Gazze'deki yıkım: Bir yıl içinde bölgenin yüzde 60'ı harap oldu

img
Gazze'deki yıkım: Bir yıl içinde bölgenin yüzde 60'ı harap oldu YDH

Axios'un haberine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları temel altyapıyı tahrip ederek Filistinlilerin günlük yaşamını alt üst etti.




YDH - Siyonist rejimin saldırıları devam edip Lübnan'a sıçrarken, Gazze'deki insani kriz derinleşiyor. Geçen yılın ekim ayından bu yana 41 bin 600'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, eylül ayında Associated Press'e verdiği demeçte "son birkaç ayda Gazze'de gördüğümüz kadar ölüm ve yıkımı daha önce görmediğini" ifade etti.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, hayatını kaybeden Filistinliler arasında yaklaşık 11 bin 300 çocuk ve 6 bin 300'den fazla kadın bulunuyor.

İnsani yardımı koordine eden BM kuruluşuna göre, Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ı son bir yıl içinde en az bir kez tehcire tabi tutuldu.

Pek çok Filistinli, evlerini defalarca terk etmek zorunda kaldı, daha dar alanlara sıkıştırıldı ve temiz su, elektrik ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldı.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Jamon Van Den Hoek ve CUNY Graduate Center'dan Corey Scher tarafından yürütülen bir uydu verisi çalışmasına göre, 25 Eylül itibarıyla Siyonist rejim güçleri Gazze'deki yapıların yüzde 60'ından fazlasına zarar verdi ya da yıktı.

Axios haber portalının aktardığı BM Uydu Merkezi'nin yakın zamanda yaptığı iki araştırmaya göre, tahmini 227 bin 591 konut birimi ile birlikte Gazze Şeridi'ndeki yol ağının yüzde 68'i hasar gördü ya da yıkıldı.

Oxfam geçtiğimiz hafta 36 hastaneden sadece 17'sinin çalışır durumda olduğunu bildirdi ve "tamamının yakıt, tıbbi malzeme ve temiz su sıkıntısı çektiğini" açıkladı.

Reuters'e göre Gazze'deki gıda güvensizliği, insani yardım mallarına yönelik yeni gümrük prosedürlerinin bir sonucu olarak daha da artabilir. İsrail, Hamas karargâhlarını hedef alma bahanesiyle hastaneleri ve okulları bombaladı.

Rejim, Gazze'de cami ve okul katliamı gerçekleştirdi

Gazze Hükümeti Medya Ofisi pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin Merkez Vilayette (Deyr el-Balah) bir camiyi ve yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okulu bombalayarak iki vahşi katliam gerçekleştirdiğini ve ilk belirlemelere göre 24 şehit ve 93 yaralı olduğunu duyurdu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İşgal ordusu Merkez Vilayet'te, Aksa Şehitleri Hastanesi'nin bitişiğindeki Aksa Şehitleri Camii'ni ve her ikisi de yüzlerce yerinden edilmiş insanın barındığı İbn Rüşd Okulu'nu bombalayarak iki korkunç katliam gerçekleştirdi. Bu katliamlar sonucunda şu anda 24 şehit ve 93 yaralı bulunuyor."

Açıklamaya göre bu iki vahşi katliam, son 48 saat içinde Gazze Şeridi'nin çeşitli vilayetlerinde 27 ev, okul ve göçmen merkezini bombalayan işgal ordusunun gerçekleştirdiği bir dizi saldırının ardından geldi.

Devam eden bu bombardıman onlarca can kaybına ve yaralanmaya neden olurken, 2,4 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Gazze'deki vahim sağlık durumuyla da örtüşüyor.

Açıklamada, kalan hastanelerin her geçen gün artan yaralı ve hasta sayısına yeterli tıbbi hizmet sağlayamadığı belirtildi.

Ayrıca, devam eden soykırım nedeniyle Gazze'deki insani yardım ve tıbbi çalışmaların karşı karşıya olduğu ciddi zorlukların yanı sıra uluslararası, Arap ve bölgesel toplumların şok edici bir sessizlik ve atalet içinde olduğu vurgulandı.