İsrail ordusu ile ultra-Ortodoks Yahudiler arasında 'gizli anlaşma' iddiası

img
İsrail ordusu ile ultra-Ortodoks Yahudiler arasında 'gizli anlaşma' iddiası YDH

İsrail'de ultra-Ortodoks Gur cemaati ile Savunma Bakanlığı arasında, binlerce ultra-Ortodoks gencin askerlikten muaf tutulması karşılığında 250 gencin polis teşkilatına katılmasını öngören gizli bir anlaşma yapıldığı iddia edildi.




YDH - İsrail ordu radyosunun İbranice yayın yapan GLAZ haber sitesinde Yoeli Barim imzasıyla yayımlanan habere göre, geçtiğimiz ay boyunca süren müzakereler sonucunda varılan anlaşma, İsrail'deki zorunlu askerlik tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı.

Görüşmeleri Gur cemaati adına yürüten Haham Avraham Binyamin Zilberberg, Savunma Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileriyle bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

Zilberberg, Gur cemaatinin ruhani lideri olan Gur Rebbe'nin yakın arkadaşı ve cemaatin en etkili isimlerinden biri olarak biliniyor.

Geçtiğimiz perşembe günü Savunma Bakanlığı'nın Tel Aviv'deki binasında yapılan son toplantıda, 18 ila 26 yaş arasındaki binlerce Hasidik gencin çoğunun askerlikten muaf tutulması kararlaştırıldı. Buna karşılık, çok sayıda Hasidik gencin İsrail Polis Teşkilatına katılması öngörüldü.

Geçtiğimiz pazar gecesi, Tel Aviv yakınlarındaki İsrail Şaron Parkı'nda ultra-Ortodoks acemi erlerin protestocular tarafından taciz edildiği bildirilmişti.

Savunma Bakanlığı ve Gur Hasidik cemaati yetkilileri, iddia edilen anlaşmayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

İsrail'de zorunlu askerlik uygulaması, ülkenin kuruluşundan bu yana tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor.

Ultra-Ortodoks cemaatler, dini inançları gereği askerlik hizmetinden muafiyet talep ederken, toplumun diğer kesimleri bu durumu eşitsizlik olarak değerlendiriyor.