''İsrail’in yeni talepleri, anlaşmayı çıkmaza sokuyor''

img
''İsrail’in yeni talepleri, anlaşmayı çıkmaza sokuyor'' YDH

Batı medyasında yer alan son haberler Gazze Şeridi'ndeki çatışmaları durdurmayı amaçlayan görüşmelerin devam ettiğini ve İsrail'in bölgedeki askeri varlığını sürdürme konusundaki ısrarının çözümün önündeki önemli bir engel olduğunu ortaya koyuyor.




YDH-  Reuters'e göre ateşkes ve esir takası anlaşmasına varılması önünde önemli engeller bulunuyor.

Temel sorunlar arasında İsrail'in Gazze Şeridi'nde askeri varlığını sürdürme ısrarı ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin çekişmeli tartışmalar yer alıyor.

Bu zorlukların, Hamas'ın Mayıs ayında Başkan Joe Biden tarafından sunulan ateşkes girişimini kabul etmesinin ardından İsrail'in müzakereleri sekteye uğratan yeni şartlarından kaynaklandığı bildirildi.

İçeriden bir kaynak, hem aracıların hem de Hamas'ın İsrail'in kuzey Gazze'ye dönüşü erteleme talebine ilişkin endişelerini dile getirdiğini açıkladı.

Kaynak, Hamas'ın bu talebi İsrail'in daha önce Netzarim Ekseni'nden çekilme ve Gazze içinde serbest dolaşımı kolaylaştırma sözünden geri adım atması olarak algıladığını belirtti.

Reuters'in yakın tarihli bir haberinde, Batılı bir diplomatın ABD'nin İsrail'in müzakerelerdeki son taleplerini tartışırken Başbakan Netanyahu tarafından önerilen değişiklikleri onaylıyor göründüğüne dair yorumlarına yer verildi.

Bu değişiklikler arasında iki kilit koridorda İsrail askeri varlığının devam etmesi de yer alıyor.

Ancak Mısırlı yetkililer İsrail'in Philadelphi Ekseninde asker bulundurma talebini kesin bir dille reddederek bunu bir uzlaşıya varılmasının önündeki önemli bir engel olarak tanımladılar.

Haberde, Mısır'ın bu reddinin İsrail'le olan barış anlaşmasını ihlal etme endişesinden ve İsrail'in Gazze'de devam eden işgaline ortak olmama arzusundan kaynaklandığı belirtiliyor.

Wall Street Journal gazetesi de İsrail ile Mısır arasında tırmanan gerilimin diplomatik bir çözüme ulaşılmasının önündeki en önemli engel olarak görüldüğünü yazdı.

Mısırlı yetkililerin açıklamalarına atıfta bulunan yakın tarihli bir haber, İsrail'in Philadelphi Koridoru boyunca sekiz gözlem kulesi kurulması önerisine karşılık ABD'nin sadece iki kuleden oluşan bir uzlaşı önerdiğinin altını çizdi.

Mısır'ın her iki seçeneği de reddettiği ve herhangi bir kulenin İsrail'e bölgede kalıcı bir askeri dayanak sağlayacağını iddia ettiği bildirildi.

Ayrıca Mısır, ateşkes sağlanması halinde İsrail'in bölgeye yeniden girmeyeceğine dair ABD'den garanti istiyor.

Buna karşılık İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in Philadelphi Koridoruna uluslararası bir güç konuşlandırmayı düşündüğü iddialarını yalanladı.

Yapılan açıklamaya göre, “Başbakan Netanyahu, Hamas'ın yeniden silahlanmasını ve 7 Ekim'deki olayların tekrarlanmasını engellemek için İsrail'in Philadelphia Rotası üzerinde kontrolü elinde tutması gerektiğini savunuyor.”