İran'ın başarısı, İsrail'in 'ortak operasyon' korkusunu tetikledi

img
İran'ın başarısı, İsrail'in 'ortak operasyon' korkusunu tetikledi YDH

İran'ın İsrail'e düzenlediği füze operasyonu, İsrail'in hava savunma sistemlerinin etkinliği konusunda soru işaretleri oluştururken, Siyonist rejimde Direniş Ekseni'nin olası bir ortak operasyonu endişelerini tetikledi.




YDH - The Guardian gazetesinin haberine göre, İran'ın salı gecesi İsrail topraklarına yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısı, İsrail ve müttefikleri arasında, İran ve Hizbullah'ın da içinde bulunduğu Direniş Ekseni'nin olası bir ortak operasyonunun sonuçları konusunda ciddi güvenlik endişelerine yol açtı.

Peter Beaumont imzalı makalede, başta Tel Nof Hava Üssü olmak üzere askeri tesislerde büyük yangınlar çıktığını gösteren görüntülerin yayılmasına rağmen, İsrail ve müttefiklerinin saldırıyı başarısız gösterme çabası içine girdikleri kaydedildi.

Beaumont'a göre, İran saldırısının başarısı sadece verilen hasarla değil, 181 füzenin İsrail'in 'güçlü' önleme ve hava savunma sistemlerini aşabilmesiyle de ölçülmeli.

Yazara göre İran'ın operasyonu, tam da hedeflediği etkiyi yaratarak İsrail'in güvenliği ve Direniş Ekseni'nin muhtemel bir ortak füze saldırısının muhtemel sonuçlarına ilişkin uzun süredir var olan endişeleri su yüzüne çıkardı.

Makalede dikkat çeken bir diğer nokta, hedeflerin büyük bir hassasiyetle seçilmesi ve önleme sonrası düşen şarapnel parçalarının neden olduğu küçük hasarlar dışında sivil altyapıya neredeyse hiç zarar verilmemesi oldu.

İsrail her ne kadar önleme ve hava savunma yetenekleriyle övünse de benzer bir senaryonun tekrarlanması durumunda yaşanabilecek toplu kayıplar için sağlık merkezlerini ve hastaneleri hazır hale getirdi.

Öte yandan Haaretz gazetesi, rejim ordusunun salı geceki saldırıda, İran ve Hizbullah'ın 'ders çıkarmasına yarayabilecek' kritik bilgilerin ele geçirilmesini önlemek amacıyla önleme oranlarını açıklamaktan kaçındığını bildirdi.

Beaumont'a göre bu durum, muhabir ve analistlerin saldırıyla ilgili vardığı sonucu doğruluyor: İsrail'in neredeyse kusursuz önleme iddialarına rağmen, İran füzeleri her iki dalgada da İsrail hava sahasına girmeyi ve hedeflerine ulaşmayı başardı.