Times of Israel: İsrail Hava Kuvvetleri'nin eğitimi yetersiz

img
Times of Israel: İsrail Hava Kuvvetleri'nin eğitimi yetersiz YDH

İsrail basınında gündem olan bir araştırma, İsrail'in havadan istihbarat toplama ve hassas bilgilerin düşmanlarına ulaşmasını engelleme becerisinde büyük kusurlar olduğunu ortaya çıkardı.




YDH- Times of Israel'in Çarşamba günü yayınlanan bir araştırma raporuna dayandırdığı haberinde, Aksa Tufanı'nın İsrail Hava Kuvvetleri'ndeki (IAF) önemli eksiklikleri ortaya çıkardığı öne sürüldü. 

Bulgular, hava kuvvetlerinin Gazze'den gelen geniş çaplı sızmaya karşı koymak için sadece bir avuç jetle ve yetersiz eğitimle yetersiz donanıma sahip olduğunu gösteriyor.

7 Ekim gün, Komutanların kamuoyundan daha az bilgilendirildiği ve bunun da savaş odasında kaotik bir atmosfere yol açtığı söyleniyor.

Hem resmi değerlendirmelere hem de IAF'ın kendi gizli değerlendirmelerine dayanan bu rapor, böylesine koordineli bir saldırıya hazırlıklı olunmadığının altını çiziyor ve ordunun krize etkili bir şekilde yanıt verme konusundaki başarısızlıklarını daha da vurguluyor.

Rapor, Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tomer Bar'ın Kibbutz Re'im yakınlarındaki Supernova partisi katliamından, olay başladıktan yaklaşık on saat sonrasına kadar haberdar olmadığını gösteriyor.

İsrail'in gelişmiş hava kuvvetlerinin Hamas saldırısını neden durduramadığını sorgulatan bu durum, ordunun hazırlık durumu ve karar alma sürecine ilişkin çok sayıda soruşturma yürütülmesine neden oldu, ancak, Netanyahu yönetimi, on ikinci ayına giren çatışma sona erene kadar siyasi liderlikle ilgili bağımsız bir soruşturmayı reddetti.

Kan raporuna göre, 7 Ekim günü, binlerce Hamas direnişçisi Gazze sınırına doğru ilerlerken, tek bir gözetleme insansız hava aracı bölgeyi izledi, ancak yayını analiz edecek personel yoktu.

Raporda bu tür acil durumlar için stratejik planlama eksikliği vurgulanırken, hava kuvvetlerinin Gazze yakınlarındaki doğrudan saldırılar yerine kritik altyapının korunmasına öncelik verdiği belirtiliyor. 

Üst düzey bir subay komuta merkezindeki kaotik atmosferi, iletişim kesintileri ve parçalanmış bilgilerle engellendiğini şöyle anlattı:

''Televizyonda gördüklerinizi biz bilmiyorduk. İnanılır gibi değil. Sadece öğleden sonra, sigara içmek için ilk kez yukarı çıktığımda Ynet'i açtım ve Sderot'ta teröristlerle birlikte Toyota'yı gördüm.''

İsrail'in güneyinde görevli bir helikopter pilotu, saat 14:30 sularında üçüncü sortisini yaparken kendisinden “bir doğa partisi” olay yerine gönderilen bir piyade birliğine koruma sağlamasının istendiğini ve doğa partisi diye bir şeyi ilk kez duyduğunu söyledi.

Pilot, subaya ''doğa partisi''nin ne anlama geldiğini bilmediğini söylediğini belirttikten sonra kendisiyle şifreli konuşulduğunu düşünmüş.

Kan'ın haberine göre Hava Kuvvetleri'nin insansız hava aracı biriminden ismini vermek istemeyen bir subay, ordunun özellikle geçmişteki sınır ihlallerinden sonra Gazzelilerin İsrail'e olası bir kitlesel akınına hazırlanmak için uzun süredir tatbikatlar yapılmasını savunduğunu söyledi.

Sadece bir tatbikat yapıldığına dikkat çekerek yönetimin bu tür senaryolara gerçekten hazırlanmadığını belirtti.

Binlerce Gazzelinin çitleri aşmasına karşı hazırlıklı olunmamasından duyduğu endişeyi dile getirdi. 

Kan ayrıca, İsrail ordusunun son saldırıdan önce hava kuvvetleri için bir kara saldırısı öncesinde protokoller belirlediğini, ilk hava müdahalesinin saldırıdan yaklaşık 45 dakika sonra gerçekleştiğini ve Kibbutz Netiv Ha'asara'daki Filistinli savaşçılara karşı sadece bir insansız hava aracının konuşlandırıldığını bildirdi.