Alman büyükelçisi, "toplu tecavüz" yalanını itiraf etti

img
Alman büyükelçisi, "toplu tecavüz" yalanını itiraf etti YDH

Almanya'nın Tel Aviv Büyükelçisi, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinde Filistinli direnişçiler tarafından toplu tecavüze uğradığı yönündeki çürütülmüş iddialarına itibar kazandırmak amacıyla uydurma vahşeti propagandasına alet olduğunu itiraf etti.




YDH - Almanya'nın İsrail Büyükelçisi Steffen Seibert, 7 Ekim 2023 tarihinde Filistinli direnişçiler tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen toplu tecavüzlerle ilgili yanlış bilgi yaydığını kabul etti.

Başlangıçta İsrail propagandasının bir parçası olarak yayılan bu yanlış bilgi, Filistin direnişi hakkında şaibe yaratmayı amaçlıyordu.

Seibert, perşembe günü eski adıyla Twitter olan X'te yaptığı paylaşımda “İntihar mektubunun gerçek olduğuna -diğer pek çok kişi gibi- inandığım için pişmanım. Mektubun sahte olduğu ortaya çıktı. Nova festivalinde pek çok canın alındığı, pek çok suçun işlendiği ve pek çok ruhun yok edildiği düşünüldüğünde bunu dehşet verici bir eylem olarak görüyorum,” ifadelerini kullandı.

Tartışma, Seibert'in 7 Ekim'de Nova’da yaşanan dehşete tanık olduktan sonra intihar ettiği iddia edilen İsrailli bir adam tarafından yazıldığı öne sürülen bir mektubu paylaşmasıyla başladı.

Kısa sürede ilgi gören bu uydurma mektup, İsrailli propagandacılar Hen Mazzig ve Aviva Klompas tarafından İngilizceye çevrildi ve basında geniş yer buldu.

Tel Aviv Enstitüsü'nde çalışan Mazzig, yaşadığı travma nedeniyle hayatına son verdiğini öne sürdü.

Mazzig, “Gördüğü, duyduğu ve yaşadığı her şeyin ezici ağırlığı ve yakınlarda saldırıya uğrayan kızı kurtaramaması, hayatına devam edemeyeceğini hissetmesine neden oldu,” demişti.

Boundless Israel'in CEO'su ve İsrail hükümetinin eski bir metin yazarı olan Klompas da bu asılsız iddiaların yayılmasında önemli bir rol oynadı. Her ikisi de İsrail'in çürütülen ve yalan olduğu belgelenen suçlamalarının yayılmasında etkili oldu.

Tecavüz yalanı, intihar eden kişinin ailesiyle röportaj yapmaya çalışan İsrail medyasının haberi destekleyen hiçbir kanıt bulamamasıyla ortaya çıktı.

Kanal 13'ün yapımcılarından Adam Shafir, yaptığı açıklamada hikayenin tamamen uydurma olduğunu doğruladı.

Shafir, “Hikayelerini anlatmaları için aileye ulaşmaya çalıştıktan sonra, arama bir soruşturmaya dönüştü. Bu akşam programda bunun tamamen sahte olduğunu açıklayacağız,” diye konuştu.

Suçüstü yakalanan Mazzig, samimiyetsiz de olsa bir özür yayımladı. İsrail medyasının müdahalesi olmasaydı, Büyükelçi Seibert'in bu yalanın yayılmasındaki rolünü kabul edip etmeyeceği şüpheli.

Daha önce Alman devlet televizyonu ZDF'de sunuculuk yapan ve Alman hükümetinin baş sözcüsü olarak görev yapan Seibert, toplu tecavüzlere ilişkin yalan iddiaları defalarca destekledi. Dahası, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Şansölye Olaf Scholz da bu çürütülmüş anlatıların yayılmasında rol aldı.