İsrail, ABD'den 500’üncü silah sevkiyatını aldı

img
İsrail, ABD'den 500’üncü silah sevkiyatını aldı YDH

Yapılan son sevkiyatta zırhlı araçlar, mühimmat, kişisel koruma teçhizatı ve tıbbi ekipman bulunduğu bildirildi.




YDH- World Israel News'in bildirdiğine göre, İsrail bugün, 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlattığı soykırım savaşı sonrası “geniş çaplı lojistik desteğinin” bir parçası olarak ABD'den 500'üncü silah ve askeri malzeme sevkiyatını aldı.

Site sevkiyatların, İsrail Savunma Bakanlığı Üretim ve Tedarik Müdürlüğü ile ABD Misyonu, İsrail Ordusu Planlama Müdürlüğü ve İsrail Hava Kuvvetleri arasındaki bir “işbirliği” sonucu gerçekleştiğini belirtti.

Söz konusu “girişim” kapsamında İsrail'e 500 uçuş ve 107 deniz sevkiyatı ile 50 bin tondan fazla askeri malzeme teslim edildiği bildirildi.

World Israel News'e göre, tedarik edilen teçhizat arasında zırhlı araçlar, mühimmat, kişisel koruma teçhizatı ve tıbbi ekipman yer alıyor.

Haberde teslim alınan sevkiyatın “İsrail ordusunun operasyonel kabiliyetlerini sürdürmesi için hayati önem taşıdığı” iddia edildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde "İran'ın vekil terörist grupları Hamas, Hizbullah ve Husiler de dahil olmak üzere İran'dan gelen tüm tehditlere karşı İsrail'in savunmasını desteklemek için aktif ve devam eden ABD çabalarını" ele aldı.

Beyaz Saray, bu desteğin “devam eden savunma amaçlı ABD askeri konuşlandırmalarını” da içerdiğini söyledi.

Netanyahu 24 Temmuz'da ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada milletvekillerine seslenerek, Gazze'deki savaşın sona erdirilme çabalarının ivme kazanmasını ve “İsrail’in kuzey sınırında ve diğer cephelerde topyekûn savaşı önlemek için askeri yardımın hızlandırılmasını” istemişti.

Bir ay önce ise Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Temsilci Michael McCaul (R-Texas), Biden yönetimini İsrail'e kısmi silah ambargosu uygulamakla suçlamıştı.

McCaul şu ifadeleri kullanmıştı: “Beni en çok rahatsız eden şey, benim onayladığım ve Kongre'nin İsrail'e gönderilmesi için ödenek ayırdığı silah sistemlerini alıkoymamız. Bu, İsrail'e yardımcı olmuyor.”

Netanyahu da 18 Haziran'da yaptığı bir açıklamada, Biden yönetimini söz konusu kararından dolayı “suçlayarak”, “yönetimin son birkaç aydır İsrail'den silah ve mühimmat esirgemesi akıl almaz bir şey” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bu “suçlamayı” reddederek yönetimin sadece 2 bin kiloluk tek bir bomba sevkiyatını beklettiğini, diğer tüm silah teslimatlarının ise “devam ettiğini” söylemişti.