Nasrullah’ın konuşması sonrası İsrail nasıl çark etti

img
Nasrullah’ın konuşması sonrası İsrail nasıl çark etti YDH

İsrail rejimi, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın dün akşamki konuşmasından sonra Erbain Operasyonuyla ilgili anlatısını değiştirdi.




YDH – İsrail ordu radyosunun askeri muhabiri Doron Kadosh, İsrail rejiminin Hizbullah’ın yaptığı Erbain Operasyonu ile ilgili dün sabahki anlatısını değiştirdiğini gösteren bir habere yer verdi.

İsrail ordu radyosu muhabiri Doron Kadoş’un X’teki kişisel hesabından paylaştığı 

haberinde İsrail ordusunun dünkü operasyonla ilgili değerlendirmesini şöyle açıkladı:

“Hizbullah kuzeye doğru yaklaşık 500-600 roket, merkeze doğru da onlarca İHA fırlatmayı planladı. Uygulamada planın yüzde 50'sinden daha azını hayata geçirmeyi başardı.”

Halbuki İsrail ordusu, Nasrullah’ın konuşmasından önce yaptığı açıklamada Hizbullah’ın 6 bin füze fırlatmayı planladığını, Tel Aviv’i ve İsrail’in altyapısını yok etmeyi hedeflediğini ancak İsrail’in 100 savaş uçağı ile yaptığı önleyici saldırı ile Hizbullah’a ait binlerce füze rampasını imha ettiğini ve istihbarat başarısı sayesinde bir bölgesel savaşı önlediğini iddia etmişti.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, dün akşam saat 6’da yaptığı konuşmada, toplamda 340 füze attıklarını belirterek İsrail’in iddialarını yalanlamıştı. 

Nasrullah ayrıca Hizbullah’ın Erbain operasyonundaki asıl hedefinin Tel Aviv yakınlarındaki Glilot askeri istihbarat üssünü İHA’larla vurmak olduğunu açıkladı. 

Atılan 340 füzenin büyük bir kısmının İsrail hava savunmasını meşgul etmeye yönelik olduğunu belirten Nasrullah, planın başarılı olduğunu ve İHA’ların büyük kısmının hava savunmasını sorunsuz şekilde aşarak derinliklere ulaştığını ifade etmişti.

İsrail ordu radyosu muhabiri Doron Kadoş’un bugünkü haberi, İsrail ordusunun dünkü açıklamalarından çark ettiğini ve Nasrullah’ın konuşmasına uygun bir anlatı oluşturduğunu gösterdi. 

Nasrullah’ın konulmasından önce Hizbullah’ın 6 bin füze atmayı planladığını iddia eden İsrail ordusu bugün bu rakamı 500-600’e düşürdü. 

İsrail ordusu, Hizbullah’ın “planın yüzde 50'sinden daha azını hayata geçirmeyi başardığını” belirterek ise Nasrullah’ın 340 füze attıklarına dair açıklamasını doğrulamış oldu.         

İsrail ordusu, dün 100 savaş uçağı ile Hizbullah’ın binlerce füze rampasını yok ederek Hizbullah’ın operasyonunu etkisi hale getirdiğini iddia etmişti.

İsrail ordusunun, Nasrullah’ın konuşmasından sonra kendini yalanladığı bir diğer konu da Hizbullah’ın hassas füzeleriyle ilgiliydi.

İsrail ordusu, Nasrullah’ın konuşmasından önce Hizbullah’ın Tel Aviv’i ve askeri altyapıyı hedef alan 6 bin füzeden ve hassas isabete sahip stratejik füzelerden söz etmiş ve yaptıkları önleyici saldırı ile Hizbullah’ın hassas füzelerini yok ettiğini iddia etmişti.

Nasrullah dünkü konuşmasında hassas füzeleri, gelecekteki operasyonlar için kullanabileceklerini; ancak Erbain operasyonunda kullanmadıklarını söyledi. Böylece İsrail’in Hizbullah’ın hassas füzelerini yok ettiği iddiasını da yalanlamış oldu.    

Doron Kadoş’un haberine göre İsrail ordusu da hassas füzelerle ilgili dünkü iddiasını geri aldı. Habere göre İsrail ordusu “Hizbullah'ın bu seferki saldırıda hassas füze fırlatmaya çalışmadığını, bu kabiliyetini kullanmadan hala koruduğunu değerlendiriyor.”

İsrail ordusunun Nasrullah’ın konuşmasından sonra değiştirdiği bir diğer açıklaması da büyük bir istihbarat başarısı ile Hizbullah’a önleyici bir saldırı yaptıklarıydı.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, dünkü konuşmasında Erbain operasyonunun kapsamlı bir operasyon olduğuna dikkat çekerek Hizbullah birliklerinin gözle görülebilen geniş çaplı hareketliliğinin herkes tarafından gözlemlenecek bir saha gerçekliği olduğunu ifade etti. 

İsrail’in dünkü hava saldırılarının bir istihbarat başarısıyla önceden alınmış bilgilerle yapılmadığını, İsrail uçaklarının o sabah herkes tarafından gözlemlenebilen saha hareketliliği çerçevesinde saldırı yaptığını belirten Nasrullah, bunun bir önleyici operasyon değil, normal bir saldırı olduğunu vurguladı.    

İsrail ordu radyosu muhabiri de rejimin ordusunun istihbarat başarısı konusundaki anlatısını değiştirdiğini ortaya koydu.

Haberde şu ifadelere yer verildi: 

“İsrail'de şunu kabul ediyoruz: Hizbullah'ın saldırı planının tam olarak ne olduğunu ve tam olarak hangi hedefleri vurmayı planladığını bilmiyorduk, bu yüzden mümkün olan en fazla sayıda hedefi vurmak için binlerce roketten oluşan geniş bir saldırı başlattık. Saldırının beklenen zamanı da bilinmiyor ancak yalnızca sabah saatlerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyordu. Şu anda bile istihbarat teşkilatları saldırı planının tüm kapsamını, kesin hedeflerini ve ayrıntılı planlarını nasıl doğru bir şekilde çizeceklerini bilmiyorlar.”

Öte yandan rejimin 2006 savaşı sırasında askeri istihbarat başkanı olarak görev yapan Amos Yadlin de rejimin Hizbullah’ın Erbain operasyona yönelik önleyici operasyon yaptığı anlatısını reddetti. Yadlin, "Önleyici bir savaş ya da önleyici bir saldırı söz konusu değildi. Olan şey Hizbullah'ın misilleme saldırısını engellemek ve kafa karıştırmak için yapılan bir operasyondu," yorumunda bulundu.