Fitch, İsrail'in kredi notunu düşürdü

img
Fitch, İsrail'in kredi notunu düşürdü YDH

Fitch Ratings, Gazze savaşı ve 'jeopolitik riskler' nedeniyle İsrail'in kredi notunu düşürdü.




YDH - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, devam eden Gazze savaşa ve artan jeopolitik riskleri gerekçe göstererek İsrail'in kredi notunu A+'dan A'ya düşürdü.

Kuruluş, savaşın 2025 yılına kadar devam edebileceği ve potansiyel olarak diğer cephelere de yayılabileceği uyarısında bulundu.

Bu not indirimi, Gazze'deki soykırım harekatının başlamasından bu yana Siyonist rejimin notunun büyük kuruluşlar tarafından üçüncü kez düşürülmesine işaret ediyor.

Fitch'in açıklamasında, artan askeri harcamalar, altyapı hasarı ve azalan ekonomik faaliyetler de dahil olmak üzere İsrail'in çatışma nedeniyle karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukların altı çizildi.

Kuruluş ayrıca artan bütçe açığına dikkat çekerek İsrail'in kamu borcunun bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 70'ine, 2025 sonunda ise yüzde 72'sine ulaşacağını öngördü.

Moody's ve S&P bu yılın başlarında İsrail'in notunu düşürmüş, S&P ise İsrail'in notunu A+ ve görünümünü negatif olarak belirlemişti.

Buna cevaben Siyonist rejimin Maliye Bakanı Bezalel Smotrich not indirimini kabul etti ve bunu devam eden savaşa bağladı.

İsrail ekonomisinin 'güçlü olduğunu' iddia eden Smotrich, savaş sona erdiğinde ekonominin toparlanıp büyüyebileceğini öne sürdü.