BM: İsrail yerleşimlerinin genişlemesi endişe verici

img
BM: İsrail yerleşimlerinin genişlemesi endişe verici YDH

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, İsrail yerleşimlerinin genişlemesine ilişkin ciddi endişelerini dile getirerek bunu uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi.




YDH- El-Meyadin'e göre, BM İnsan Hakları Ofisi Pazartesi günü bir açıklama yayınladı.

BM'nin açıklamasında, İsrail yerleşimlerinin “endişe verici” büyümesine ve işgal altındaki Batı Şeria'da uluslararası hukuku ihlal ettiğini ileri sürdükleri son yasal değişikliklere dikkat çekildi.

Açıklamada, “BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da son dönemde gerçekleştirdiği ve devam etmekte olan yerleşim genişlemesi ve yasal değişiklikler karşısında alarma geçmiştir; bu adımlar uluslararası hukuka aykırıdır” denildi.

İsrail'in aldığı tedbirlerin Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Temmuz ayında aldığı önemli bir karara aykırı olduğu da vurgulandı.

BM İnsan Hakları Ofisi, yasadışı yerleşimlerin, yerleşimci şiddetinin ve yerleşimcilerin varlığının, işgal altındaki Kudüs'ün doğu kısmı da dahil olmak üzere Batı Şeria'daki insan hakları ihlallerinin çoğunun başlıca nedeni olduğunun da altını çizdi.

19 Temmuz'da UAD tarafından yayınlanan bir istişari görüş, İsrail'in 1967'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'yı işgalinin yasadışı olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal eden yerleşim politikalarıyla sonuçlandığını tespit etti.

UAD kararında, İsrail'in hukuka aykırı varlığını mümkün olan en kısa sürede sona erdirme yükümlülüğü altında olduğu belirtildi.

Divan mahkemesi, İsrail'in “tüm yeni yerleşim faaliyetlerini derhal durdurma ve tüm yerleşimcileri işgal altındaki topraklardan tahliye etme yükümlülüğü altında olduğunu” da ekledi.

Ayrıca, İsrail'in topraklar arasında bir ayrım duvarının sürdürülmesi de dahil olmak üzere politika ve uygulamalarının, işgal altındaki toprakların “büyük bölümünün ilhakı anlamına geldiğini” vurguladı.

Ofis'ten açıklama, İsrail işgal yönetiminin, Beytüllahim yakınlarındaki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan yeni bir yerleşimi onaylamasından sonra geldi. 

Kendisi de bir yerleşimde yaşayan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, X'te ''İsrail ve Siyonizm karşıtı hiçbir karar yerleşimlerin gelişimini durduramayacak. Sahada gerçekler yaratarak tehlikeli bir Filistin devleti yaratma projesine karşı savaşmaya devam edeceğiz.'' diye yazdı. 
 



Makaleler

Güncel