İsrail yanlısı gazeteciler propaganda turlarına katılıyor

img
İsrail yanlısı gazeteciler propaganda turlarına katılıyor YDH

Medyanın Filistin haberciliği üzerindeki etkisini daraltmak ve gerçekleri tek taraflı bir bakışla çarpıtmak için İsrail propaganda turlarına katılan gazeteciler, editörler, yorumcular, yayıncılar ve blog yazarları İsrail yanlısı kuruluşlardan mali destek alıyor.




YDH- Araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'ye göre, Batılı gazeteciler İsrail yanlısı kuruluşlar tarafından düzenlenen Orta Doğu gezilerine katılıyor. 

Haziran ayında, aralarında Spectator, Newsweek ve Sunday Express'ten gazetecilerin de bulunduğu bir grup önde gelen Avrupalı gazeteci, Avrupa İsrail Basın Birliği (EIPA) ve Amerika Ortadoğu Basın Birliği tarafından düzenlenen beş günlük bir İsrail gezisine katıldı.

Seyahat programı, eski bir Mossad şefi, İsrail'in silah üreticisi yetkilileri ve Gazze'deki askerler gibi kilit isimlerle brifinglerin yanı sıra bir hükümet avukatı ve Netanyahu'nun Likud Partisi'nden bir bakanla görüşmeleri de içeriyordu.

Declassified kuruluşların seyahat ve konaklama masraflarını karşılamayı teklif ettiklerini öğrenmiş olsa da, EIPA fon kaynaklarını açıklamadığı için hangi gazetecilerin bu mali yardımı kabul ettiği belirsizliğini koruyor.

İsrailli haham Menachem Margolin tarafından 2012 yılında kurulan EIPA, 2019 yılı civarında Avrupa Yahudi Derneği (EJA) ile birleşmiş görünüyor. 

Haziran ayındaki geziye katılan gazetecilere Lübnan sınırını gözlemleme ve “mevcut istihbarat tablosu ve İsrail ile Hizbullah ve İran arasındaki hassas durum - bekleyen güvenlik gelişmeleri” hakkında brifing alma fırsatı sunuldu. 

Daha sonra sınıra yakın evlerinden tahliye edilen İsraillilerle bir araya gelecek olan heyet, İsrailli silah firması Rafael'i ziyaret ederek füzesavar hava teknolojisi hakkında brifing alacaktı.

Londra'da bulunan Newsweek güvenlik muhabiri Ellie Cook, gezinin bir parçası olarak Lübnan-İsrail sınırını ziyaret ettiğini yazdı. 

Tek taraflı bakış

Declassified tarafından araştırılan programda konuşmacı olarak listelenen hiçbir Filistinli yoktu. 

Bunun yerine gazetecilere çatışmanın sadece İsraillilerin gözünden algılanan tek taraflı bir görünümü sunulacaktı.

EIPA, programda Filistinli seslerin eksikliğine yanıt olarak şunları söyledi: “Biz Filistinlileri temsil etme iddiasında değiliz. Bunun nedeni de oldukça basit: Bizler İsrail'in imajından endişe duyan gururlu Yahudileriz ve Filistin yanlısı propagandanın bizim yardımımıza ihtiyacı olmadığını üzülerek görüyoruz.”

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı duruşmalarında İsrail'i temsil eden avukat Tamer Kaplan da grupla buluşan bir diğer isim oldu.

Geziye katılan gazetecilere ayrıca “bir İsrail ordu subayı tarafından Gazze sınırında saha brifingi” ve “Gazze'de yeraltı savaşından sorumlu İsrail ordusu özel birimi Yahalom'u ziyaret etme şansı - güvenlik gelişmeleri ve birimin müsaitliğine bağlı olarak” sözü verildi.

Bu brifing seyahatinden günler sonra, İngiltere'nin sağcı Sunday Express gazetesinin diplomasi editörü Marco Giannangeli, “İsrail ordusunun tünel uzmanlarından” aldığı “özel bir brifinge” atıfta bulunarak Hamas hakkında bir makale yazdı.