Amerika ve İsrail'den gizli Lübnan temasları

img
Amerika ve İsrail'den gizli Lübnan temasları YDH

ABD ile İsrail, Biden'ın talebi üzerine Hizbullah ile gerilimin azaltılmasının görüşüldüğü gizli bir çevrim içi toplantı gerçekleştirdi.




YDH - Hem Washington hem de Tel Aviv'den dört yetkiliye göre, üst düzey ABD ve İsrailli yetkililer, Lübnan'la gerilimi azaltmanın ve İsrail ile Hizbullah arasında geniş çaplı bir savaşı önlemenin yollarını görüşmek üzere gizli bir sanal toplantı gerçekleştirdi.

Axios'un haberine göre yetkililer, Başkan Joe Biden yönetiminin gizli toplantıyı İsrail'in bakış açısını ölçmek ve Lübnan'daki duruma ilişkin politikaları tartmak için yaptığını söyledi.

Görüşmeler, İsrail ile Hizbullah'ın 8 Ekim'den bu yana en kapsamlı ateş teatisine girmelerinden on gün sonra gerçekleşti.

Siyonist rejim ordusu, Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şukur'un şehit edilmesine misilleme sözü veren Hizbullah'a karşı geçen haftalarda 'önleyici saldırı' düzenlemişti.

İsrail ile Hizbullah arasındaki günlük çatışmalar son günlerde yoğunlaşarak Batı'nın topyekun savaş kaygısını körükledi.

Bir saat süren sanal toplantıya ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkanlık danışmanları Amos Hochstein ve Brett McGurk ile İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer katıldı.

Katılımcılar, Gazze'de ateşkesin olduğu ve olmadığı senaryoları göz önünde bulundurarak çatışmaları sona erdirecek uzun vadeli diplomatik çözümleri tartıştı.

Rejimin temel talebi, Hizbullah'ın Rıdvan Birliği'nin sınırdan en az 10 kilometre uzağa çekilmesi ve Hizbullah güçlerinin geri dönmesi halinde ABD'nin İsrail'in askeri harekatına destek vermesi oldu.

İsrailli bir yetkili Hochstein'ın Gazze'de ateşkesin Lübnan'da gerilimi düşüreceğini ve İsrail'in Suudi Arabistan'la normalleşme anlaşmasına yeniden odaklanabileceğini söylediğini aktardı.