İsrail iş mahkemesi kararını verdi

img
İsrail iş mahkemesi kararını verdi YDH

İsrail Ulusal Çalışma Mahkemesi Histadrut'un genel grevini yasadışı ilan ederek derhal sona erdirilmesine karar verdi.




YDH- Jerusalem Post'a göre, Ulusal Çalışma Mahkemesi Pazartesi günü, devletin en büyük işçi sendikası olan Histadrut tarafından başlatılan genel grevin yasadışı olduğuna ve dolayısıyla geçersiz olduğuna karar verdi.

Kararın ardından Histadrut Başkanı Arnon Bar-David grevin sona erdiğini ilan ederek işçilere saat 14:30'da görevlerinin başına dönmeleri talimatını verdi.

Bar-David'in Pazar günü öğleden sonra başlattığı grev, hükümetin rehinelerin güvenli bir şekilde iadesi konusundaki eylemsizliğine bir tepkiydi.

Aynı akşam Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun da desteğini alarak, grevin durdurulması için İş Mahkemesi'nden ihtiyati tedbir kararı aldırdı.

Ayrıca, ölen askerlerin ailelerini temsil eden Gvura Forumu da benzer bir ihtiyati tedbir talebinde bulundu.

Hızlı bir incelemenin ardından mahkeme, grevin bir iş anlaşmazlığından ziyade bir protesto biçimi olduğuna, önceden koordinasyon gerektirdiğine ve sadece birkaç saatlik bir zaman sınırlaması olduğuna karar verdi.

Mahkeme, grevin başlamasından 12 saatten daha kısa bir süre önce ilan edildiğini ve sınırlı olmadığını, dolayısıyla da yasadışı olduğuna hükmetti.

Mahkeme, kararın sadece Histadrut ile ilgili olduğunu ve diğer sendikaların yanı sıra iş forumlarının dahil edilmediğini de sözlerine ekledi.

Ayrı bir konuda, Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin ailelerinin de aralarında bulunduğu Gvura Forumu ve Tikva Forumu üyelerinin grevinin yasallığına ilişkin Yüksek Adalet Divanına yapılan itiraz reddedildi.

Yüksek Mahkeme Mahkeme bu tür davalar için uygun yargı merciinin İş Mahkemesi olduğuna karar verdi. 

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich kararı övdü ve önemli sayıda işçinin grevi dikkate almayarak işbaşı yapmayı tercih ettiğini belirtti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı.

Greve katılımı caydırmak amacıyla Smotrich Pazar günü yaptığı açıklamada greve katılan çalışanların o günkü ücretlerini kaybedeceklerini ve benzer senaryolardaki tipik uygulamalardan farklı olarak geri ödeme yapılmayacağını duyurdu.

Kararın ardından Smotrich, özellikle savaş zamanlarında ve Hamas ile lideri Yahya Sinvar'ın çıkarlarıyla örtüştüğünde, örgütlü emeği siyasi kazanç için kullanma döneminin sona erdiğini ileri sürdü.

Pazartesi günü erken saatlerde Nakab ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf, Adalet Bakanı Yariv Levin ve Knesset Anayasa Komitesi Başkanı milletvekili Simcha Rothman'a bir mektup yazarak, işçilerin ve sivillerin grev nedeniyle uğradıkları zararlar için Histadrut'a dava açabilmelerini sağlayacak şekilde toplu dava yasalarının güncellenmesi için yasal düzenleme başlatmalarını talep etti.

Likud milletvekili Dan Illouz, hükümete geçen yıl önerdiği iki yasayı ilerletme çağrısında bulundu.

Bunlardan ilki grevdeki sendikaları tahkim sürecine gitmeye zorlayacaktı. İkincisi ise kamu sektöründeki bir işyerinde çalışan işçilerin üçte birinin Histadrut'a üye olup olmamaya tüm işyeri için karar verebilmesini öngören mevcut yasayı iptal ederek işçilerin hangi sendikaya üye olacaklarına kendilerinin karar vermesini sağlayacaktı.