Şehit Komutan İbrahim Akil: Direniş dolu bir hayat

img
Şehit Komutan İbrahim Akil: Direniş dolu bir hayat YDH

Hizbullah, şehitlerin ailelerine en derin ve en içten taziyelerini ve tebriklerini sunarken, zafere ulaşılana kadar Şehit Akil'in fikirlerine, çalışmalarına, umutlarına ve hedeflerine sadık kalmaya söz verdi. 




YDH- El-Meyadin'e göre, Hizbullah'ın askeri medyası Şehit İbrahim Akil'in İslami Direniş yolculuğunun ayrıntılarını yayınladı.

Hizbullah, Komutan Akil'in şehadetinin cihat, çalışma, yaralar, fedakarlıklar, riskler, zorluklar, başarılar ve zaferlerle dolu mübarek bir hayatın ardından geldiğini duyurdu.

Şehit İbrahim Akil 1962 yılında Baalbek'in Bednayel köyünde doğdu. 

Hizbullah'ın Beyrut'taki askeri kanadının kurucularından biriydi ve daha sonra 1980'lerde İsrail'in Lübnan'ı işgal ve istilasına karşı kahramanca savaş ve operasyonlara liderlik etti. 

Şehit lider, İslami Direniş içinde 1990'ların başında merkezi eğitimden sorumlu olmak ve insani yeteneklerin geliştirilmesinde temel bir rol oynamak gibi bir dizi görev üstlendi. 

Doksanlı yılların ortalarında Şehit Akil, Direniş'in merkezi komutasını sürdürdü ve saflarındaki personelden sorumluydu.

Komutan 1997'de Lübnan'ın kurtuluşu ve zaferine kadar Cebel Amel Operasyonlarından birinci elden sorumlu oldu, birime liderlik etti ve operasyonlar yürüttü. 

Ayrıca İslami Direniş Operasyonlar Komutanlığı'nı kurdu ve 2008'den itibaren Genel Sekreter Seyyid Hasan Nasrullah'ın operasyon işlerinden sorumlu yardımcısı olarak görev yaptı ve ayrıca Cihad Konseyi üyeliğine atandı.

Şehit Akil, 2006 yılında İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısına karşı koyan cesur kahramanlardan ve liderlerden biri olarak ortaya çıktı.

Daha sonra şehadetine kadar İslami Direniş'te Rıdvan Gücü'nün kuruluşunu, gelişimini ve liderliğini üstlendi. 

Çalışmaları sadece İsrail saldırganlığına karşı koymak ya da Direniş'in Lübnan'daki kabiliyetlerini geliştirmekle sınırlı kalmadı.

Lübnan'ın doğu sınırlarında, Kusayr ve Kalamun'da ve Suriye'nin diğer bölgelerinde tekfirci gruplara karşı operasyonları planlayan ve yöneten üst düzey komutanlar arasındaydı.

Filistin Direnişi Ekim ayında Aksa Tufanı'nı başlattığında Şehit İbrahim Akil, Lübnan'ın güneyinden Gazze ve Filistin'e destek sağlayan Rıdvan Gücü'nün askeri operasyonlarını planladı ve yönetti. 

Komutan İbrahim Akil, 20 Eylül 2024'te İsrail'in Lübnan'a yönelik hain suikast ve saldırısında birçok yoldaşıyla birlikte Kudüs yolunda şehit oldu. 

Hizbullah'ın Rıdvan Gücü Komutanı İbrahim Akil kimdi?

Hac Abdülkadir olarak da bilinen İbrahim Akil, 1980'lerdeki kuruluşundan bu yana Direniş'te faaliyet gösteren üst düzey bir Hizbullah yetkilisi ancak görevinin doğası gereği hayatı gizlilikle örtülü olduğu için hakkında çok az bilgi var.

El-Meyadin, bu durumun ''Lübnan'daki İslami Direniş'in üst düzey komutanları için alışılagelmiş bir durum'' olduğunu belirtiyor. 

Lübnan merkezli gazete, Şehit Komutan Fuat Şukur'da olduğu gibi, şehit hakkında daha fazla bilginin daha sonra açıklanacağını ve sadece Direniş'in uygun gördükleri kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.

Hacı Abdülkadir ve Hacı Tahsin takma adlarıyla bilinen İbrahim Akil'in Direniş yolu 1980'lerde Hizbullah'ın kurulmasıyla başladı, direniş hareketinin askeri kanadında görev yaptı.

ABD tarafından Nisan 1983'te Beyrut'taki ABD büyükelçiliğinin bombalanması ve Ekim 1983'te 241 ABD personelinin ölümüne neden olan ABD deniz piyadeleri kışlasının bombalanması olaylarının arkasında olduğu iddia edildi.

Reagan yönetimi o dönemde Hizbullah'ı her iki saldırıyı da planlamakla suçlamış ancak herhangi bir kanıt ortaya koyamamıştı. 

ABD'nin iddiaları, aralarında şehit Hac Mustafa Bedreddin, Hac İmad Muğniye, Hac Fuad Şukur ve Hac İbrahim Akil'in de bulunduğu çok sayıda Hizbullah üyesinin uluslararası alanda tanınmasını sağladı. 

Hizbullah'ın Cihat Konseyi üyeleri olarak hepsi terör listesine alındı.

ABD, Akil'in 1982-1992 yılları arasında Lübnan'da yaşanan rehine krizinde Amerikan ve Alman vatandaşlarının kaçırılmasını da Şehit İmad Muğniye ile yakın işbirliği içinde yönettiğini iddia ediyor ancak Hizbullah bu operasyonlara karıştığını reddediyor.

Akil'in üst düzey ve çekirdek bir Hizbullah komutanı olması dışında son 40 yıldaki görevleri hakkında çok az şey biliniyor.

Komutan Şukur'un öldürülmesinin ardından Hizbullah içinde hiyerarşik bir değişiklik yaşanmış olması muhtemel olduğundan, bu tür iç işleyişlere ilişkin tüm bilgiler son derece gizli tutuluyor ve suikast sırasında pozisyonunun ne olduğu bile bilinmiyor.

Suikastın ardından Şukur'un şehit edildiği sırada seçkin Rıdvan Birimi'nin lideri olduğu açıklanmıştı.

Lübnan İslami Direnişi, üst düzey komutan hakkında daha fazla bilgi verdi ve onun Lübnan'da bildiğimiz İslami Direniş'in öncülerinden biri olduğunu söyledi. 

İsrail'in 1982'de Beyrut'u işgaline karşı direnen komutanlar arasındaydı.

90'lı yılların başında Akil, Direniş savaşçılarının eğitiminden doğrudan sorumlu oldu ve Hizbullah'ın insan gücü kapasitesinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. 

On yılın ilerleyen dönemlerinde İslami Direniş'in Genelkurmay Başkanlığı'nı üstlendi.

Rıdvan Gücü

Akil'in adı Aralık ayında Hizbullah ve İsrail işgal güçleri arasında tırmanan gerilim ışığında haberlerde yer almış, İsrail medyası Akil'in kuzey cephesinde devam eden çatışmalarda İsrail işgal güçlerine karşı en ağır darbeyi vuran Rıdvan Gücü'nün başı olarak tanımlandığını duyurmuştu. 

Rıdvan Gücü Hizbullah'ın en eğitimli birimi olup bölgedeki en etkin askeri birliklerden biri olarak görev yapıyor.

Adını takma adı Hac Rıdvan olan şehit İmad Muğniye'den alıyor.

Ana hedefi düşman topraklarının derinliklerine nüfuz etmek olan bir komando gücü.

Bugün zırhlı, zırh karşıtı ve ateş destek tümenleri de dahil olmak üzere çeşitli tümenlerin faaliyet gösterdiği birlik, şehit Muğniye ve şehit Akil'in bölgedeki sömürgeci ve emperyalist emellere karşı verdiği mücadelenin doruk noktasıdır.

Adı İsrail işgali boyunca yankılanıyor ve geniş ve sofistike yetenekleri nedeniyle üst kademeleri tarafından bile korkuluyor. 

İsrailli üst düzey yetkililer defalarca bu gücün İsrail yerleşimlerine ya da askeri mevzilerine sızmak da dahil olmak üzere koordineli saldırılar düzenleyebileceğinin altını çizerek, savaşın ortasında bile İsrail işgaline karşı bir kara saldırısı başlatmak için kapsamlı bir eğitimden geçtiğinin altını çizdiler. 

İbrahim Akil'in öldürülmesi Hizbullah için kesinlikle bir darbe olsa da, Direniş hareketi kararlılığının sarsılmayacağını ve operasyonlarının normal şekilde devam edeceğini söyledi. 

Liderler ve komutanlar hareket için büyük önem taşısa da, hareketin devamı hiçbir şekilde herhangi bir kişiye bağlı değildir, çünkü yapı, herhangi bir üst düzey yetkilinin kaybına bakılmaksızın, kurtuluş hedefi ön planda tutularak hareketin ve askeri operasyonlarının korunmasını sağlar.