'Netanyahu, ABD ile varılan 'sessiz mutabakattan' geri adım attı'

img
'Netanyahu, ABD ile varılan 'sessiz mutabakattan' geri adım attı' YDH

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD ve Fransa'nın Hizbullah ile ateşkes önerisini önce kabul etti, ancak hükümetten gelen tepkiler üzerine bu kararından vazgeçti.




YDH - İsrail basınına göre İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD ve Fransa'nın ateşkes çabalarına önce onay verdi, ancak hükümet saflarından gelen eleştiriler karşısında bu onayını geri çekti ve tam tersi bir tutum benimsedi. Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hertzi Halevi, Lübnan topraklarında Hizbullah'a yönelik saldırıların durdurulmasına şiddetle karşı olduğunu belirtti.

Halevi, perşembe günü yaptığı durum değerlendirmesinde şunları söyledi: "Hizbullah'a saldırmaya devam etmeliyiz, yıllardır bu fırsatı bekliyorduk. Daha fazla üst düzey yetkilinin etkisiz hale getirilmesi, silah transferinin engellenmesi, Hizbullah'ın ateş gücünün azaltılması ve Lübnan genelinde operasyonların sürdürülmesi için çalışıyoruz."

Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapacağı konuşma öncesinde ABD'ye varışının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Esirleri kurtarın, onları bir an bile unutmuyoruz. İsrail delegasyonu buraya İsrail'in sesini dünyaya duyurmak için geldi. Politikamız net: Hizbullah'ı tüm gücümüzle vurmaya devam edeceğiz ve tüm hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız. Her şeyden önce, kuzeyde yaşayanların evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlayacağız. Kimsenin yanılmayacağı politikamız budur."

Ateşkes için yapılan perde arkası görüşmelere aşina olan kaynaklar, Yedioth Ahronoth gazetesine yaptıkları açıklamada Netanyahu'nun varışının ardından yaptığı açıklamada aslında Amerikalılarla bu konuda inisiyatif alacağına dair varılan ‘sessiz mutabakattan’ geri adım attığını belirtti.

Netanyahu ve eşi Sara, varışlarının ardından esir aileleriyle bir araya geldi. Netanyahu, esirlerin yakınlarına "Kuzeyde Hizbullah'a yönelik saldırılarımız, güneyde esirlerin serbest bırakılmasına yardımcı olacak,” diye konuştu.

Başbakan'ın ekibinden bir yetkili, ABD'ye varıştan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kuzeyde yaşayanların evlerine dönmeleri konusunda kararlıyız ve bu kararlılığımızı sürdürüyoruz. Kabinede ateşkes konusunda bir oylama yapılmadı ve bu konu hiç gündeme gelmedi. Yönümüz ateşkese gitmemek, Hizbullah'a karşı savaşmaya devam etmektir."

Halevi, Netanyahu ve beraberindekilerin sözleri, ABD ve Fransa'nın İsrail ve Hizbullah arasında üç hafta süreyle ateşkes uygulanmasına yönelik ortak önerisinin arka planında söylendi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamasında “İsrail-Lübnan sınırında vatandaşların evlerine güven içinde dönmelerini sağlayacak bir çözümün zamanı gelmiştir. İsrail ve Lübnan hükümetlerine geniş ve acil destek çağrısında bulunuyoruz,” denildi.

ABD ve Fransa liderlerinin açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi: "7 Ekim'den bu yana ve özellikle de son iki haftadır devam eden karşılıklı ateş, çok daha geniş bir çatışmaya dönüşme ve sivillere zarar verme tehlikesi taşımaktadır. Bu nedenle son günlerde diplomasiye başarı şansı vermek ve böylece sınır ötesinde daha fazla tırmanmayı önlemek için geçici bir ateşkes için ortak bir çağrı üzerinde birlikte çalıştık.

Bu açıklama Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar tarafından da desteklendi.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bölgede daha geniş çaplı bir tırmanmanın yaratacağı kabul edilemez risk, derhal harekete geçilmesini gerektirmektedir. Hizbullah'ın 8 Ekim'de İsrail'e yönelik roket saldırılarına başlamasından bu yana, saldırılar ve karşı saldırılar birbirini izledi ve insanlar evlerinden oldu."

Lew, sözlerine şöyle devam etti: "Dün gece bir düzineden fazla ülke, Lübnan-İsrail sınırında 21 gün süreyle acil ateşkes çağrısına katıldı. Bu, vatandaşların evlerine dönebilmeleri için diplomasinin güvenliği yeniden tesis etmesinin en iyi yoludur. Kuzey İsrail ve Güney Lübnan'daki koşullar, güvenli bir şekilde geri dönmelerine imkan verecek şekilde değişmelidir. Aynı zamanda, esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkesin sağlanması için her gün ileriye doğru baskı yapıyoruz."

Bugün erken saatlerde Başbakan Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada "ateşkesle ilgili haberler doğru değildir. Bu, Başbakan'ın yanıt bile vermediği bir Amerikan-Fransız önerisidir," ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Kuzeydeki çatışmaların hafifletilmesine yönelik sözde direktifle ilgili haberler de gerçeğin tam tersidir. Başbakan İsrail ordusuna çatışmaların tüm gücüyle ve kendisine sunulan planlar doğrultusunda sürdürülmesi talimatını vermiştir. Ayrıca Gazze'deki çatışmalar savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar devam edecektir,” denildi.

Dışişleri Bakanı İsrail Katz, "Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafere ve kuzeyde yaşayanların evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine kadar Hizbullah'a karşı tüm gücümüzle savaşmaya devam edeceğiz,” açıklamasını yaptı.