Netanyahu: İran'ın 'Şer Ekseni' tarafından kuşatıldık

img
Netanyahu: İran'ın 'Şer Ekseni' tarafından kuşatıldık YDH

Ürdünlü kamyon şoförü Mahir el-Cezi hafta sonu Kral Hüseyin Köprüsü'nde üç İsrailli güvenlik görevlisini vurarak öldürdü.




YDH- The Cradle'a göre, Pazar sabahı, Ürdünlü kamyon şoförü 39 yaşındaki Mahir el-Cezi sakladığı tabancayla güvenlik görevlilerine yakın mesafeden ateş açtı ve sınır güvenlik görevlileri tarafından vurulup öldürülmeden önce onları başlarından vurdu. 

Operasyonun “bireysel bir eylem” olduğu teyit edildi. 

Ürdün ve işgal altındaki Batı Şeria'da halk sokaklara dökülerek Ürdün'den yükselen bu direniş operasyonunu kutlamak için şeker dağıttı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Ürdün sınırı boyunca bir bariyer inşa etme sözünün ardından, 9 Eylül günü erken saatlerde “herhangi bir nedenle sivillerin hedef alınmasını” kınayan bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü erken saatlerde X üzerinden yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“İlgili makamlar, bir Ürdün vatandaşının İsrail tarafından kontrol edilen Kral Hüseyin Köprüsü'nün Filistin tarafında ateş açarak üç İsraillinin ölümüne neden olduğu olayla ilgili soruşturmaları takip ediyor” 

Açıklamada ayrıca “Ürdün'ün şiddeti ve sivillerin herhangi bir nedenle hedef alınmasını reddetme ve kınama konusundaki kararlı tutumu vurgulandı ve şiddeti doğuran tüm nedenlerin ve tırmandırıcı adımların ele alınması çağrısında bulunuldu.” 

İbranice haber kaynağı Ynet'e göre, Netanyahu saatler önce güvenlik kabinesi toplantısında yaptığı açıklamada Ürdün sınırını güvence altına almak ve işgal altındaki Batı Şeria'ya silah ikmalini önlemek için gelecek yılın bütçesinde fon ayırmayı planladığını söyledi. 

Netanyahu'nun kabine toplantısında yaptığı açıklamada ayrıca şu ifadeler de vardı:

''İran da Batı Şeria'daki teröristlere silah kaçırmak için doğu cephesinde faaliyet gösteriyor. Bu alandaki kabiliyetlerimizi güçlendirmek ve silah kaçakçılığını önlemek için bir bariyer inşa etmenin yanı sıra çeşitli ilave tedbirler almak niyetindeyiz.''

The Cradle, işgal altındaki Batı Şeria'da direnişçiler tarafından kullanılan silahların birçoğunun Ürdün menşeli olduğunu vurguluyor.

Geçtiğimiz yıl Ürdünlü milletvekili İmad el-Advan, Batı Şeria'ya silah kaçırmakla suçlanmasının ardından Karama geçişinde (Kral Hüseyin Köprüsü) İsrailli yetkililer tarafından gözaltına alınmıştı.

İsrail İmad el-Advan'ı teslim ettikten sonra Ürdün mahkemesi el-Advan'ı suçladı ancak o, yoldaşları tarafından bir kahraman olarak övüldü. 

Başbakan Pazar günkü güvenlik kabinesi toplantısında şunu dedi:

''İran merkezli Şer Ekseni'nin kışkırttığı cani bir ideoloji tarafından kuşatılmış durumdayız.''



Makaleler

Güncel