'Netanyahu'nun ekibi, 7 Ekim belgelerini imha etti'

img
'Netanyahu'nun ekibi, 7 Ekim belgelerini imha etti' YDH

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisi, 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu öncesinde İsrail askeri istihbaratından alınan uyarıları içeren belgelerin açıklanması talebini reddetti. 




YDH - Haziran ayında İsrail'de Hatzlacha Bilgi Edinme Hareketi ve Adil Toplumu Teşvik Hareketi adlı sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan, Aksa Tufanı Operasyonu öncesinde İsrail askeri istihbaratından alınan uyarıları içeren belgelerin açıklanması talebi, bu hafta Netanyahu'nun ofisi tarafından nihai olarak geri çevrildi.

İbranice yayın yapan Kanal 12'nin haberine göre Siyonist rejim ordusu, 7 Ekim'deki operasyon öncesinde dört kez uyarı niteliğinde dilekçe aldığını kaydetti.

Ancak Başbakanlık Ofisi, bu uyarıların aksine, askeri istihbarattan gelen belgelerin Hamas'ın 'misilleme yapmaktan caydırıldığına' işaret ettiğini ileri sürdü.

Bu belgeler, 2023 yılı boyunca Netanyahu ve temsilcilerine gönderilen, sosyal süreçlerden kaynaklanan tehlikeler, riskler ve bu süreçlerin savaş ya da güvenlik durumunun kötüleşmesi olasılığıyla bağlantısına dair tüm belgeleri, etkileşimleri, değerlendirmeleri ve bilgilendirmeleri içermesi talebiyle istendi.

Başbakanlık Ofisi, belgelerin 'güvenlik sınıflandırması' ve devam eden 'hassasiyet' nedeniyle kamuoyuna açıklanamayacağını belirtti.

Bir başka sivil toplum kuruluşu İsrail Demokratik Hareketi, Başbakan Netanyahu'nun ofisinin, Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından belgeleri sorumluluktan kaçmak amacıyla imha ettiğini iddia etti.

Hareket, bu iddiaların araştırılması için başsavcıdan soruşturma talep etti.

Aynı zamanda Kanal 12, askeri kaynaklara dayanarak, Netanyahu'nun 7 Ekim'de yaşanan askeri ve istihbarat başarısızlığından sorumluluktan kaçmak için İsrail askeri liderlerini itibarsızlaştırmaya yönelik bir kampanya yürüttüğünü öne sürdü..