Norveç, İsrail'e yardım eden şirketlerin hisselerini elden çıkarabilir

img
Norveç, İsrail'e yardım eden şirketlerin hisselerini elden çıkarabilir YDH

Norveç'in 1,7 trilyon dolarlık varlık fonu, etik standartlarının yeniden yorumlanmasının ardından İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki operasyonlarına yardım eden şirketlerden el çekebilir.




YDH - Norveç Varlık Fonu Etik Konseyi, Reuters ajansının aktardığı ve Maliye Bakanlığı'na 30 Ağustos'ta gönderdiği dilekçede, etik dışı kurumsal davranışların genişletilmiş bir tanımını yaptı.

Kamuoyuna duyurulmayan bu değişiklik az sayıda şirketi etkileyebilir.

Bir şirket yeni kriterler çerçevesinde elden çıkarılmak üzere belirlenmiş durumda. Konsey, etik kuralların, halihazırda yasaklanmış olanlara ek olarak daha fazla şirketin Devlet Emeklilik Fonu'ndan dışlanması için bir temel oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Küresel çapta 8 bin 800 şirketin borsada işlem gören hisselerinin yüzde 1,5'ine sahip olan fon, yatırımlarda lider konumunda.

Ekim ayında Gazze savaşının başlamasından bu yana, etik izleme kuruluşu şirketlerin yatırım kurallarını ihlal edip etmediğini araştırıyor. 

Dilekçede, yeni politika kapsamında istisnaların 'bir miktar artmasının beklendiği' belirtildi.

Konsey, Silah Ticareti Anlaşmasına katılmayan ülkelerdeki silah üreticilerine odaklanıyor ve bu durum özellikle Amerikan şirketlerini etkiliyor.

Ancak pek çok ABD'li silah şirketi, nükleer silah ya da misket bombası ürettikleri için halihazırda yasaklanmış durumda.

Güncellenen etik tanımı kısmen Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ilişkin temmuz ayında verdiği görüşten kaynaklanıyor.

UAD'nin bulguları, norm ihlalleriyle daha az doğrudan bağlantısı olan şirketleri de kapsayabilir.

Yeni tanım, Siyonist rejimin gayri meşru yerleşim politikasını ve bu bölgelerdeki doğal kaynakların kullanımını uluslararası hukuka aykırı olarak değerlendiriyor.

Fon daha önceki politikası kapsamında işgal altındaki Batı Şeria'da faaliyet gösteren dokuz şirketten el çekmişti.

Bu şirketler İsrail yerleşimlerinde yol ve ev inşa etme ve Batı Şeria çevresindeki apartheid duvarına gözetleme sistemleri tedarik etme gibi faaliyetlerde yer alıyordu.

Etik Konseyi, fonu işleten merkez bankası yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunuyor. Banka, her zaman olmasa da genellikle izleme kurulunun tavsiyelerine uyarak firmaları fondan çıkarıyor.

Fon hisseleri satana kadar elden çıkarılması için belirlenen şirketlerin isimleri açıklanmıyor.