Toplu tecavüz davasının baş şüphelisi İsrail'de bir “medya yıldızı”

img
Toplu tecavüz davasının baş şüphelisi İsrail'de bir “medya yıldızı” YDH

İsrail işgal askeri Meir Ben-Shitrit, Sde Teiman gözaltı tesisinde Filistinlilere yönelik toplu tecavüz olayının baş şüphelisi olduğunu açıkladı. Hikayesi onu dışlanmaktan ziyade İsrail medyasının son “gözdesi” haline getirdi.




YDH- Filistin direnişi ile ilgili ana akım medyada yer almayan haber ve analizleri sunan haber sitesi Mondoweiss, İsrail'in sağ eğilimli Kanal 14 televizyonunun ‘Sde Teiman’ toplu tecavüz davası zanlılarından biriyle yaptığı 10 dakikalık röportajı çözümledi.

Maskeli, üniformalı ve omzuna asılı bir silahı vardı. Sde Teiman olayında “haksızlığa uğrayan kurban” olma hikayesini anlatırken stüdyodaki izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Sadece iki gün sonra, bir video ile kimliğini kamuoyuna açıkladı. Artık Meir Ben-Shitrit olduğu bilinen şüpheli, maskesini çıkararak ve “Tüm İsrail halkına Şabat şalom, ben 100. Kuvvet'ten Meir” diyerek başladı. Daha sonra Tesniye 1, 16-18'den haftalık ‘Kutsal Kitap’ bölümünü okumaya devam etti: 

“O zaman yargıçlarınızı şöyle görevlendirdim: 'İster iki İsrailli arasında, ister bir İsrailli ile aranızda yaşayan bir yabancı arasında olsun, halkınız arasındaki anlaşmazlıkları dinleyin ve adil karar verin. Yargılamada taraf tutmayın; küçükleri de büyükleri de aynı şekilde dinleyin. Kimseden korkmayın, çünkü yargı Tanrı'ya aittir. Sizin için çok zor olan herhangi bir davayı bana getirin, onu dinleyeyim.  Ve o zaman size yapmanız gereken her şeyi söyledim.”

Ben-Shitrit sözlerini, insanlara “gerçek için” birleşme ve tüm toplu tecavüz zanlılarının serbest bırakılması için gösteri yapma çağrısında bulunarak bitirdi.

Ertesi Pazartesi Kanal 14'e tekrar röportaj verdi, bu kez ana akım televizyonda kimliğini ülkeye açıklıyordu.

Ben-Shitrit kendisine yöneltilen suçlamaların temelsiz olduğunu söyledi ve kendisine karşı bir komplo kurulduğunu ima etti: "Ellerinde hiçbir şey yok ve hepsi uydurma. Bu tür uydurma davaların ruh halini çok iyi bilirim". Tel Aviv'de bir kadınla karşılaşmasının kendisini, kimliğini açıklamaya ikna ettiğini söyledi:

“Bu gerçeklik çok aşağılayıcıydı. Tel Aviv'de bir kadının bana yaklaşıp 'Bir teröriste tecavüz ettin' dediğini görmek. Bu beni çılgına çevirdi, eldivenlerimi çıkardım, maskemi çıkardım ve masumiyetim için savaştım.”

Bir “medya yıldızı” doğuyor

Ben-Shitrit 26 Ağustos'ta Kanal 14'te şimdiye kadarki en uzun röportajına konuk oldu. Röportaj, genellikle “neşeli hicivlerin” yer aldığı “Fathi ve Shai” programında 11 dakika sürdü. Gün boyunca kanalda onu bir “yıldız” gibi tanıttılar ve akşam onunla ciddi bir röportaj yaptılar. Program “maskeni çıkar” videosunun özetiyle açıldı.

Ben-Shitrit'e iki gün önceki sorgusu soruldu. Ayrıntılara girmeden sorgunun “güzel ve saygılı” olduğunu söyledi. Profesyonel olduklarını söyleyerek sorgucuların “hakkını” teslim etti. Ardından, röportajı yapanlar Sde Teiman'da “orada ne olduğunu” sorduklarında Ben-Shitrit, tecavüzü gösteren güvenlik kamerası görüntülerini ilk yayınlayan Kanal 12 haber muhabiri Guy Peleg ile “Guy Hamefaleg” diyerek alay etti. “Hamefaleg”, “nifak tohumları eken” anlamına geliyor. Röportajı yapanlar bu lakaptan etkilendiler ve “iyi bir lakap” yorumunda bulundular. Peleg için “ulusu böldü” diyen Ben-Shitrit, askerlerin “standart prosedürü” izlediğini söyledi. Kendisine ve ardaşlarına yönelik suçlamaların sadece askerleri “lekelemeye” yönelik girişimler ve hatta belki de “savaşı durdurma girişimi” olduğu iddialarını tekrarladı.

Bir noktada, sunucu Noam Fathi, Ben-Shitrit'in, Kanal 12 videosunda gösterildiği gibi, mahkumu kalkanların arkasına saklamanın “standart prosedür” olduğu iddiasını destekliyor:

“Bu mantıklı, çünkü diğer Nukhbas'lara da karşı.”

 “Gözetliyorlar,” diye ekliyor Ben-Shitrit.

Fathi detaylandırıyor: “Bu da mantıklı, çünkü bakan 100 mahkuma bir aramanın nasıl yapıldığını göstermiyorsunuz ve bunu yerinde yapmanız gerekiyor.”

Ben-Shitrit'e 7 Ekim saldırısına doğrudan katılan Filistinli bir savaşçıyı ifade etmek için kullanılan “Nukhba” terimi soruluyor. Kurbanın saldırıya hiç karışmadığı, sadece Cebaliye'de uyuşturucu kontrol biriminde çalışan bir polis memuru olduğu gerçeği göz ardı ediliyor.

Ben-Shitrit onun hakkında özel bir şey bilmediğini, ancak İsraillilere “tecavüz etmek ve öldürmekle nasıl övündüklerini” bildiğini söylüyor. Birimi ‘Force 100’ün mahkumlara iyi davranmak için orada olmadığını söylüyor. Sunucular onun yolunu izliyor: "İçlerinden biri cinayet işleyebilir! . . . Bunlar çılgın katiller!"

Sunucu Shai Goldshtein “duygusal” olarak hazırlanıyor:

“Kendimi sizin yerinize, sizin durumunuza koyuyorum. İnsanlarımıza, kardeşlerimize en korkunç şeyleri yapan bu insanların, gerçekten hayal edilebilecek en aşağılık insanların önünde duruyorsunuz. Sanırım orada olsaydım ve şansım olsaydı, bu insanların üzerine giderdim.”

Ben-Shitrit, askeri savcının ve tüm ulusun “ellerini öpmesi” gerektiğini, çünkü biriminin çok “etik” davrandığını ve “kutsal bir iş” yaptığını söyleyerek yanıt veriyor. Sözlerine şöyle devam ediyor:

“Silahlarımızı çekip hepsini yerde öldürebilirdik, eşyanın tabiatı gereği çünkü o kişiyi palayla öldürmek istiyorsunuz... Elim yorulana kadar hazırım.”

Ama sonra kendini tutuyor: “Ama biz bir hukuk devletiyiz, burası IDF ve uluslararası hukuk var!”

Bu, Ben-Shitrit'in ölümcül fantezilerini paylaştığı ilk sefer değildi. Bu yorumlar, Haziran 2023'te Batı Şeria'da yedek subay olarak görev yaptığı sırada çektiği ve merak ettiği daha önceki bir videoyu yineliyordu:

“Neden Negev makineli tüfekleriyle giremiyoruz? Neden MAG makineli tüfekleriyle giremiyoruz? Ve neden teröristlerle dolu böyle bir yere bir bomba atarın tutma gücüyle giremiyoruz? İki gün önce bütün bu teröristler orada duruyordu, 150-200 silahlı terörist. Neden 3-4 tane saldırı helikopterini gökyüzüne kaldırıp herkesi püskürtmüyoruz?”

Ben-Shitrit, “sağ, sol, dindar, laik tüm İsrail ulusunun” bu “isteklere” sahip olduğunu söylüyor. “Bunlara yapılması gereken de budur...” Ben-Shitrit sözünü kesiyor ama sunucular onun cümlesini tamamlıyor ve aşağılayıcı ifadeler kullanıyor: “canavarlar, pislikler.”

Sonunda, arzularına rağmen, Ben-Shitrit kendini kontrol ettiğini iddia ediyor: “Çok ama çok yüksek bir ahlak seviyesini koruduk”.

“Devlet size ihanet etti mi?” diye soruluyor.

“Çok fazla, çok saldırgan” diyor.

Askeri Polis'teki sorgucuların bu davayla ilgilenmek zorunda kaldıkları için “utandıklarını” iddia ediyor. “Ekibi için bir şey almak” amacıyla kimliğini açıkladığını söylüyor.

Fathi, şu anda kendisine haksızlık yapıldığını düşündüğü haberlerden dolayı öfkeli. Ancak “tek bir şey düşünüyor: Gazze'de kaçırılanlar, aynı şeyleri yaşıyor olabilirler mi?!” Tecavüzü kastediyor. “Ne demek olabilir?” Shai araya giriyor. “Bedelini [bedenleriyle] ödediler ve kim, ne ya da ne kadar ödediklerini bilmiyoruz!”

Ben-Shitrit'e kendini ifşa ettikten sonraki deneyimi ve sokaktaki insanların nasıl tepki verdiği soruluyor.

“Çok fazla sevgi ve sıcaklık var” diyor. “Birçok kucaklaşma. Tel Aviv'de iki kez 'tecavüz' yorumu aldım, ama İsrail halkının çoğunluğu, Tel Aviv'de de, çok sarılıyorlar, çok sevgi gösteriyorlar, birçok hediye alıyoruz, bir tatil paketi aldım...”

Ancak bu yetmezmiş gibi, Fathi daha fazla yardım etmek istiyor.

“Söyle bana,” diyor Fathi, “dinleyicilerimiz bilmek istiyor: Bir şeye ihtiyacınız var mı? Ekonomik olarak zarar görüyor musunuz? Avukatlar için finansmana ihtiyacınız var mı?”

Ben-Shitrit “Elbette, elbette” diye yanıtlıyor. Kanal tarafından ekranda gösterilen bağış toplamak için ‘Force 100’ bağlantısını tanıtıyor. Şu anda işsiz olduğunu söylüyorlar ama o bir inşaat girişimcisi, bu yüzden Fathi şaka yapıyor:

“Bir Nukhba kuyusunun nasıl söküleceğini bilen bir müteahhide ihtiyacı olan varsa...”

Gülmekten kırılıyorlar.

Ama cidden, diyor Shai, “Eğer birinin bir şeye ihtiyacı olursa”... “Size ulaşacaklardır,” diye garanti veriyor Fathi.

Ben-Shitrit sözlerini birlik, “barış, aramızda” (Filistinlilerle değil, İsrailliler arasında demek istiyor) istediğini söyleyerek bitiriyor. El sıkışarak sona eriyor: “Meir Ben-Shitrit, bir kahraman! Force 100’ün kahramanı! Sana başarılar!”

Maske Kapalı

Ben-Shitrit ve arkadaşları bu davayı mahkemede kazanamayabilir. Ne de olsa Haaretz'in haberine göre bu dava yaklaşık 100 ayrı ifadeye dayanıyor. Ancak kamuoyu nezdinde kazanmak için çok çaba sarf ediyorlar. Ve burada, bu kamplardaki sistematik işkencenin “snuff videolarını” defalarca yayınlayan Kanal 14, bu toplu tecavüz zanlılarının aslında “mağdur” olduğu söylemini desteklemede etkili oldu.

İsrailli insan hakları STK'sı B'tselem'e göre bu hikaye, Sde Teiman'ın sadece “buzdağının görünen kısmı” olduğu işkence kampları ağından sadece bir hikaye ve Filistinlilerin “sık sık sert ve keyfi şiddete, cinsel saldırıya, aşağılama ve küçük düşürmeye, kasıtlı açlığa, zorla hijyen eksikliğine, uyku yoksunluğuna, dini ibadetlerin kısıtlanması ve cezalandırılmasına, tüm grup ve kişisel eşyalara el konulmasına ve yeterli tıbbi bakımın reddedilmesine” nasıl maruz kaldıklarını belgeliyor.

Maskesi düşen sadece Ben-Shitrit değil. Genel olarak İsrail'dir.