Biden'dan Netanyahu'ya 'elini çabuk tut' çağrısı

img
Biden'dan Netanyahu'ya 'elini çabuk tut' çağrısı YDH

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada, Washington rejiminin nihai bir esir takası ve ateşkes önerisi sunmaya yakın olduğunu duyurdu.




YDH - Beyaz Saray'da basın mensuplarına konuşan Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun müzakerelerdeki çabalarından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek, Netanyahu'nun bir anlaşma sağlamak için yeterince çaba gösterip göstermediği sorusuna “Hayır,” yanıtını verdi.

Biden'ın çağrısı, geçen hafta aralarında bir Amerikan vatandaşının da bulunduğu altı esirin cesedinin bulunmasının beraberinde geldi. Biden, Amerikan rejiminin bu hafta içinde sunulması beklenen nihai bir teklif üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığını açıkladı.

Biden'ın yorumlarına yanıt veren üst düzey İsrailli yetkililer, Times of Israel gazetesine verdikleri demeçte, ABD başkanını gerilimin tırmanmasından sorumlu tuttukları Hamas lideri Yahya Sinvar'ı hedef almak yerine Netanyahu'ya baskı yapmakla eleştirdi.

Pazartesi gününün ilerleyen saatlerinde Netanyahu, basın toplantısında konuya değinerek taviz taleplerine karşı çıktı. Netanyahu, "Bu Hamas'a nasıl bir mesaj gönderiyor? Daha fazla esir öldürün, daha fazla taviz alırsınız anlamına geliyor," iddiasında bulundu.

Netanyahu, uluslararası baskının İsrail'e değil Hamas'a yöneltilmesi gerektiğinde ısrar ederek taviz vermesi gerekenin İsrail hükümeti değil, Hamas olduğunu öne sürdü.

Müzakerelere katılan İsrailli bir yetkili de, Netanyahu'nun paralel diplomatik girişimler yerine askeri baskıya bel bağlamasından duyduğu hüsranı dile getirdi. Yetkili, devam eden açmazın esirlerin hayatını daha da tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

ABD'li bir yetkili, Biden'ın yorumlarının aynı zamanda İsrail hükümetinden kalan esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için aciliyet çağrısını yansıttığını belirtti.

Öte yandan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Reuters'a yaptığı açıklamada Biden'ın sözlerini Netanyahu'nun bir ateşkes anlaşması çabalarını engellediğinin ABD tarafından kabul edildiği şeklinde yorumladı.

Zuhri, kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in çekilmesini içeren herhangi bir önerinin memnuniyetle karşılanacağını belirtti.

Aksiliklere rağmen Biden iyimserliğini koruyor. Gazetecilere verdiği demeçte, Amerikalı ve diğer esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için devam eden çabalara atıfta bulunarak "Umut sonsuza dek sürecek," diye konuştu.

Netanyahu'nun tutumu Siyonist rejimin siyasetçilerinden karışık tepkiler aldı.

Aralarında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de bulunduğu bazı isimler Netanyahu'nun yaklaşımını desteklerken, bazıları da Netanyahu'yu eleştirdi.

Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ve muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'yu sert tutumu nedeniyle eleştirdi ve bunun barış çabalarını baltaladığını vurguladı.