İsrailli general: 7 Ekim, İsrail'in en büyük başarısızlığı

img
İsrailli general: 7 Ekim, İsrail'in en büyük başarısızlığı YDH

Aksa Tufanı’nda Gazze'de yaşananların İsrail'in “en büyük başarısızlığı” olduğunu söyleyen İsrailli yedek general, kuzeyde yaşananlar hakkında da sert eleştirilerde bulundu.




YDH- İsrailli yedek General Tal Rousso, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin işgali önümüzdeki ay birinci yılını doldururken cuma günü yaptığı açıklamada, Aksa Tufanı Operasyonu’na atıfta bulunarak, geçen yıl 7 Ekim'de Gazze'de yaşananların İsrail'in “en büyük başarısızlığı” olduğunu söyledi.

Kan 11 News kanalına konuşan Rousso, “7 Ekim olaylarından sorumlu tüm liderlik ve onunla bağlantılı olanlar, hatta önceki liderler bile, rollerinin sona erdiğini kabul etmelidir” dedi ve yeni nesil liderlerin devreye girmesi çağrısında bulundu.

Filistin Direniş Hareketi Hamas'la ilgili olarak Rousso, örgütün mevcut haliyle ne yenildiğini ne de “ortadan kaldırıldığını” kabul etti.

Mevcut çatışma temposunun devam etmesi halinde “Gazze'de Hamas'ı yenmenin beş yıl alabileceği ve İsrail'in bölgedeki askeri angajmanını uzatacağı” uyarısında bulundu.

Ancak Rousso, İsrail'in tüm askeri gücünü Gazze'de konuşlandırmayı göze alamayacağını, zira halihazırda orada üç tümen bulunduğunu belirtti.

Yedek general ayrıca, İsrail'in diğer cephelerdeki durumu konusunda da “çok ciddi” uyarıda bulundu.

Rousso, Tel Aviv'in “kuzey cephesini ve İran'ı” ihmal ettiğini vurgulayarak, İsrail'in esasen “kuzeyin kontrolünü kaybettiğini ve hem güney hem de kuzey cephelerinde bir yıpratma savaşına girdiğini” belirtti.

İsrail Kanal 12 de perşembe günü yayınladığı haberde “İsrail'in kuzeydeki politikasının, kontrol altına almaktan ziyade caydırma politikası olduğunu” belirterek İsrail işgal hükümetinin Hizbullah'a dilediği her şeyi yapmasına izin verdiğini açıkladı.

Margaliot Belediye Başkanı Eitan Davidi, kanalın muhabirine yerleşimin tamamen boş olduğunu ve 11 aydır terk edildiğini söylemişti.

Davidi, “Geçtiğimiz 11 ay boyunca başbakanı unuttuk, çünkü denklemi ya da gerçekliği değiştirmek için hiçbir şey yapmadı, biz ise kuzeyden güneye ve diğer her yere yayılmış durumdayız, Margaliot ya da Kiryat Şmona'ya geri dönmek gibi bir beklentimiz yok” dedi.

 “Bu zayıf ve beceriksiz hükümet kuzeyi unuttu” diye ekledi.