Hizbullah’tan büyük pusu

img
Hizbullah’tan büyük pusu YDH

İsrail'in Adeyse kasabasına düzenlediği saldırıya karşı savunma yapan Hizbullah savaşçıları gece boyunca İsrail kara kuvvetleriyle silahlı çatışmaya girerek, işgal güçlerine büyük kayıplar verdirdi.




YDH- İsrail ordusu tarafından cumartesi günü erken saatlerde el-Celil Panhandle'da “önemli bir güvenlik olayı” yaşandığına dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından Hizbullah, yaşanan olayın Lübnan-Filistin sınırı yakınlarında büyük bir pusu olduğunu açıkladı.

İsrail askeri sansürü çatışma bölgelerinde haber alma konusunda çok sıkı sansür getirmiş olsa da İsrail medya kuruluşları Kiryat Shmona kenti yakınlarında ağır silah sesleri duyulduğunu ve saldırı helikopterlerinin konuşlandırıldığını bildirdi.

İsrail rejimi tarafından yayınlanmasına izin verilen çok az bilgi nedeniyle gelişmeler gizliydi, ancak Hizbullah’ın Askeri Medya Birimi tarafından yayınlanan açıklamalar, savaşçıların gecenin geç saatlerine kadar İsrail kara kuvvetleriyle çatıştığını ortaya koydu.

Hizbullah savaşçıları, cuma günü yerel saatle 11:00'de sınır kasabası Adeyse'ya girmeye çalışan bir İsrail kara gücünü izledi. Birlik pusuya düşürüldü ve ardından son birkaç gündür yoğun çatışmalara sahne olan bölgede silahlı çatışmalar patlak verdi.

Gece İsrail helikopterlerinin, ölü ve yaralı askerleri Lübnan sınırından Hayfa kentindeki Rambam Hastanesi'ne taşıdı.

Adeyse ayrıca, Perşembe günü 98. Tümen'in Egoz Birimi ve Yahalom Birimi'nden en az dokuz İsrailli subay ve askerin öldürülmesine tanık oldu.

Bu çatışmada Hizbullah savaşçıları işgalci güçle karşı karşıya geldi ve silahlı çatışma sonucunda İsrail birlikleri arasında büyük bir patlama meydana geldi, birçok kişi öldü ve yaralandı, hayatta kalan güçler ise geri çekilmek zorunda kaldı.

Daha sonra Askeri Medya Birimi tarafından yapılan açıklamada, Direniş'in Cumartesi günü şafak vakti saat 1:50'de çatışmaların devam ettiği Adeyse'da kasabaya yeni bir saldırıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Yakınlardaki Yuval yerleşiminde bir grup İsrail askeri Direniş tarafından başlatılan roket saldırısına maruz kaldı. Cuma günü saat 02:13'te yerleşim yerinde siren sesleri duyuldu.

Hizbullah savaşçıları ayrıca Lübnan'ın Kefr Kila ve Adeyse kasabalarının karşısında, el-Celil Panhandle'ın ucunda yer alan Kefr Giladi yerleşimindeki bir grup İsrail işgal kuvvetini de bombaladı.

Çatışmaların Batı Ekseni’nde ise Yarun sınır kasabasının eteklerindeki Kilat Abir'de bulunan bir grup İsrail işgal askeri gece saat 02:20'de bir roket salvosuyla hedef alındı.

Bu açıklamalar, İslami Direniş'ten bir subayın cuma günkü olaylarla ilgili olarak sahada yaptığı güncellemenin ardından geldi ve Batı Eksenindeki pusularda 20'den fazla İsrailli seçkin askerin öldüğünü ve yaralandığını ortaya çıkardı, ancak bu bilgiler İsrail askeri sansürü tarafından gizlendi.