İran saldırısı İsrail'in kredi notunu düşürdü

img
İran saldırısı İsrail'in kredi notunu düşürdü YDH

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, artan jeopolitik gerilimler nedeniyle İsrail'in kredi notunu A+'dan A'ya düşürdü.




YDH - İsrailli haber sitesi Ynet'in haberine göre, küresel kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Hizbullah ile yaşanan ve geniş çaplı bir savaşa dönüşme riski taşıyan gerilim gerekçesiyle İsrail'in kredi notunu A+'dan A'ya indirdi. Kuruluş, bu kararını beş hafta öne çekti.

Habere göre, not indirimi İran'ın salı günkü operasyonundan önce planlanmış olsa da S&P artan jeopolitik gerilimler nedeniyle açıklamayı öne çekme kararı aldı.

Haberde, "Planlanan tarihten önce yapılan bu açıklama, İsrail'in jeopolitik ve güvenlik risklerindeki önemli artıştan kaynaklandı," ifadesi yer aldı.

S&P ayrıca Gazze'deki savaşın ve kuzey cephesinde tırmanan çatışmaların, İsrail'in Lübnan'a yönelik başarısız kara harekâtı girişimleri de dahil olmak üzere, 2025 yılına kadar sürebileceği ve misilleme eylemlerinin ihtimalini artırabileceği uyarısında bulundu.

Sonuç olarak kuruluş, İsrail'in ekonomik tahminini revize ederek 2024 yılında yüzde 0, 2025 yılında ise yüzde 2,2 büyüme öngördü.

Kuruluş ayrıca bu yıl için hükümetin yüzde 6,6'lık hedefini aşarak GSYİH'nin yüzde 9'u oranında, gelecek yıl için ise yüzde 6 oranında mali açık öngördü.

S&P'nin bu hamlesi, birkaç gün önce Moody's'in İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürerek Baa1'e çekmesinin ardından geldi.

Habere göre, Moody's ve S&P bu yılın başlarında İsrail'in kredi notunu düşürmüş ve 1990'ların sonlarında İsrail'i derecelendirmeye başladıklarından bu yana ilk kez iki kuruluş da bunu yapmıştı.

Şimdi ise her iki kuruluş da Direniş Ekseni ile genişleyen savaşı gerekçe göstererek birkaç gün içinde İsrail'in notunu yeniden düşürdü.

Üçüncü büyük kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch de kısa bir süre önce İsrail'in notunu ilk kez düşürdü ve yakında bir not indirimi daha yapması bekleniyor.

S&P'nin not indirimine rağmen İsrail'in A olan kredi notu, İsrail'i B kategorisine koyarak orta kademe ekonomiler arasında sınıflandıran Moody's'in bir kademe üzerinde kalmaya devam ediyor.

İsrail ekonomisi ciddi tehlike altında

Washington Post'un geçen günlerde yer verdiği haber de Tel Aviv'in Lübnan ve Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında İsrail ekonomisinin karşı karşıya kaldığı önemli zorluklara dikkat çekiyor.

Rejimin kredi notu düşürüldü ve gayrisafi yurt içi hasılasında keskin bir daralma yaşandı. On binlerce işletme kapandı ve giderek artan sayıda iş dışarıdan temin ediliyor.

Pek çok İsrailli yedek asker kariyerlerine ara vermek zorunda kaldı ya da kariyerlerini askeri hizmet taahhütleriyle dengelemek için mücadele etti.

İnşaat ve tarım sektörleri de önemli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Merkezi İstatistik Bürosu'na göre turizm yüzde 75'in üzerinde düşüş göstererek pek çok dükkânın kapanmasına neden oldu.

Öte yandan askeri harcamalar en az iki katına çıktı ve Merkez Bankası devam eden savaşın 2025 yılına kadar 67 milyar dolara mal olabileceği uyarısında bulundu. Bu tahmin, İsrail'in Lübnan'daki son tırmanışından ve çarşamba günü iki yedek tugayın kuzey cephesine seferber edilmesinden önce yapıldı.

Shoresh Sosyoekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün başında bulunan İsrailli ekonomist Dan Ben-David, Washington Post'a yaptığı açıklamada "Hükümet uyanmazsa ekonomi ciddi bir tehlike altında," değerlendirmesini yaptı.