SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak’taki sorunların bölgesel bir sorun
SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak’taki sorunların bölgesel bir sorun olmaktan çıkıp bir dünya sorunu haline geldiğini söyledi.
İngiliz Kraliyet Enstitüsü Chatham House’ta bir konuşma yapan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak’taki durumun trajik boyutlara vardığını belirterek bunun üç buçuk yıldır işgalci ülkelerin ve Irak’taki politikacıların yanlış tutumundan kaynaklandığını söyledi.
Baker Hamilton raporuna da değinen Haşimi, İran ve Suriye ile işbirliği konusunda da açıklamalarda bulunarak İran'ın Irak'ın iç işlerine karıştığını, buna karşın Suriye'nin Irak'ta istikrar sağlanmasına ilişkin bir irade sergilediğini söyledi. Haşimi ayrıca ABD'nin İranlı diplomatlara yönelik operasyonlarına da değinerek "çok uluslu güç iki opersayonda biri Bağdat biri de Erbil'de olmak üzere İran'ın bizim iç işlerimize karıştığına dair çok önemli bilgiler elde etti" dedi.
Irak’ta güvenilir bir ulusal bir ordu oluşturulmadan yabancı askerlerin ülkeden programsız bir şekilde alelacele çekilmesinin bir facia olacağını belirten Haşimi, böylesi bir durumda ülkede daha büyük bir kaos oluşacağını ve tam bir iç savaş yaşanacağını söyledi.
Irak’ta şu an en büyük meselenin mevcut anayasadan kaynaklandığını söyleyen Hizb-i İslami Lideri Tarık Haşimi, “Bu anayasada başbakana geniş yetkiler verilmiştir; halbuki demokratik bir ülkede siyasi güç kurumlar arasında bölüşülmelidir” diye konuştu.
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye karşı olmadığını belirten Haşimi, Irak’taki sorunun anayasadan kaynaklandığını ve bunun şu an yönetimde kimin bulunuyor olmasıyla bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.
Mezhep eksenli çatışmaları kınadığını söyleyerek yüzyıllar boyunca Irak’taki muhtelif etnik kesim ve mezhepten insanların birlikte barış içinde yaşadığını hatırlatan Haşimi, ABD’deki temasları sırasında ülkenin geleceği ile ilgili karamsar bir havanın hakim olduğunu gözlemlediğini söyledi ve “Irak’ta terörizmden kaynaklanan güvenlik sorunları sebebiyle hükümetin olumlu yönleri görülmemektedir” diyerek ülkenin geleceği konusunda umutlu olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:
“Irak’ın tarihi boyunca hiçbir hükümet bir yıl gibi bir süre içerisinde iki genel seçim, bir anayasa referandumu ve kapsamlı bir ulusal uzlaşma hükümeti gerçekleştirememiştir.”
Haşimi, ABD Başkanı George Bush’un yeni Irak stratejisi çerçevesinde Irak’a 21 bin 500 yeni asker gönderme kararını da desteklediğini belirterek “Irak’ta, özellikle de Bağdat’ta istikrarın ve güvenliğin yeniden sağlanması için bu askerlerin varlığı bir zorunluluktur” dedi.
“Asker artırımına gidilmesi ve güçlü bir Irak ordusunun yeniden yapılandırılması ülkenin çözüm stratejisinin bir parçasını oluşturmaktadır” diyen Haşimi, bunun toplumsal, ekonomik ve siyasal boyutlarla da desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, pazartesi günü gittiği İngiltere’de Başbakan Tony Blair’le de görüştü.