"İran istihbaratı İsrail toplumunu kutuplaştırıyor"

img
"İran istihbaratı İsrail toplumunu kutuplaştırıyor" YDH

İsrail basını, İran'ın casusluk faaliyetlerinin özellikle 7 Ekim'den bu yana İsrailli hedeflere karşı yoğunlaştığını bildirdi.




YDH- İsrail gazetesi Yediot Ahronot'a göre, İran istihbarat servisi İsrail'i sosyal yaşamda psikolojik olarak çökertiyor. 

Olayları takip eden İsrailli kuruluşlardan biri olan FakeReporter, İran'ın sosyal medya üzerinden insanları etkileme çabalarını 2021'de dile getirmişti.

Ancak, FakeReporter CEO'su Achiya Schatz, İran istihbarat kabiliyetlerinin Ekim ayından bu yana çok arttığını söyledi. 

Yediot Ahronot, 7 Ekim'den beri sosyal medyadaki faaliyetlerini yoğunlaştıran İran'ın, anlaşmazlık yaratmak, provokasyonlara yol açmak ve İsrailliler arasındaki bölünmeyi arttırmak için geniş çaplı bir çaba içinde olduklarını söylüyor. 

İddiaya göre, İran bu faaliyetlerini sosyal medya üzerinden yapıyor ve kullanp görev verdiği İsraillilere Bitcoin ile ödeme yapıyor.

Haaretz'in haberine göre de 21 yaşındaki Elimelech Stern adlı bir İsrailli, İran istihbaratı tarafından kullanıldı. Habere göre Elimelech Stern, internet üzerinden İran istihbaratıyla iletişime geçtiği ve kripto para ödemeleri karşılığında afiş asmak, para saklamak ve paket teslim etmek gibi 'görevleri' yerine getirdiği iddiasıyla tutuklandı. 

Haaretz, İran tarafından kullanılan İsraillilerin kimliklerine değinmezken, Yediot Ahronot, Ultra-Ortodoks Yahudilerin ajanlık faaliyetlerine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. 'Yeşiva öğrencileri ve Haredilerin sosyal medyayı kullanmayı bilmediğini öne süren gazete, Haredilerin kandırılmalarının kolay olduğunu iddia etti.

Yediot Ahronot'un iletişime geçtiği İsrailli bir yüksek teknoloji şirketinin siber güvenlik bölümü başkanı Lior Ben Gigi, İran istihbaratının İsrail içindeki faaliyeti hakkında şunu söyledi:

''Biz solduğumuzda İranlılar çiçek açıyor. Bizde bölünme, kutuplaşma ve nefret olduğunda, İranlılar da oraya girip daha fazla kutuplaştırmaya ve radikalleştirmeye çalışıyorlar. Yoğun istihbarat faaliyetlerini 7 Ekim'den beri yapıyorlar. Bu çok akıllıca bir hareket: Tespit edilmeden ve açığa çıkarılmadan halkın içine korku ve endişe tohumları ekiyorlar ve insanların onların her yerde olduklarını ve herkesin İranlı bir bot olabileceğini düşünmelerini sağlıyorlar.”

Ben Gigi şunu ekliyor:

''İranlıların iyi bir siber sistemi var ve rejimin altını içeriden oymak için bizi çökertmek için çok sıkı çalışıyorlar.''



Makaleler

Güncel