Yahudi örgütleri, Trump-Harris münazarası hakkında ne söyledi?

img
Yahudi örgütleri, Trump-Harris münazarası hakkında ne söyledi? YDH

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump arasında gerçekleşen son münazara, Yahudi örgütleri ve Amerikalı siyasetçilerden çeşitli tepkiler aldı.




YDH - Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile eski Başkan Donald Trump arasında geçtiğimiz günlerde yapılan münazara Yahudi örgütleri ve Amerikalı siyasetçiler arasında karışık tepkilere yol açtı. Demokratların adayı Harris performansı nedeniyle hem övgü hem de tepki aldı.

Münazaranın ardından pek çok Yahudi örgütü Harris'e güçlü destek verdi. Jewish Council for Public Affairs CEO'su Amy Spitalnick, Harris'in Gazze svaşı konusundaki duruşunu överek, eski adıyla Twitter olan X'e "Başkan Yardımcısının İsrail-Gazze konusundaki cevabı tam isabetti," diye yazdı.

Amerika Yahudi Demokratik Koalisyonu (JDCA) CEO'su Halie Soifer de Harris'in İsrail'e verdiği sarsılmaz destekten övgüyle söz etti: "Kamala Harris İsrail'e ve İsrail'in kendisini İran ve vekillerine karşı savunma hakkına verdiği desteği bir kez daha teyit etti. 'İsrail'e kendini savunma hakkını her zaman vereceğini' söyledi."

Soifer, X'te yaptığı paylaşımda Trump'ı İsrail konusunda net bir tutum sergilememekle eleştirdi ve münazara performansını ‘boş palavra, öfke ve yalanlar’ olarak nitelendirdi.

JDCA'nın resmi X hesabı iki aday arasındaki keskin zıtlığı vurgulayarak “Yahudi seçmenlerin yüzde 72'sinin neden Kamala Harris'i desteklediğini gördük. Bu münazara tarihimizdeki iki aday arasındaki en keskin zıtlıktı. Trump bizim çılgın amcamız gibiydi. Harris ise bir sonraki başkanımız gibiydi," dedi.

Buna karşılık Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu (RJC) Harris'in münazara performansına tepki göstererek onu ve Başkan Joe Biden'ı ABD-İsrail ilişkilerini baltalamakla suçladı: "Kamala Harris ve Joe Biden ABD-İsrail ilişkilerini daha önce görülmemiş bir şekilde baltaladılar. İsrail'i şimdi -7 Ekim'den sonra- iki devletli bir çözüme zorlamak teröristler için bir ödül olacaktır."

Ayrıca Harris'i, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Kongre'deki konuşmasını kaçırdığı için eleştirdiler ve yokluğunu ‘tam bir rezalet’ olarak nitelendirdi.

Harris'in başkan adayı Tim Walz, Harris'e desteğini dile getirirken Trump'a da yüklendi.

Walz, "Kamala Harris yağmacılarla, dolandırıcılarla ve şirket yardakçılarıyla mücadele etmeye alışkın. Düşünsenize, bu akşamki münazara da farklı değil," ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi tarafta ise Trump'ın aday adayı JD Vance, Harris'in başkanlığının küresel bir çatışmaya yol açacağını iddia etti: "Başkan Trump haklı: Bizim için en iyi olan şey ölümlerin durmasıdır. Kamala Harris'in beceriksizliği bizi 3. Dünya Savaşına sürükleyecek."