İşçi Partisi soykırıma destekçi olmayı seçti

img
İşçi Partisi soykırıma destekçi olmayı seçti YDH

Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrailli liderler için tutuklama emri çıkarırken, İsrail'deki İngiliz elçilik yetkilileri “İsrailli ve İngiliz şirketler arasında muazzam bir işbirliği fırsatı” olduğunu yazıyor.




YDH- Araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'e göre, İngiliz İşçi Partili politikacı ve yeni Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds, İşçi Partisi hükümetinin İsrail ile ticareti derinleştirmeyi amaçladığını ve Muhafazakar selefi Kemi Badenoch'un politikasını sürdürdüğünü açıkladı.

İsrail Filistinlilere karşı on binlerce kişinin ölümüne neden olan kitlesel saldırılarını sürdürürken, İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı “Ekiplerimiz en kısa zamanda müzakere odalarına girecek ve İngiliz firmaları için yeni fırsatlar yaratmaya odaklanacak” dedi. 

Açıklama, İsrail'in Gazze'nin merkezinde yerinden edilmiş insanların barındığı bir okula düzenlediği hava saldırısında 30'dan fazla Filistinliyi öldürmesinden iki gün sonra yapıldı. 

Bir hükümet sözcüsü Declassified'a şunları söyledi:

''Büyümeyi ve istihdamı arttırmak misyonumuzun merkezinde yer almaktadır, bu nedenle İngiltere-İsrail ilişkisinin halihazırda sağladığı 6.1 milyar sterlinlik ticaret ve 38 bin İngiliz istihdamı üzerine inşa etmek için çalışmamız doğru olacaktır.''

Declassified UK, Jonathan Reynolds'un, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarının açık bir destekçisi olduğunu öne sürdü. 

Araştırmacı gazetecilere göre, Reynolds İngiltere'deki İsrail lobisinden fon alıyor ve İsrail'in İşçi Dostları'nın başkan yardımcısı.

İsrail'in İşçi Dostları fon sağlayıcılarını açıklamayı reddediyor. 

İsrail rejimiyle doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı kuruluşların İsrail'in İşçi Dostları fon sağlayabileceği düşünüldüğünde, bu durum ticaret bakanı için bir çıkar çatışması olasılığını gündeme getirdi.

Ayrıca, Reynolds görüşmelerde Tel Aviv'de İsrail'in Gazze'deki acımasız savaşının en aşırı savunucularından biri olan bakan Nir Barkat ile birlikte hareket ediyor.

Birleşik Krallık ve İsrail arasında yeni bir ikili anlaşma yapılmasını amaçlayan ticaret müzakereleri 2022'den bu yana devam ediyor. 

Reynolds geçen hafta basına verdiği demeçte “Ben mevkidaşım İsrail Ticaret Bakanı ile görüştüm çünkü İsrail ile olan ticari ilişkilerimizi geliştirmeye yönelik bir süreci devraldık” dedi.

Ticaret Bakanı'nın müzakere mevkidaşı Nir Barkat'ın, Kudüs'ün eski belediye başkanı ve şu anda Likud partisinin liderliğini Benyamin Netanyahu'dan devralması beklenen ekonomi bakanı olduğu biliniyor.

Barkat geçtiğimiz Aralık ayında Netanyahu'yu savaş politikası nedeniyle azarlamış ve “hava kuvvetleri bombardımanlarının sayısı dramatik bir şekilde düştüğü için” Gazze'de İsrail askerlerinin hayatlarının tehlikeye girdiğini iddia etmişti. 

''Biz çok iyiyiz ve çok düşünceliyiz. Sonuç olarak askerlerimiz, savaşçılarımız orantısız riskler alıyor ve biz de ağır bir bedel ödüyoruz. Savaşçılarımızın hayatı Gazzelilerin hayatından daha önemlidir'' şeklinde bir tweet attı. 

Ticarette Adalet Hareketi Direktörü Tom Wills, Declassified'a şunları söyledi:

“İşçi Partisi'nin İsrail ile bir ticaret anlaşması yapmaya devam etmeyi seçmiş olması inanılır gibi değil. Birleşik Krallık daha yakın ticari bağlar kurmak yerine, İsrail ile ticari ayrıcalıklarını askıya alarak soykırıma karşı olduğunu ve Uluslararası Adalet Divanı'nı desteklediğini ifade etmelidir. Birleşik Krallık'ın İsrail'in süregelen uluslararası hukuk ihlallerine ortak olmamasını sağlamak gibi ahlaki bir yükümlülüğü vardır. Ticaret müzakerelerini sürdürmenin bu sonuca nasıl ulaşacağını görmek mümkün değildir.”