İsrail ordusundan asker sıkıntısına karşı yeni hamle

img
İsrail ordusundan asker sıkıntısına karşı yeni hamle YDH

İsrail ordusu, zorunlu askerliğini tamamlamış 15 bin kadar İsrailliyi cepheye çağırmaya hazırlanıyor.




YDH - İsrail ordusu, asker yetersizliği nedeniyle, daha önce askerlik görevini yerine getirmiş olan 15 bin kadar İsrailliyi geri çağırmayı planladığını açıkladı.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan habere göre zorunlu askerliğini tamamlayan ve 14 yıl önce terhis edilen bu kişiler önümüzdeki yıl içinde üç aşamada geri çağrılacak.

Bu karar, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ordunun 'mevcut operasyonel ihtiyaçlarını karşılamaya' yönelik bir talimatının ardından alındı.

Yedek askerler, özellikle de temel birliklerde görev yapanlar, değerlendirilecek ve gerektiğinde cepheye sevk edilecek.

Bu hamle, daha önce belirsiz koşullar altında muaf tutulan yedeklerin askere alınmasını sağlayacak bir yasa tasarısı konusunda baskı yapan parlamentonun Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Yuli Edelstein'ın öncülük ettiği çabaların beraberinde geldi.

Edelstein'ın sunduğu yasa tasarısı askerler için 40, subaylar için 45 yaşından itibaren yedek askerlikten muaf tutulmayı öngörüyor ancak tasarının parlamentoda dört kez oylanması gerekiyor.

Teklif, özellikle de ordunun daha fazla personele ihtiyaç duymasına rağmen binlerce kişiyi askerlik hizmetinden muaf tutan ultra-Ortodoks (Haredi) cemaatine yönelik muafiyet yasasının uzatılmasıyla aynı döneme denk geldiği için tartışmaları beraberinde getirdi.

Şu anda, askerlik için uygun olan yaklaşık 66 bin ultra-Ortodoks gence sadece birkaç bin celp gönderildi.