İsrail Genelkurmay başkanı Dan Halutz’dan istifa

img
İsrail Genelkurmay başkanı Dan Halutz’dan istifa YDH

SAAF-İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ve Başbakan Ehud Olmert'e




SAAF-İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ve Başbakan Ehud Olmert'e istifa ettiğini açıkladı.

 

İsrail ordu sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada Dan Halutz'un görevinden istifa ettiği, İsrail Başbakanı Olmert’in de Halutz'un kararından dolayı derin üzüntü duyduğu ifade edildi.

 

Dan Halutz'un istifasının ardından İsrail Genelkurmay Başkanlığına yardımcısı Moşe Kaplinski yahut İsrail Savunma Bakanlığı Müsteşarı ve Genelkurmay eski başkan yardımcılarından Gabi Aşkenazi'nin geçmesi bekleniyor.

 

Savunma bakanlığından bir yetkili İsrail’de yayın yapan Yediot Ahronot'a yaptığı açıklamada Dan Halutz’un çoktan istifa etmesi gerektiğini söyledi.

 

İsrail ordusunun 12 Temmuz’dan itibaren Lübnan’a başlattığı 33 günlük savaşta başarısız olması sonucu İsrail kamuoyunda tepkilere yol açmış; İsrail kabinesindeki bakanlardan, yedek ve muvazzaf askerlere kadar birçok kesimden Halutz'un istifasına yönelik çağrılar yapılmıştı.

 

En son dün sabah İsrail genelkurmay eski başkanlarından Dan Şomron, Lübnan savaşındaki başarısızlığı nedeniyle Dan Halutz'u sert bir biçimde eleştirmişti.

 

Lübnan savaşı sırasında İsrail ordusunun hataları ve akasaklıkları için hem ordu içinde soruşturmalar yapılmış, hem ayrı bir soruşturma komisyonu kurulmuştu.

 

Soruşturma komisyonunun raporunu şubat ayında sunması beklenirken, Dan Halutz raporu beklemeden istifa etmesi dikkat çekti.



Makaleler

Güncel