İsrail'in bir gözü İran'da, diğer gözü ABD'de

img
İsrail'in bir gözü İran'da, diğer gözü ABD'de YDH

Haaretz'den Amos Harel'e göre Gazze'deki tünellerde çürüyen İsrailli tutuklular, evlerinden olan yerleşimciler ya da tatil ve bayram günlerinde bile rahat olamayan İsrailliler, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun umrunda bile değil.




YDH- Askeri ve savunma konularında İsrail'in önde gelen medya uzmanlarından Amos Harel'e göre, İsrail çok cepheli bir savaşın içine saplanmış durumdayken İran'a saldırganlığını artırmaya hazırlanıyor.

Haaretz'deki makalesinde Harel, askeri muhabirliğine ve savunma analistliğine dayanarak, ABD'nin İsrail'e ''savaşa dönüşmeyecek ölçülü bir saldırganlığı'' tavsiye ettiğini bildiriyor.

Amerikan Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti'nin seçim beklentilerini etkileyecek olası bir küresel enerji krizine ilişkin endişeler nedeniyle İran'ın petrol altyapısına yönelik askeri saldırılara karşı çıkıyor. 

Pratikte ilk İsrail-İran savaşı çoktan başlamış olsa da, ABD tepkinin niteliğini sınırlamak ve daha fazla bölgesel tırmanışı önlemek amacıyla Tel Aviv ile hummalı müzakereler yürütüyor. 

Amos Harel, İsrail ordusunun Lübnan'daki köyleri taradığını ancak ''Hizbullah'ın silahlı adamlarının sert direnişi ile karşılaştığını'' vurgulayarak İsrail'in Lübnan'a karşı tarihsel yenilgilerini hatırlatıyor. 

Uzun vadede bir tarafta İran'ın saldırı sistemlerinin üretim hızı ve gelişmişliği ile diğer tarafta İsrail'in önleme sistemleri arasında bir rekabet olacak.

Pentagon yetkilileri, Biden yönetiminin İran'a yönelik potansiyel saldırılar ve güney Lübnan'daki operasyonlar da dahil olmak üzere İsrail'in düşmanlarına karşı kendini savunma hakkını desteklemesine rağmen, ABD'nin askeri varlığının artmasının İsrail'i eylemlerini tırmandırmaya teşvik edebileceğinden endişe ediyor.

İşgal güçleri 7 Ekim yıldönümünde teyakkuza geçti

Amos Harel, İran'ın devasa yaylım ateşinin, İsrail'in savunma kabiliyetlerini son sınırına kadar zorladığının altını çiziyor.

Amos Harel, İran'ın yüzlerce balistik füze saldırısının ardından, İsrail hava kuvvetlerinin düzenli operasyonlarının etkilenmediğine dair iddianın dışında, saldırının askeri tesislere verdiği zarar hakkında ayrıntı vermediğini söylüyor.

Hod Haşaron'da bir füzenin düştüğü yerden alınan fotoğraflar ve çeşitli savunma tesislerinden alınan uydu görüntülerinin uluslararası uzmanlar tarafından analizi, herhangi bir can kaybı olmamasına rağmen meydana gelen yıkımın boyutunu gösteriyor.

Harel'e göre, Hamas'la yapılan rehine anlaşması tamamen sekteye uğradı ve yaklaşık yarısı hayatta olan 101 tutuklu uzun bir süre daha Gazze'de kalacak.

Filistin sahasında ve Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde ise işgal güçleri, sembolik önemi yüksek olan 7 Ekim'den faydalanmak için Pazartesi günü yapılması planlanan direniş saldırılarına karşı teyakkuz haline geçti.

İsrail, Amerika'nın izni olmadan saldırganlığını artıramıyor

Çarşamba günü güney Lübnan'da meydana gelen üç olayda onlarca İsrail askeri öldürüldü ve düzinelerce asker yaralandı; Golan Tepeleri yakınlarında Irak'a ait bir insansız hava aracının düzenlediği saldırıda ise iki asker öldü ve yaklaşık 20 asker yaralandı. 

İsrail ordusu, çatışmaların ilk beş gününde aralarında önemli komutanların da bulunduğu 400'den fazla Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü bildirdi. 

Bu kayıplara rağmen İsrail askeri operasyonları, Hizbullah'ın askeri tesislerinin bulunduğu bölgelerin güvenliğini sağlamaya ve yakınlardaki Şii köylerine baskınlar düzenlemeye odaklanarak sınırlı kalmaya devam ediyor. 

Askeri yetkililer, askeri altyapının sökülmesine öncelik vererek operasyonu haftalar içinde sonuçlandırmayı hedefliyor.

Harel, makalesinde konuyla ilgili olarak şunu vurguluyor:

''Ancak Lübnan'da, geçmişte de öğrendiğimiz gibi, İsrail'in orijinal ya da açıklanmış planları ile düşmanla sürtüşme sonucu olayların nasıl geliştiği arasındaki bağlantı gevşektir. İkinci viteste savaş yürütmek zordur: Savaştaki en önemli ilkelerden biri hızlı bir zafer peşinde koşmaktır. İsrail önce Gazze'de şimdi de Lübnan'da bu şekilde hareket etmiyor.''

Biden'ın bölgedeki temsilcisi Amos Hochstein'ın da ima ettiği gibi ABD, İsrail ve Lübnan'da daha fazla ölüm ve yıkım meydana gelmeden ve Tel Aviv ile Tahran arasındaki çatışma tırmanmadan önce krizden çıkış yolu bulma çabalarını yeniliyor.

İran'dan Hizbullah'a tam destek

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi Cuma günü Beyrut'u ziyaret ederek ülkesinin Hizbullah'a verdiği desteği dile getirdi.

En azından resmi olarak, İranlılar örgütün liderliğine Lübnan'da İsrail ile ateşkese varma ya da Nasrallah'ın 27 Eylül suikastından önce söz verdiği gibi Gazze'deki çatışmalar devam ettiği sürece savaşmaya devam etme kararını vermeleri için izin veriyorlar.

Harel'e göre, Lübnan ve İran'daki savaşın tırmanması ve rejim için uygun bir şekilde ''7 Ekim anma etkinliklerine'' olan ilgiyi de azaltacak olması nedeniyle, Gazze'nin tünellerindeki tutuklularla ilgili ''yakıcı meselenin medya ve kamu gündeminin ne kadar altına itildiğini görmek dehşet vericidir.''

Acil çağrı emri üzerine İsrail'e giden yedek askerler, rejimin bu amaçla bayram tatili boyunca toplu taşımayı organize etme zahmetine girmediğini ya da yurtdışından kısa sürede dönmeleri emredilen yedek askerler için İsrail'e uçuşları artırmayı düşünmediğini fark ettiler.