Bağımsız analistler: İran'ın füzeleri İsrail savunmasını aştı

img
Bağımsız analistler: İran'ın füzeleri İsrail savunmasını aştı YDH

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde savunma ve askeri analizler alanında araştırma görevlisi olan Fabian Hinz, bu nedenle İran'ın füze cephaneliğinin ve daha da önemlisi füze üretim kapasitesinin İsrail'in öncelikli hedefleri arasında yer almasının muhtemel olduğunu söyledi.




YDH- Wall Street Journal (WSJ)'a göre, ortaya çıkan uydu görüntülerini inceleyen bağımsız araştırmacılar, İran'ın balistik füze yağmurunun İsrail'in hava savunmasını aştığını' söyledi.

Habere göre İran salı günkü İsrail'in sivil altyapısını hedef alsaydı, rejim için ciddi bir yıkıma neden olabilirdi.

Tahran, İsrail'in önümüzdeki günlerde beklenen bir karşı saldırganlık artırma tercihinde İsrail enerji santrallerini ve petrol rafinerilerini vurmakla tehdit etti.

İran'ın çok sayıda daha yavaş seyir füzesi ve insansız hava aracı ateşlediği 13 Nisan'ın aksine, Salı günkü yaylım ateşi yalnızca 180 kadar çok daha hızlı balistik füzeden oluşuyordu ve savaş tarihindeki bu tür saldırıların en büyüklerinden biriydi. 

Analistler bu mermilerin çoğunun İran'ın en modern balistik füzeleri olan Fettah-1 ve Hayberşiken (Hayber Yıkıcısı) olduğunu söylüyor.

32 kadar İran füzesi üssün çevresine inmeyi başardı

Almanya'nın Hamburg kentindeki Barış Araştırmaları ve Güvenlik Politikaları Enstitüsü'nde silah kontrolü araştırmaları başkanı olan Ulrich Kühn “Füze ne kadar hızlıysa onu durdurmak o kadar zordur, bu basit bir fizik kuralıdır” dedi. 

Kühn, “Balistik füzelere karşı savunma yapmak kesinlikle çok daha zordur, hatta belli bir hedefe doğru gelen çok sayıda füze varsa daha da zordur, çünkü o zaman füze savunma sistemlerini alt etme kabiliyetine sahip olursunuz ki İsrail'de olan da tam olarak buydu.” diye ekledi.

WSJ, İran'ın İsrail'e karşı başlatacağı yeni saldırıların, sivil altyapıyı ya da yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerini hedef alması halinde çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceği anlamına geldiğini, saldırganlığını artırmayı düşünürken İsrail'in bunu unutmaması gerektiğini belirtti.

Kaliforniya'daki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden Profesör Jeffrey Lewis'in analizine göre, Salı günü İsrail'in güneyinde bulunan ve F-35 savaş uçaklarına ev sahipliği yapan Nevatim hava üssünün uydu görüntüleri, 32 kadar İran füzesinin üssün çevresini vurmayı başardığını gösteriyor.

İran füzelerinin İsrail'e ulaşması için yaklaşık 550 mil yol kat etmesi gerekiyor ki bu mesafeden isabetli atış füzelerin kapasitesini ortaya koyuyor.

Bölgeden gelen video görüntülerinde ikincil patlamaların olduğu görülüyor, bu da oradaki mühimmatın ya da hava savunmasının vurulduğunu gösteriyor. 

Lewis, “Otuz iki füze çok fazla füze demek” dedi ve ekledi:

“İsrail'in hava savunmasının etkinliği konusunda abartılı fikirlerimiz var. Popüler kültürde füze savunmalarının gerçekte olduğundan çok daha etkili ya da kullanılabilir olduğu düşüncesi var.”

Lewis, İsrail'in ABD ile birlikte ürettiği sofistike Arrow 2 ve Arrow 3 füze savunma sistemlerini kullanmasına rağmen, önleyicilerin sınırlı sayıda olduğunu ve gelen İran füzelerinden daha pahalı olduğunu söyledi. 

Bir balistik hedefi durdurmak için genellikle birden fazla önleyici gerekiyor.

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani, Salı günkü devasa saldırının sonuçları hakkında ''İsrail'in düşmanlarına istihbarat sağlamamak için daha fazla ayrıntı veremediğini'' iddia etti.

''İranlılar sonuçta sistemi alt edebilirler''

Bu arada İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, İran topraklarına saldırılması halinde İsrail'deki altyapının “yaygın ve kapsamlı bir şekilde imha edileceği” sözünü verdi. 

İran devlet medyasına göre Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Amiral Ali Fedevi, İsrail'in elektrik santrallerini, gaz sahalarını ve petrol rafinerilerini vurma sözü verdi.

Çölün ortasında geniş ve sertleştirilmiş bir hava üssüne zarar vermek, yoğun nüfuslu bölgelerdeki altyapı tesislerini vurmaktan daha karmaşık ve İran Salı günü daha karmaşık olanını başardı.

Lewis, “İsrailliler Tel Aviv'i savunmayı Nevatim'i savunmaktan daha çok önemseyeceklerdir” diyor ve ekliyor:

“Öte yandan, sonuçta orada da aynı sorunu yaşayacaklardır - İranlılar günün sonunda sistemi alt edebilirler.”

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde savunma ve askeri analizler alanında araştırma görevlisi olan Fabian Hinz, bu nedenle İran'ın füze cephaneliğinin ve daha da önemlisi füze üretim kapasitesinin İsrail'in öncelikli hedefleri arasında yer almasının muhtemel olduğunu söyledi.

İran'ın füze cephaneliklerinin büyüklüğü ulusal sır niteliğinde 

General Kenneth McKenzie 2022 yılında ABD Merkez Komutanlığı'nın komutanıyken Senato'daki bir oturumda İran'ın çeşitli tiplerde 3 binden fazla balistik füzeye sahip olduğunu ve bunlardan bazılarının 550 milden daha uzaktaki İsrail'e ulaşabildiğini söylemişti. 

Bu füzelerin çoğu daha kısa menzillidir ve Körfez bölgesindeki petrol tesislerini ve ABD tesislerini hedef almak üzere geliştirildi.