''Kuzey, sıcak suda kaynayan kurbağadır''

img
''Kuzey, sıcak suda kaynayan kurbağadır'' YDH

Saldırılar yoğunlaşırken Hizbullah kuzey İsrail'e yönelik 'atış programını' genişletiyor; 10 aydır yaylım ateşi altında olan bu yerleşimcilerin artık “ateş programına” alındığı bildirildi.




YDH- İsrail basınının ŞinBet verilerine dayandırarak geçtiği haberde, Hizbullah Ağustos ayında İsrail'in kuzeyini 1.300 kez vurdu.

İsrail basınına göre, Ağustos ayı, savaşın başlangıcından bu yana kuzeyde yaşanan en uzun ay oldu çünkü bu sayı 7 Ekim'den bu yana bir ayda vurulan en yüksek sayı.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın son dönemdeki yaylım ateşinin kısmen İsrail askerlerine yönelik saldırılara ve üst düzey liderlerin ölümlerine bir tepki olduğunu belirtiyor ancak bu iddianın doğru olmadığına İsrail medyasından eleştirel sesler yükseldi.

İsrail medyası, sadece daha dün kuzeye 115 füze atıldığını vurguladı.

Konuyla ilgili olarak, İsrail ordu radyosu muhabiri Doron Kadosh, X'te İran'ın büyük planına atıfta bulunarak şöyle yazdı:

''Kuzey, sıcak suda kaynayan kurbağadır ve bu su halihazırda çok fazla kaynıyor.''

Margaliot Komitesi Başkanı Eitan Davidi ise şunları söyledi:

''Rejim kuzeyi 11 ay önce terk etti, biz de bugün zaten vazgeçtiğini görüyoruz''

Yukarı Celile sakinleri bugün, tahliye edilmemiş bölgelerde bile belirlenmiş güvenli bölgelere yakın durmaları konusunda bir uyarı aldı.

Talimat, son zamanlarda kuzeye doğru yöneltilen silah sesleri ışığında geldi ve teyakkuzun artırılması gerektiğine dair endişeleri artırdı.

İsrail yerleşimci kamuoyunda, havadan güçlü bir müdahalenin yokluğuyla ilgili sorular soruluyor ve birçok kişi fırlatma alanlarını hedef almak üzere neden 100 savaş uçağının konuşlandırılmadığını merak ediyor.

Buna ek olarak, eleştirmenler İsrail ordu sözcüsünün vatandaşları beklenen silah sesleri konusunda uyarmak için videolu bir halka sesleniş konuşması yapması çağrısında bulunuyor.

Bu bölgenin bombardımanlarla dolu bir geçmişi var ve bu da rehavete yol açıyor.

Jerusalem Post'a göre, Hizbullah İsrail'e 8 bin 600'den fazla roket saldırısı düzenledi.

Temmuz ayı sonunda ise yaklaşık 7 bin 500 roket saldırısı gerçekleştirmişti.

Ağustos ayı Hizbullah'ın roket atışları açısından en büyük ay oldu. Genel olarak saldırılar bu yılın her ayında artış gösterdi. Ekim'den Aralık 2023'e kadar Hizbullah İsrail'e yaklaşık 2 bin roket fırlattı.

Ynet'in Ağustos ayında yayınladığı bir rapora göre grup ayrıca 200 civarında İHA ile İsrail'i hedef aldı.

İsrail medyasına göre, zaman ilerledikçe Lübnan'daki askeri eylemlerin azaldığı, hedefe yönelik saldırıların azaldığı ve Hizbullah'ın saldırganlık düzeyini belirlediğine dair algının arttığı görülüyor.

Kadosh, ''Direniş örgütünün sadece bugün, görünürde herhangi bir gerekçe olmaksızın, sadece kendi iradesiyle hareket ederek 115 mermi ateşlediğini'' belirterek işgalcilerin beklemede kalmış durumuna yönelik endişelerini dile getirdi.

Jerusalem Post saldırılarını genişleten Hizbullah hakkında şunları yazdı:

''Hizbullah'ın genel mesajı önceki aylarla aynı. Hizbullah'ın yürüttüğü ölümcül oyun budur. Ağustos ayında İsrail'e binden fazla roket fırlatan Hizbullah'ın bu ay da aynı hızı sürdürüp sürdüremeyeceği belli değil.