Katz: İran Batı Şeria’da da terör cephesi kuruyor

img
Katz: İran Batı Şeria’da da terör cephesi kuruyor YDH

İsrail Dışişleri Bakanı, İran'ın Tel Aviv ve diğer merkezleri hedef almak üzere Batı Şeria’da İslamcı bir ‘terör cephesi’ inşa ettiğini iddia etti.




YDH- World Israel News’in bildirdiğine göre, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz yaptığı açıklamada, İran'ı İsrail'e karşı ‘yeni bir doğu cephesi’ açmak amacıyla Hamas ve Filistin İslami Cihad Hareketi’ne verdiği desteği artırmakla suçladı. 

Rejimin Dışişleri Bakanı Israel Katz pazartesi öğleden sonra X'te yayımladığı bir mesajda Tahran'ın "İsrail'in önemli nüfus merkezlerine karşı yeni bir doğu terör cephesi kurmaya çalışması" nedeniyle "ciddi ve tehlikeli bir durum" olduğu uyarısında bulundu.

Katz'a göre İran, Ürdün'e ve Ürdün Nehri üzerinden Batı Şeria’ya silah ve para akıtmak için bir kanal oluşturmak üzere söz konusu bu iki Filistinli örgütle birlikte çalışıyor.

İddiaya göre, Lübnan'daki Hamas mensupları İran'ın yönlendirmesiyle "rejimi istikrarsızlaştırmak amacıyla Ürdün'e silah ve para kaçırmak için" çalışıyorlar.

Katz şunları ileri sürdü: "Ürdün'den bu silahlar doğu sınırından geçirilerek Batı Şeria’ya, özellikle de mülteci kamplarına tehlikeli silahlar ve büyük miktarlarda para akıtılıyor. Amaçları Gazze, Lübnan ve diğer bölgelerde yaptıkları gibi Tel Aviv ve İsrail'in başlıca nüfus merkezlerini hedef alan İran yanlısı İslami bir terör cephesi oluşturmak."

İran’ın artık vekilleri aracılığıyla Batı Şeria’daki mülteci kamplarını kontrol ettiğini söyleyen Katz, "Filistin Yönetimi'ni harekete geçme konusunda güçsüz bırakıyor." dedi.

Katz sözlerine şöyle devam etti: "İsrail, Cenin mülteci kampı gibi terör merkezlerini ele geçirmeli ve kamptaki terör altyapısını ortadan kaldırmak için kapsamlı bir operasyonel kampanya yürütmelidir."

"Bu, yani İran'ın şer ekseninin yayılmasını durdurmak İsrail'in, birçok bölge ülkesinin ve tüm özgür dünyanın ortak çıkarıdır." diye ekledi.

"Aynı zamanda, hem Ürdün rejimini hem de İsrail’i tehdit eden Ürdün'den İsrail'e silah kaçakçılığını önlemek için Ürdün sınırı boyunca doğu bariyerinin inşası hızlandırılmalıdır."

Katz’ın bu açıklaması, İsrail ordusunun, pazar günü Ürdün Vadisi'nde meydana gelen ölümcül silahlı eylemin ardından İsrail ile Ürdün arasındaki sınırın güvenliğini sağlamak üzere yeni bir ordu tümeni kurmayı düşündüğü bir dönemde geldi.

World Israel News, bu planın kısmen “İran'ın Ürdün sınırındaki silah kaçakçılığı çabalarına ilişkin endişeler nedeniyle hazırlandığını” belirtti.