ABD, en kötüsüne hazırlanıyor

img
ABD, en kötüsüne hazırlanıyor YDH

ABD’li yetkililer, İsrail ve Hizbullah arasında topyekûn savaş korkusuyla en kötüsüne hazırlanıyor.




YDH - ABD’li yetkililer, Siyonist rejim ile Hizbullah arasında topyekûn bir savaşı önleyebileceklerinden giderek daha fazla şüphe ederken, gerilimi azaltmanın tek yolunun diplomasi olduğunu vurguluyor.

Washington’daki atmosfer, büyük ölçüde iki konuya, yani Amerikalıların her zaman topyekûn savaştan çıkış yolu olarak gördüğü Gazze ateşkes görüşmelerinin duraksaması ve geçen hafta Lübnan genelinde meydana gelen patlamalar sonrasında hızla tırmanan gerilime odaklanmış durumda.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre ABD’li yetkililer şimdi rotalarını değiştiriyor. İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmayı Gazze ile ilişkilendirmek yerine, savaşın iki ayrı hatta ilerlediğini belirterek bu iki olay arasındaki bağı zayıflatmaya çalışıyorlar.

Bu tutum değişikliği, Beyaz Saray’ın artık bir devrilme noktasına hızla yaklaştığı yönünde artan endişeleriyle aynı döneme denk geliyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen hafta Delaware’de düzenlenen Dörtlü Zirve’nin oturum aralarında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gerilimin tırmanma riski gerçek; bu, 7 Ekim’den beri böyle. Bazen durum daha keskin bir hal alıyor ve sanırım şu an böyle bir dönemdeyiz,” dedi.

Sullivan, “Çatışmaları durduracak ve sınırın her iki tarafındaki insanların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak kalıcı bir çözüm olduğuna inanıyoruz ve bunu sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız,” diye ekledi.

Diğer yandan ABD’nin üst düzey Ortadoğu danışmanı Brett McGurk, saldırının hemen ardından İsrail Amerikan Konseyi’nin ulusal zirvesinde yaptığı konuşmada, “Bugün öldürülen İbrahim Akil, 40 yıl önce Beyrut Büyükelçiliğinin bombalanmasından sorumluydu. Kimse onun için gözyaşı dökmüyor,” diye konuştu.

Ancak McGurk, İsrail ile taktikler ve tansiyonun yükselmesi riskini değerlendirme konularında anlaşmazlıklar yaşandığını da ekleyerek durumu ‘son derece endişe verici’ olarak tanımladı.

Şimdilik anlaşmazlık yaşanmayan tek alan, İsrail’in gerilimi tırmandırarak azaltma yönündeki yaklaşımı. Ancak üst düzey Amerikalı yetkililer hafta sonunu İsrailli mevkidaşlarıyla sürekli temas halinde geçirdiler ve bu stratejinin hızla ters tepebileceği ve daha fazla zarara yol açabileceği konusunda uyardılar.

Pentagon’a göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de cumartesi günü Suudi mevkidaşı Halid bin Selman ile ‘saldırganlığı caydırma ve bölgedeki gerilimi azaltma’ konularını görüştü.

McGurk, İsrail Amerikan Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Lübnan’da bir savaşın insanları evlerine döndürmenin yolu olduğunu düşünmüyoruz. Ayrıca İsrail’in, Hizbullah’a karşı halkını ve topraklarını savunma hakkını da destekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Amerikalılara Lübnan’a seyahat etmekten kaçınmaları ve ticari uçuş seçenekleri mevcutken ülkeden ayrılmaları yönünde dördüncü seviye uyarısını yineleyerek endişeleri daha da artırdı.

Lübnan sınırında savaşın tırmanmasına ve Gazze’deki ateşkes müzakerelerinin durmasına rağmen, ABD’li yetkililer Başkan Joe Biden’ın talimatıyla her iki alanda da çalışmalarını sürdürüyor.

Biden, cuma günü yaptığı açıklamada, “İsrail’in kuzeyindeki ve Lübnan’ın güneyindeki insanların evlerine güvenle dönebilmeleri için başından beri çaba gösteriyoruz ve bunu sağlamaya çalışıyoruz. Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve tüm ekibimiz istihbarat topluluğuyla birlikte bunu sağlamak için çalışıyor. Başarana kadar devam edeceğiz. Önümüzde uzun bir yol var,” diye konuştu.

Biden, Gazze’deki ateşkes görüşmeleri konusunda da benzer bir ton kullanarak, “Eğer bunun gerçekçi olmadığını söylersem, o zaman işi bırakırım. Birçok şey, başarana kadar gerçekçi görünmez. Devam etmeliyiz,” değerlendirmesini yaptı.

Bu yorumlar, Wall Street Journal’da çıkan ve ABD’li yetkililerin Biden’ın başkanlığı sona ermeden önce Gazze’de ateşkes sağlanması ihtimalinden vazgeçtiklerini öne süren haberin ardından geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, “Kimse umudunu kaybetmiyor. Kimse bu yönde çalışmayı bırakmayacak. Başkan ekibine, her iki tarafın da kabul edebileceği bir öneri getirmek için çalışmaya devam etmelerini söyledi,” dedi. Ancak Sullivan, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Amerikalıların Gazze konusunda ‘şu anda masaya koyabilecekleri somut bir teklif bulunmadığını’ itiraf etti.

Sullivan, “Katar ve Mısır ile çalışmaya devam ediyoruz. Onlar Hamas’la, biz İsrail’le konuşuyoruz. Katarlılar ve Mısırlılar da İsrail’le konuşuyor. Kendimizi yeni bir adım atmaya hazır hissettiğimizde bunu yapacağız,” diye ekledi.