Amerikan rejimi NED'i kullanarak Meksika'ya müdahale etti

img
Amerikan rejimi NED'i kullanarak Meksika'ya müdahale etti YDH

"López Obrador hükümetine saldıran kampanyalar için ABD'den gelen paranın ülkeye nasıl girdiği konusunda bilmediğimiz çok şey var."




YDH - İlk olarak Meksikalı dergi Moreno'da yayımlanan ve daha sonra MORENA International tarafından İngilizceye tercüme edilerek United World International portalında yayımlanan aşağıdaki makale, ABD rejiminin Latin Amerika ülkesi Meksika'ya, STK görünümlü istihbarat aparatlarıyla müdahalesini detaylandırıyor.

Son aylarda Andrés Manuel López Obrador, 'sivil toplum' kisvesi altında hükümetine karşı siyasi ve medya saldırılarına aktif olarak katılan çeşitli kuruluşlara sağladığı finansman nedeniyle ABD'yi Meksika'nın iç işlerine karışmakla eleştiriyor.

Bu kuruluşlardan biri, yakın zamana kadar Claudio X. González tarafından yönetilen Yolsuzluğa Karşı Meksikalılar. Ailesi Meksika'da Kimberly-Clark'ın sahibi olan ve muhalif platform Sí por México'yu finanse eden González.

López Obrador'un suçlamaları, ABD hükümetinin Meksika'ya karşı ülke içinde kullandığı ve bölgedeki diğer ülkelere de uzanan geniş şebekenin sadece küçük bir kısmının kapsıyor.

Reagan'ın yarattığı örgütler muhalefeti finanse ediyor

Fakat Meksika'daki siyasi, ekonomik ve medya elitlerinin müdahalelerinin tarihini biliyor olsak da, López Obrador hükümetine saldıran kampanyalar için ABD'den gelen paranın ülkeye nasıl girdiği konusunda bilmediğimiz çok şey var.

Bu paranın büyük bir kısmı, Ronald Reagan yönetimi tarafından CIA tarafından yürütülen gizli eylemleri meşrulaştırmak için kurulan Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) aracılığıyla aktarılıyor. NED, 2016'dan bugüne kadar Meksika'da demokrasi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, göç, seçimler ve 'siyasi güçlendirme' gibi konulara odaklanan programlara 8 milyon 376 bin 549 Amerikan doları tahsis etmişti.

Yine Reagan, soğuk savaş ve Orta Amerika'daki komünist gerillalara karşı mücadele mantığıyla kurulan bir başka kurum olan Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) de Meksika'daki faaliyetleri için 2016'dan bugüne kadar yaklaşık 3 milyon Amerikan doları aldı. Hem NED hem de NDI'nin fonların ne için kullanıldığını, özellikle de siyasi programlar ve medya (daha sonra hükümete karşı faaliyet gösteren) ile bağlantılı olanları beyan etmesi muazzam bir şeffaflık egzersizi olacak.

Küba aşırı sağı

Ancak NED ve NDI'ya ek olarak Meksika muhalefeti, López Obrador yönetimine saldırmak için Küba'nın aşırı sağı gibi başka cephelerden de yardım istedi. Pedro Luis Martín Bringas, Juan Bosco Abascal ve Rafael Loret de Mola gibi işadamları tarafından kurulan ve siyasi partilere bağlı olmayan, kendi kendini şiddet karşıtı ve yurttaş hareketi ilan eden aşırı sağcı Ulusal ANTİ-AMLO Cephesi (FRENAAA) örneği var.

Fakat FRENAAA'nın en tanınmış figürü, tuhaf ve çirkin olduğu için Gilberto Lozano ve Meksika'dan ortak eylemler geliştirmek amacıyla Miami merkezli Kübalı muhalif figür Rosa María Payá ile yakın ilişkiler ve koordinasyon sürdürdüğünü teyit edebilecek durumdayız.

Gilberto Lozano, FRENAAA ve Kübalı muhalif Rosa María Payá arasındaki bu bağlar, Payá'nın PAN gençliği ile olan yakın ilişkilerinden kaynaklanıyor; zira bu gençlerin tamamı, Meksika Ulusal Eylem Partisi'nin ana mali ve insan kaynağı olduğu ve Rosa María Payá'nın başkanı olduğu Latin Amerika Demokratik Gençlik Ağı'na üye.

Peki Rosa María Payá kimdir? NED'in 'Cuba Decide' projesinin başkanı olan Payá, son on yılda Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro ve Donald Trump ve José María Aznar gibi politikacılar gibi bölgedeki istikrarsızlaştırıcı unsurlarla bağlantılı bir figür oldu.

Meksika-Küba bağlantısı

Payá, 11 ve 12 Temmuz'da Küba'da meydana gelen şiddet olaylarıyla ve ABD hükümetine adayı işgal etme çağrısıyla ilişkilendirilmişti. FRENAAA, NED tarafından finanse edilen eski aşırı sağcı PAN kongre milletvekili René Bolio Hollarán gibi başka isimlerin de katıldığı Küba'nın Meksika Büyükelçiliğindeki gösterilere muhalif unsurlarla birlikte büyük ve aktif bir katılım gösterdi.

'Meksika İnsan Haklarını Savunma ve Geliştirme Komisyonu' Başkanı René Bolio'nun aynı zamanda Miami'deki terör iltisaklı tarihsel Küba sürgün topluluğuyla ve Küba'ya askeri müdahale için yapılan resmi çağrıya da karışan Küba Demokratik Müdürlüğü (DDC) ile bağları var.

Bu nedenle Meksika'da NED'den para alan kuruluşları mercek altına almamız gerek. Bunlardan biri olan Meksika Uluslararası İlişkiler Konseyi (COMEXI), 2017-2018 yılları arasında NED'den sadece geçen yıl 130.000 Amerikan doları tutarında bir bütçe alarak Küba hükümeti karşıtı 'Voces de Cuba' programını uyguladı.

Meksika'da NED'den fon alan ve Küba'ya karşı yıkıcı faaliyetlerde bulunan diğer kuruluşlar arasında 19. Madde STK'sının Meksika şubesi, Rekabetçilik Enstitüsü (IMCO), Savaş ve Barış Raporlama Enstitüsü (IWPR), Uluslararası Af Örgütü, Yolsuzluk ve Cezasızlığa Karşı Meksikalılar (MCCI) ve Araştırma ve Yenilik (Factual AC) yer alıyor.

Dolayısıyla Başkan López Obrador, hiçbir yabancı hükümetin ülkemizin içişlerine karışmaması ve Meksika'nın egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini söylerken nokta atışı bir şey söyledi. ABD hükümetinin finansmanı, egemenliğimizi ihlal eden bir müdahalecilik eylemidir. ABD, yabancı bir hükümettir ve bu nedenle başka bir ülkenin siyasi gruplarına para sağlayamaz.

Çeviri: YDH