ABD, işkenceci İsrailli askerlere yaptırım uygulamayacak

img
ABD, işkenceci İsrailli askerlere yaptırım uygulamayacak YDH

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İsrail Savunma Bakanı Gallant ile görüşmesinde Batı Şeria'da işkence suçları belgelenen askerlere yaptırım uygulanmayacağı yönünde garanti verdiği öğrenildi.




YDH - Axios portalına konuşan iki üst düzey Amerikalı ve İsrailli yetkiliye göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cuma günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşmesinde işkence ve insanlık suçları belgelenen Netzah Yehuda taburunu ele aldı.

Kaynaklar, Blinken'ın işgal altındaki Batı Şeria'da insan hakları ihlalleri ve işkence suçları belgelenen nedeniyle Netzah Yehuda taburuna yönelik soruşturmayı sona erdirmeye ve birliğe yaptırım uygulamamaya karar verdiğini bildirdi.

Son aylarda tabur üyelerinin işkence suçlarına karşı eylemde bulunulduğu görüntüsü vermek amacıyla Blinken ve diğer üst düzey ABD'li yetkililerle sessiz görüşmeler yapan Gallant açısından bu 'diplomatik başarı' sayılıyor.

Netzah Yehuda taburuna yaptırım uygulanması halinde bu, Biden yönetimi açısından benzeri görülmemiş bir adım olacaktı.

1997 yılında dönemin Senatörü Patrick Leahy tarafından kaleme alınan bir yasa, ABD'nin dış yardımlarının ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) eğitim programlarının, insan hakları ihlallerinde bulunan yabancı güvenlik, askeri ve polis birimlerine gitmesini yasaklıyor.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Blinken'in taburun ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğunu tespit etmesine rağmen Siyonist rejimin son üç ayda verdiği bilgilerin taburun davranışlarını 'düzelttiğini' ve ABD'nin endişelerini giderdiğini gösterdiğini iddia etti.

Yetkili, İsrail ordusunun ABD'ye, soruşturulan en önemli olaya karışan iki askerin görevlerinden alındığına ve yedek hizmete çağrılmayacağına dair kanıt sunduğunu öne sürdü.