İngiltere'deki savaş suçluları yargılanacak mı?

img
İngiltere'deki savaş suçluları yargılanacak mı? YDH

Birleşik Krallık hükümetinin, çatışmaların başlamasından neredeyse 11 ay sonra nihayet İsrail'e bazı silah ihracat lisanslarını askıya almaya karar verdiği bildiriliyor.




YDH- Araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'ye göre, bu hafta, Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'e verilen “toplam 350 civarındaki” silah ihracat lisansından “yaklaşık 30'unun” savaş suçu işlemek için kullanılma riski nedeniyle dondurulduğunu açıkladı. 

Kısıtlamalar ''Gazze'deki mevcut çatışmada kullanılabilecek, savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere askeri uçaklara giren önemli bileşenler ve yer hedeflemesini kolaylaştıran öğeler'' gibi ekipmanları içeriyor.

Bir önceki Muhafazakar hükümet 7 Ekim ile genel seçimler arasında İsrail'e gönderilecek askeri mallar için hiçbir lisansı iptal etmemişti.

Ocak ayında Muhafazakâr hükümetin İsrail ile “İsrail ordusu tarafından Gazze'deki saldırı operasyonlarında kullanılması muhtemel” olarak işaretlenmiş 28 adet “yüksek riskli” lisansı vardı.

İşçi Partisi'nin, üreticileri tarafından dünyanın “en ölümcül” uçağı olarak tanımlanan, %15'i İngiltere'de üretilen, İsrail'in F-35 savaş uçaklarının tedarikini kısıtlamamış olmasına dikkat çekildi.

Declassified, ''son kısıtlamaların, Rishi Sunak ve David Cameron gibi eski bakanların yanı sıra Muhafazakar liderlik adayları James Cleverly ve Kemi Badenoch'un da İsrail'in zulmüne ortak olduklarını gösterdiğini'' vurguladı.

Lammy'nin selefi Lord Cameron'ın, İsrail'in Gazze'de uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair aldığı tavsiyenin üzerine oturduğuna dair giderek artan kanıtlar olduğu öne sürülüyor.

Guardian'a konuşan kaynak, “Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen tavsiye, işgalci güç olarak İsrail'in UİH ihlallerinin o kadar açık olduğu ve lisansların geri çekilmemesi halinde İngiltere'nin suç ortaklığı tehlikesi bulunduğu yönündeydi. Trajediyi göz önünde bulundurmak gerekir: silah ihracat lisansları Eylül ayında değil de o zaman durdurulmuş olsaydı kaç hayat kurtarılabilirdi?” dedi.

Mart ayında üst düzey bir Muhafazakâr milletvekili olan Alicia Kearns, Muhafazakâr Partili bir bağış toplayıcısına Dışişleri Bakanlığı'nın hukuki tavsiyesinin “İngiltere'nin İsrail'e tüm silah satışlarını gecikmeksizin durdurması gerektiği anlamına geleceğini” söylerken gizlice kaydedildi.

İngiliz hükümetinin yeni önlemlerinin açıkça yetersiz olduğunu vurgulayan Declassified İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yeni önlemlere öfkeli bir şekilde yanıt verdiğini aktardı.

Netanyahu, ''İngiliz silahları olsun ya da olmasın, İsrail bu savaşı kazanacak ve ortak geleceğimizi güvence altına alacaktır” dedi.

Milletvekili Zarah Sultana “Birleşik Krallık hükümeti İngiliz silahlarının uluslararası hukukun çiğnenmesine karışmış olabileceğini kabul ediyorsa, aylardır Filistinlilerin üzerine 2000 lb'lik bombalar yağdıran F-35 savaş uçaklarına parça tedarik etmesini nasıl haklı gösterebilir anlamıyorum” dedi.

Declassified, Donald Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O'Brien geçen ay şu uyarıda bulunduğunu hatırlattı: “Ben olsam çok dikkatli davranırdım. Asla yabancı bir hükümete talimat vermeye ya da işlerini nasıl yürütecekleri konusunda tavsiyede bulunmaya kalkışmam ama F-35 ortak bir proje. F-35 İsrail'e gidiyor, Türkiye, İngiltere ya da başka bir ülke ne yaparsa yapsın İsrail'e gitmeye devam edecek.” 

Policy Exchange düşünce kuruluşuna verdiği demeçte şunları söyledi:''ABD İsrail'den uzaklaşmayacak, İsrail'e silah ambargosu uygulamayacağız ve bunu yapan müttefiklerimiz gerçek bir tehlikeyle flört ediyor demektir ve silah cephesindeki kabiliyetlerini ve kendi tedarik zincirlerini tehlikeye atabilirler.''