Esed: Suriye-Türkiye normalleşme görüşmeleri sonuç vermiyor

img
Esed: Suriye-Türkiye normalleşme görüşmeleri sonuç vermiyor YDH

Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki toprak işgalini sürdürürken, askeri güçlerinin yanında savaşmaları için paralı asker gruplarını desteklemeye devam ettiği bildirildi.




YDH- The Cradle'a göre, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik son görüşmelerin, müttefik ülkelerin arabuluculuk çabalarına rağmen sonuç vermediğini belirtti.

Esed 26 Ağustos'ta Suriye parlamentosunda yaptığı konuşmada Rusya, İran ve Irak'ın son dönemdeki uzlaştırma çabalarına atıfta bulunarak “Arabulucuların ciddiyetine ve samimi istekliliğine rağmen girişimler kayda değer bir sonuç vermedi” dedi.

Esed yaptığı konuşmada şöyle söyledi:

''Çözüm açıklıktır. Bir ilişkinin yeniden tesis edilebilmesi için öncelikle yıkıma yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Suriye sürekli olarak Türkiye'nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve terörizme verdiği desteği durdurması gerektiğini vurguluyor.''

Suriye, Türkiye'yi kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü işgal eden ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile mücadele bahanesiyle Suriye'nin kuzeyinde geniş bir alanı işgal etmekle suçluyor.

The Cradle, iki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında Suriye'ye karşı başlatılan ABD, İsrail ve Körfez destekli rejim değişikliği savaşına katılması nedeniyle çöktüğünü öne sürdü.

Yıllar süren savaşın ardından Türk ordusu 2016, 2018 ve 2019'daki birkaç büyük operasyonla Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri kontrolü altına aldı.

Suriye Cumhurbaşkanı da Pazar günü yaptığı açıklamalarda Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini ancak bunun görüşmeler için bir koşul olmadığını açıkça ifade etti.

Esed, “Son günlerde bazı Türk yetkililer tarafından açıklanan, Suriye'nin çekilme olmazsa Türklerle görüşmeyeceğini söylediği iddiası doğru değil” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı, “Bu söylem gerçeklikten uzak” diye ekledi.

Temmuz ayında Erdoğan, ilişkileri yeniden tesis etmek üzere olası görüşmeler için Esed'a “her zaman” davette bulunabileceğini söyledi.

Esed aynı ay içinde Erdoğan'la görüşmeye açık olduğunu ancak bunun görüşmenin “içeriğine” bağlı olduğunu söyledi ve Türkiye'nin Suriye topraklarını yasadışı bir şekilde işgali altında tuttuğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hem Erdoğan hem de Esed ile iyi ilişkileri var ve iki lider arasında ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için bir görüşme yapılmasını kolaylaştırmaya çalışıyor. Irak da müzakerelerin kolaylaştırılmasına yardımcı oldu.

Ancak Ankara Suriye'deki hükümet karşıtı silahlı grupları desteklemeye devam ediyor.

“Suriye muhalefetiyle ilgili pozisyonumuzu değiştirmiyoruz. Suriyeli muhaliflerin rejimle ilişkileri kendi özgür kararlarına, kendi özgür seçimlerine dayanıyor” diyen Fidan, bu grupların Türk ordusunun yanında savaştığını da kabul etti.

Fidan, “Bu fedakarlığı unutmamız mümkün değil... Bu fedakarlıkları unutmamız ve onları yüzüstü bırakmamız söz konusu olamaz” diye ekledi.

Daha önce bir Türk gazetesi Erdoğan ve Esed'in Ağustos ayında görüşebileceğini bildirmiş, ancak bir Türk diplomat bu haberi yalanlamıştı.