Filistin Direnişi: Yalnız keskin nişancıdan keskin nişancılar ordusuna

img
Filistin Direnişi: Yalnız keskin nişancıdan keskin nişancılar ordusuna YDH

El-Ahbar’da yayınlanan makalede, “keskin nişancılar”ın Filistin direnişindeki önemli ve etkili rolleri ele alınıyor.




YDH- Yusuf Fares, Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinde kaleme aldığı makalesinde, Filistin direnişinin İkinci İntifada’dan bugüne “keskin nişancılar ordusu”na dönüşmesinin serüvenini anlatıyor.

Aksa Tufanı'ndan önceki yıllarda Gazze Şeridi'ndeki direniş gruplarının askeri geçit törenlerinde keskin nişancı tüfekleri ilk kez görüldüğünde, düşman neredeyse iki metre uzunluğundaki bu silahların bu çapta bir savaş sırasında sahada bu kadar önemli bir fark yaratacağından şüphelenmemişti. Ancak dün Israel Hayom gazetesi birinci sayfasında Hamas ve İslami Cihad hareketlerine mensup keskin nişancıların artık Şerit'te faaliyet gösteren İsrail kuvvetleri için en büyük tehdidi oluşturduğunu kabul etti.

İkinci İntifada'nın başlangıcından bu yana keskin nişancı silahları, keskin nişancılıkta hünerlerini kanıtlamış bireysel savaşçılarla sınırlıydı. İslami Cihad'ın Kudüs Tugayları ve Hamas'ın el-Kassam Tugayları'nda bu eşsiz yeteneğe sahip ve 1967'de hizmete giren Dragunov tüfeği gibi mevcut Rus silahları ya da ABD yapımı NATO tüfekleriyle keskin nişancılık operasyonları gerçekleştirebilecek az sayıda asker olması muhtemeldir. Ne bu tüfeklerin ne de mühimmatlarının bol miktarda bulunduğunu belirtmek gerekir.

Bir direnişçi, tek bir keskin nişancı tüfeğinin bir ay içinde birkaç grup arasında el değiştirdiğini ve tek bir merminin fiyatının bazen 70 dolara ulaştığını hatırlıyor. Bu lojistik kıtlık, direnişin keskin nişancılık operasyonlarındaki insan uzmanlığının gelişimini önemli ölçüde sınırladı. Bu nedenle 2008 yılına kadar keskin nişancılık operasyonları keskin nişancı tüfeği kullanmakta üstün yetenekli savaşçılara emanet edilmişti. Bu tüfeklerin etkili menzili bir kilometreden azdı ve mermi kalibresi 7.62 mm idi.

Bireysel keskin nişancılık görevlerini, askeri akademilerin kurulduğu ve savaşçıların bu işe uygun olanları seçmek için uzun askeri testlerden geçirildiği geniş bir savaş uzmanlığına dönüştüren dönüm noktası, 2004 yılında hizmete giren Avusturyalı ‘Steyr HS. 50’ tüfek parçasının gelişiydi. Amerika Birleşik Devletleri, bir kopyasının İran İslam Cumhuriyeti'ne ulaşmasını önlemek için uluslararası silah pazarında satış yasağı getirdi. Ancak bir direniş kaynağına göre, İran bu silahın bir parçasını piyasaya sürüldükten bir yıl sonra ele geçirdi, tersine mühendislik uyguladı, geliştirdi ve ‘Şaher’ adı altında seri üretime başladı. Kısa bir süre sonra da 2008 yazında Gazze'ye ulaştı. Avusturya yapımı silah 1500 metreye kadar ölümcül menzile sahip 12.7 mm mermi atarken, İran yapımı Şaher 4000 metreye kadar ölümcül menzile sahip 14.5 mm mermi atacak şekilde geliştirildi. Yerel olarak üretilen ‘el-Gul’ adlı Kassam versiyonu ise 2000 metreye kadar etkili ve öldürücü menzile sahip 14.5 mm kalibreli mermiler atmaktadır.

Tüm bunlarla ilgili önemli olan şey, keskin nişancı silahlarının artık nadir olmaması ya da mühimmatlarının kıt olmamasıdır. Aksine, tüm direniş gruplarının kullanımına açık hale geldiler ve dünyanın en iyi keskin nişancı silahlarını kullanmakta uzmanlaşmış geniş bir savaşçı kadrosu geliştirmek mümkün hale geldi.

‘El-Gul’ tüfeği özellikle Şerit'in ortamına uygundur ve Filistinlilerin kendi elleriyle yaptıkları bu tüfekler yüksek yeterlilikle kullanılmaktadır.

Keskin nişancılardaki bu insan çokluğu ve silahlardaki maddi bolluk Aksa Tufanı sırasında daha önce hiç olmadığı kadar ortaya çıktı. Direniş son 44 haftalık savaş boyunca her hafta en az bir keskin nişancı operasyonu gerçekleştirdi. Hatta Aksa Tufanı Operasyonu'nun başlangıcı, keskin nişancıların hassas atışlarla ‘ayrım çiti’ boyunca yer alan tüm gözetleme kameralarını ve elektronik makineli tüfekleri dakikalar içinde etkisiz hale getirmesiyle gerçekleşmiştir.

Belki de Siyonist düşman ordusunu keskin nişancı tehdidi konusunda en çok endişelendiren şey, işgalin bir yıpratma savaşında direnişi tüketmeyi umamayacağıdır. Mühimmat yerel olarak üretiliyor ve askeri akademilerden mezun olan ve son on yılda kapsamlı bir eğitim alan keskin nişancılar her zaman hazır.

Bir keskin nişancılık operasyonunda yetenekli bir nişancı, bir tüfek ve bir mermiden başka bir şeye ihtiyaç yoktur. Menzile gelince, el-Gul, Zeytun mahallesinden yeni kurulan bariyere kadar Netzarim ekseninin derinliği olan 4 km'lik bir mesafede yaralar açabilir. Bu da Siyonist siyasi liderliğin Gazze'de tutmaya karar verdiği işgal askerlerinin, tükenmez mühimmatı ve yorulmak bilmeyen keskin nişancıları olan bir atış poligonunda kolay hedef olacağı anlamına geliyor.

 

Çeviri: YDH