Sky News: ABD ve İngiltere, İsrail'in olası İran saldırısına destek vermeyecek

img
Sky News: ABD ve İngiltere, İsrail'in olası İran saldırısına destek vermeyecek YDH

ABD ve İngiltere, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına karşı savunmada destek verirken, İsrail'in olası bir karşı saldırısına katılmayacaklarını belirtti.




YDH - ABD ve Birleşik Krallık yetkilileri, İran'ın Vaade-yi Sadık-2 kapsamında İsrail mevzilerine ve üslerine yönelik saldırısının ardından dayanışmalarını ve 'İsrail'in güvenliğini' koruma taahhütlerini yinelerken, bir askeri analist, herhangi bir saldırı operasyonu karşısında "oldukça çelişkili" bir konumda olduklarını ifade etti.

Operasyonun ardından ABD'li ve İngiliz yetkililer, ülkelerinin İsrail'in 'güvenliğine' olan 'sarsılmaz bağlılığını' vurgulamakta gecikmedi. Ayrıca, kendi güçlerinin gerilimin tırmanmasını önlemede ve 'İsrail'in saldırıya etkili bir şekilde karşı koymasına yardımcı olmada' rol oynadığını belirttiler.

Sky News kanalına konuşan askeri analist Albay Simon Diggins, ABD ve İngiltere'nin Orta Doğu'daki çatışmada "son derece hassas bir konumda" olduğunu söyledi.

Her iki ülke de önceki gece İran'dan gelen füze saldırısına karşı İsrail'in savunmasında yer aldı ve Albay Diggins bu tutumu 'tamamen yerinde' olarak nitelendirdi.

Ancak askeri analist, 'herhangi bir saldırı operasyonuna girişme konusunda ciddi bir çekince' olacağını vurguladı ve ekledi: "Amerika ve İngiltere, İran'a karşı doğrudan saldırı başlatması konusunda İsrail'i desteklemeyecektir."

Diggins, bu nedenle iki ülkenin 'oldukça çelişkili bir durumda' olduklarını da sözlerine ekledi.

İngiliz Savunma Bakanlığı dün, Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait iki savaş uçağı ve bir havada yakıt ikmal uçağının 'İsrail'i koruma' görevine katıldığını açıkladı.

İngiliz hükümeti, operasyonun doğası gereği, 'uçakların herhangi bir hedefe saldırmadığını, ancak daha fazla tırmanmayı önlemeye yönelik faaliyetlere dahil olduklarını' kaydetti.