El-Husi: Nasrullah hem söz hem de eylem insanıydı

img
El-Husi: Nasrullah hem söz hem de eylem insanıydı YDH

Yemen Ensarullah Hareketi lideri haftalık konuşmasında Yemen'in Hizbullah'ın, destekçilerinin ve halk tabanının yanında olduğunu belirtti.




YDH- Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın “Filistin'in, Kudüs'ün, Aksa'nın, İslam'ın ve insanlığın şehidi” olduğunu söyleyen Yemen Ensarullah Hareketi lideri Seyyid Abdulmelik el-Husi, Nasrullah'ın öldürülmesini “büyük bir suç” ve tüm İslam ümmeti için bir kayıp olarak nitelendirdi.

Perşembe günü yaptığı ve İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarının yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldığı konuşmasında Seyyid el-Husi, şehit Seyyid Nasrullah'ın “İslami bir sembolizmin yanı sıra küresel, bölgesel ve yerel bir etkiye de sahip olduğunu” ve özellikle İsrail tehdidine karşı koymada ve işgali yenilgiye uğratmada önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Şehidin 40 yılı aşkın bir süredir cihat alanında kendine özgü bir duruş ve olağanüstü bir performansla aktif olarak yer aldığını, yaklaşık 30 yıl boyunca Hizbullah'a büyük başarılar ve kayda değer kazanımlarla liderlik ettiğini sözlerine ekledi.

Yemenli lider, Seyyid Nasrullah'ın “yüksek niteliklere ve olağanüstü liderlik zekasına” sahip olduğunu, büyük zaferler kazandığını ve hem liderlik hem de inanç açısından örnek bir şahsiyet olduğunu, değerleri, ahlakı ve bilgeliği bünyesinde barındırdığını vurguladı.

Ensarullah lideri ayrıca, şehidin halkıyla olan ilişkisine de değinerek, Seyyid Nasrullah'ın halkın rolünün önemine olan inancından ve onlara duyduğu yüksek takdir, onur ve sevgiden dolayı toplumu derinden önemsediğine işaret etti.

Seyyid el-Husi, Hasan Nasrullah'ın halkla iletişimi “güçlüydü, çünkü mücadelenin en önemli ayağı olarak gördüğü halka gerçekleri açıklamak için her türlü çabayı gösteriyordu” dedi.

Seyyid Nasrullah'ın kitlelerle ilişkisinin güçlü olduğunu ve halkın da buna sevgi, saygı ve güvenle karşılık verdiğini vurguladı.

İsrail, Seyyid Nasrullah'ın tutumundan büyük endişe duyuyordu

Şehidin, İsrail halkı üzerindeki etkisine de değinen Yemenli lider, İsrail işgal varlığının ve yerleşimcilerinin onun her duruşundan, sözlerinden, vaatlerinden, uyarılarından ve tehditlerinden büyük endişe duyduğunu belirtti.

Seyyid el-Husi, İsraillilerin Seyyid Nasrullah'ın açıklamaları, teyitleri ve yeminleriyle güvenilirliğini kabul ettiğini söyledi.

El-Husi ayrıca, İsraillilerin onun “hem söz hem de eylem insanı” olduğunu da kabul ettiklerini belirtti.

Ayrıca İsrail'in şehit Seyyid Nasrullah'a bakışının “hem resmi hem de halk düzeyinde Arap ve İslam dünyasındaki liderlik figürlerinin çoğuna bakışlarından farklı olduğunu”, çünkü onun liderlik yeteneklerinin, cesaretinin, inancının ve pozisyonundaki kararlılığının farkında olduklarının altını çizdi.

İsraillilerin, Nasrullah'ı algılayış biçiminin, ne önemsedikleri ne de önemli gördükleri pek çok Arap lideri algılayış biçiminden farklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Ensarullah lideri, şehit Nasrullah'ın rolüne ilişkin konuşmasında, bu rolün işgal altındaki Filistin'le sınırlı olmadığını, erken dönemden itibaren tüm ümmetin meseleleriyle ilgilendiğini vurguladı.

Bu bağlamda Seyyid el-Husi, şehidin o dönemde İsrail işgaline karşı şiddetli bir savaş verirken bile Bosna'daki Müslümanların durumuna büyük ilgi gösterdiğini hatırlattı.

Şehit Seyyid Nasrullah'ın Yemen halkı da dahil olmak üzere mazlum halkların davalarına bağlı kaldığını ve duruşunun “net, açık sözlü, güçlü ve elinden gelen her şekilde Yemen halkını destekleyici” olduğunu belirtti.

Seyyid el-Husi, şehidin ABD ve İsrail'in Müslümanlar arasında mezhep çatışması çıkarma komplosunu engellemede büyük, ayırt edici ve öncü bir rol oynadığını, Müslümanlar arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerini geliştirmek için büyük çaba sarf ettiğini vurguladı.

Hizbullah'ın yolculuğu zorluklarla sarsılamaz

Ensarullah lideri, Hizbullah'la ilgili olarak, İsrail işgalinin, Lübnan Direniş grubunun "kendisine karşı ne kadar çok komplo kurulursa ve karşı çıkılırsa o kadar çok büyüyüp güçlenen" benzersiz, etkili, güçlü ve etkili yolculuğu karşısında şaşkınlığa uğradığını belirtti.

İsrail işgalinin 40 yılı aşkın bir süredir “Hizbullah cephesini ortadan kaldırmaya ve dağıtmaya” çalıştığına işaret eden el-Husi, İsrail'in grubun belirli liderlerini veya önde gelen şahsiyetlerini hedef aldığında veya toplu katliamlar yaptığında bile başarısız olduğunu doğruladı.

Seyyid el-Husi, ABD’nin de Lübnan cephesine karşı komplo kurmada İsrail’e katıldığını kaydetti.

Yemenli lider, İsrail işgalinin Seyyid Nasrullah'a suikast düzenlemekteki amaçlarından birinin Hizbullah cephesini çökertmek ve Filistin davasını ve Filistin halkını desteklemedeki kilit rolünü ortadan kaldırmak olduğunu açıkladı.

Hizbullah Genel Sekreteri'nin şehadetinin yol açtığı büyük kayba rağmen, grubun yolculuğunun sağlam, kararlı ve aktif olduğunu ve zorluklarla sarsılamayacağını sözlerine ekledi.

Seyyid el-Husi, Hizbullah cephesinin geçmiş tüm aşamalarda büyük zaferler elde ettiğini ve grubun Filistin halkının başlıca destekçisi olarak öne çıktığını sözlerine ekledi.

İsrail'in Lübnan'a olası kara harekatı konusunda ise Yemenli lider, İsrail ordusunun şoka uğradığını ve henüz Lübnan sınırının dışındayken bile büyük bir darbe aldığını belirtti.

Ensarullah lideri, genel sekreterinin şehit edilmesinden bu yana Hizbullah'ın durumunun değişmediğini, sadece savaşçılarının daha kararlı, azimli ve görevlerine adanmış hale geldiğini belirtti.

Yemen'in Hizbullah'ın, destekçilerinin ve halk tabanının yanında durduğunu ve her zaman Lübnan halkını desteklediğini vurgulayan Seyyid el-Husi, bunun tüm Direniş Ekseni'nin tutumu olduğunu kaydetti.

Bu bağlamda İran'ın “bu durumun hassasiyetini anladığını ve Hizbullah'ı desteklemek için gerekeni yapmaya yöneldiğini” belirtti.

“Tüm Müslümanların Filistin ve Lübnan halklarını destekleme konusunda net ve ciddi bir duruş sergileme konusunda büyük bir sorumluluk taşıdığını” ifade ederek, hükümetlerin sayıları bir milyonu aşan yerinden edilmiş kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Lübnanlı muhataplarına yardımcı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri 188 gemiyi hedef aldı

Ensarullah lideri, Yemen destek cephesinin başarılarına ilişkin yaptığı açıklamada, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin Kızıldeniz, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'nda toplam 188 gemiyi hedef alan operasyonlar gerçekleştirdiğini doğruladı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri ayrıca, kısa süre önce ABD'ye ait MQ-9 keşif uçağını daha düşürerek bu yıl toplam 11 MQ-9  uçağı düşürdüğünü belirtti.

Seyyid el-Husi, ABD ve İsrail'in Yemen halkına yönelik saldırganlıklarını tırmandırmaya çalıştığını ve sadece bu hafta Yemen'e 39 hava saldırısı düzenlediğini vurguladı.

İsrail'in Hudeyde'ye yönelik saldırısının Yemen Silahlı Kuvvetleri’ni Gazze ve Lübnan'a destek operasyonlarını durdurmaya zorlayamadığını ve zorlayamayacağını açıkça ifade etti.

Bu operasyonların devam etmesinin yanı sıra Ensarullah lideri, Filistin halkına destek amacıyla İsrail işgaline karşı tırmanışın beşinci aşamasının bir parçası olarak Yemen'in askeri yeteneklerinin daha da geliştirildiğini söyledi.

Halk düzeyinde ise Seyyid el-Husi, 2.851 tatbikat, askeri geçit töreni ve seferberlik faaliyeti ile yarım milyondan fazla insanın seferberlik çabalarının bir parçası olarak eğitimden geçirildiğini vurguladı.

Ayrıca Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin işgal altındaki Yafa (Tel Aviv), Umm el-Raşraş (Eilat) ve el-Nekab Çölü'ndeki yerlere füze saldırıları düzenlediğini ve bunun İran'ın İsrail hava üslerine karşı “Gerçek Söz 2” Operasyonu ile aynı zamana denk geldiğini belirtti.

İran'ın “Gerçek Söz 2” Operasyonu Üzerine

İran'ın operasyonuna da değinen Yemenli lider, İran'ın, “İsrail'in Filistin topraklarını işgalinden bu yana karşılaştığı en büyük füze saldırısını gerçekleştirdiğini” iddia etti.

Bölgedeki ABD askeri üslerinin varlığına ve Washington'un İsrail'i koruyacağı yönündeki iddialarına rağmen operasyonu “başarılı, güçlü ve kararlı” olarak değerlendirdi.

Seyyid el-Husi, İran'ın operasyonunun gerekli olduğunu ve ABD ile araçlarının yıldırma ve durdurma girişimleri döngüsünü kırdığını belirtti.

Yemenli lider, ümmetin işgali caydırmak için tavır alma cesaretine sahip olması gerektiğini vurgulayarak, işgalin etkili ve caydırıcı operasyonlar dışında daha fazla suç işlemekten ve saldırganlığını arttırmaktan alıkonulamayacağını sözlerine ekledi.

Diğer destek cepheleriyle ilgili olarak Seyyid el-Husi, Gazze Şeridi'nin bir yıl boyunca alev alev yanan bir cephe olarak kaldığını ve Direniş savaşçılarının olağanüstü bir sabır, direnç ve fedakârlık gösterdiğini belirtti.

Ayrıca Irak'taki İslami Direniş'in son günlerde yoğun operasyonlar gerçekleştirdiğini ve yüksek etkinlikle daha da tırmanmaya doğru ilerlediğini belirtti.

Seyyid el-Husi son olarak Yemen halkını Cuma günü Sanaa ve tüm vilayetlerde şehit Seyyid Nasrullah'ın onuruna ve Filistin ile Lübnan halkları ve Direniş savaşçılarıyla dayanışma amacıyla düzenlenecek haftalık büyük yürüyüşe katılmaya çağırdı.