İsrail, yabancı gazetecilerin Gazze'ye girmesini neden yasakladı?

img
İsrail, yabancı gazetecilerin Gazze'ye girmesini neden yasakladı? YDH

İsrail, gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek sadece soykırımın haberleştirilmesini engelliyor.




YDH - İsrail'in yabancı gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleme kararı, şeffaflık konusunda endişelere yol açtı.

Haaretz gazetesinin yayın kurulu, İsrail'in başlangıçta medyaya erişimi engellemek için kullandığı gerekçelerin artık geçerli olmadığını ve devletin yabancı gazetecilerin savaşı bağımsız bir şekilde takip etmesine izin vermesi gerektiğini savundı.

Gazeteye göre, İsrail'in sınır kapıları üzerindeki kontrolü, özellikle Refah'ın ele geçirilmesinden sonra, hiçbir yabancı gazetecinin devletin onayı olmadan Gazze'ye giremeyeceği noktaya kadar sıkılaştı.

Rejim ordusunun koruması olmadan girişe getirilen genel yasak, bağımsız haberciliği ciddi şekilde engelliyor ve hem İsrail hem de dünya kamuoyunun Gazze'de neler olup bittiğini öğrenme hakkını baltalıyor.

Başyazıda, gazetecilerin savaş bölgelerindeki kritik rolü vurgulanarak, sahadaki varlıklarının doğru ve aracısız habercilik için elzem olduğu belirtildi.

Gazete, "Sahada aracısız habercilik ile üçüncü bir taraf aracılığıyla yapılan habercilik, telefon görüşmeleri ve fotoğraf ya da video görüntüleri yardımıyla yapılan analizler arasında hiçbir fark yoktur," değerlendirmesini yaptı.

Yayın kurulu ayrıca rejimin gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek sadece savaşın dehşetinin haberleştirilmesini engellediğini ifade ederek "İsrail yabancı gazetecilerin Gazze'de olup bitenleri takip etmesini engellediğinde şunu sormalıyız: Devletin saklayacak neyi var? Gazetecilerin Gazze'ye girememesinden nasıl bir fayda sağlıyor?" diye sordu.

Haber yapma yükü büyük ölçüde, savaşın zorlu koşullarından kendileri de zarar gören Filistinli gazetecilerin sırtına binmiş durumda.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin çatışmalar sırasında en az 111 Filistinli gazeteci ve basın mensubunun öldürülmesi, bağımsız yabancı gazetecilerin Gazze'ye girmesi gerektiğinin altını daha da çiziyor.

Her türlü görüntünün yapay olarak üretilmiş olma riskini taşıdığı bir dönemde, gazetecilerin sahadaki varlığı her zamankinden daha büyük önem taşıyor.

Gazete, "Hiçbir şey, gazetecilerin yerel halkla özgürce konuşmasına ve halkın ve medyanın ilgisini çeken bölgelere seyahat etmesine izin verilen bağımsız girişin yerini tutamaz," uyarısını yaptı. Kurul, kamuoyunun durumu daha iyi anlamasını sağlamak ve savaş sisinin dağılmasına yardımcı olmak için İsrail'in gazetecilerin Gazze'ye girmesine izin vermesi gerektiği sonucuna vardı.



Makaleler

Güncel