İsrail rejiminden askere gitmeyen Haredilere yaptırım

img
İsrail rejiminden askere gitmeyen Haredilere yaptırım YDH

İsrail Başsavcısı, babaları silah altına alınmayı reddeden ultra-Ortodoks Yahudi ailelere yönelik kreş yardımlarını kesti.




YDH - İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, babaları askerlik hizmeti için uygun olan ancak askere gitmemiş olan ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) ailelerin kreş yardımlarının kesilmesine karar verdi.

Yaklaşık 6 bin 700 aileyi etkileyen bu karar, dini eğitim, askerlik hizmeti ve devlet desteği konularında İsrail'deki ayrışmanın körüklenmesini de beraberinde getirdi.

Israel Hayom gazetesinde yer alan habere göre Baharav-Miara, Çalışma Bakanı Yoav Ben-Tzur'a, askere gitmesi gerekirken gitmeyen 18 ila 26 yaş arası erkeklere sahip ultra-Ortodoks aileler için kreş yardımının durdurulması talimatını verdi.

Bakan, genel hizmet ertelemeleri için yasal dayanağın sona ermesiyle birlikte, askere alınmaya uygun ultra-Ortodoks erkeklerin çalışmalarını teşvik etmeyi amaçlayan devlet teşvikinin hiçbir gerekçesi kalmadığını savundu.

Karar hem destek hem de eleştiri aldı. Israel Hofsheet adlı Siyonist STK, kararı memnuniyetle karşılayarak, askere gitmekten kaçınanlara ekonomik yardım yapılmaması gerektiğini belirtti.

Grup, eşitlik zamanının geldiğini ve hem askerlik hizmetinden hem de işgücü piyasasından kaçanların sübvanse edilmesi uygulamasına son verilmesi gerektiğini öne sürdü.

Buna karşılık ultra-Ortodoks Şas partisi kararı kınayarak 'acımasız yasal zorbalık' olarak nitelendirdi.

Parti, bu adımın çalışan ultra-Ortodoks annelere zarar vereceğini ve istihdamda ilerlemelerini engelleyeceğini savundu.