ABD: Gazze anlaşmasının %90'ı tamamlandı

img
ABD: Gazze anlaşmasının %90'ı tamamlandı YDH

İsrail ve Hamas arasında ateşkes anlaşması ve tutuklu-rehine takası ve serbest bırakılması konusunda yürütülen müzakerelerin durumu hakkında “Hamas'ın şartlarında bile bu anlaşmanın yüzde 90'ı kabul edildi” diye bildirildi.




YDH- Jerusalem Post'a göre, Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada Gazze anlaşmasına ilişkin müzakerelerin yüzde 90 oranında tamamlandığını, başlıca engellerin rehine-tutuklu takası ve Philadelphia Koridoru olduğunu söyledi.

“Esasen bu anlaşmanın yüzde 90'ı halledildi” diyen yetkili, çözüme yakın olmakla birlikte hala önemli zorluklarla karşı karşıya olan görüşmelerin karmaşıklığına dikkat çekti.

İsrail'de tutuklu-rehine anlaşmasıyla ilgili söylem, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Hamas'ın İsrail güçlerinin stratejik öneme sahip Philadelphi Koridoru'ndan çekilmesi talebini kabul etmemeye yönelik katı tutumuna odaklandı.

''Netanyahu'nun Philadelphi koridorundan çekilmeyi reddetmesi anlaşmayı engellemeyi amaçlıyor'' diyen Hamas, Gazze için yeni ateşkes önerilerine gerek olmadığını bildirdi.

Hamas'ın elinde, ABD-İsrail çifte vatandaşlığına sahip yedi tutuklu bulunuyor; bunlardan biri tünelde ölü bulundu, dördü de öldü.

NBC News'a göre, uzmanlar, Netanyahu'yu, koalisyonunun aşırı sağcı üyelerini memnun etmek için bir anlaşmadan kaçınmakla suçluyor.

Üst düzey bir ABD'li yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Philadelphi Rotası'ndan çekilmesi halinde “ABD'nin İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak için yapabileceği şeyler olduğunu” söyledi.

Zoom aracılığıyla gazetecilere konuşan yetkili, Washington'un, Netanyahu'nun İsrail'in kontrolünde kalması gerektiğinde ısrar ettiği “koridor etrafındaki güvenlik düzenlemelerinden emin olduğunu” söyledi.

İsraillilerin iddialarına da değinen yetkili, “bazı İsrailli bakanlar bu anlaşmanın İsrail'in güvenliğini feda edeceğini söylüyor. Bu temelde doğru değil. Bu anlaşmaya girmemenin İsrail'in uzun vadeli güvenliği için daha büyük bir tehdit olduğunu iddia ediyorum. Buna Philadelphi koridoru da dahil.” diye konuştu.

İsmi açıklanmayan yetkili, “Hamas sadece İsrail'in sağlayabileceği iki şey istiyor: ateşkes ve şu anda İsrail hapishanelerinde bulunan yaklaşık 1,000 Filistinli mahkum” dedi.

Yetkili, “Hamas'ın rehineler için talep ettiği şey bu olduğu için diğer tüm teklifler hiçbir yere varmadı” diye ekledi.

Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta konuşan ABD Büyükelçisi Jack Lew, “kilit konular da dahil olmak üzere” bir rehine anlaşmasına varma çabalarında “ilerleme kaydedilmeye devam edildiğini” söyledi.

Lew, en zorlu konunun Philadelphi Koridoru olmadığını belirtti:

“Müzakereler, bazıları kamuoyundaki tartışmaların çoğunun konusu olmayan en zor konulara girmiştir.”

Alon Ben-David, İsrail Kanal 13'e yaptığı açıklamasında Netanyahu'nun savaşı sürdürmek için ortaya attığı yalan iddiaları çürüttü.

İsrailli analist Ben-David, ''Mısır topraklarında tek bir açık tünel bile bulunamadı. Philadelphi Koridoru'nun altında kullanılabilir tek bir tünel bile keşfedilmedi'' dedi.

Netanyahu, Koridor'un Hamas'ın yeniden silahlanması için bir “can simidi” olduğunu iddia ederek bu eksende askeri varlığını sürdürmekte ısrar ediyor.