İsrail, İran'a yönelik saldırısından geri adım attı

img
İsrail, İran'a yönelik saldırısından geri adım attı YDH

İranlı kaynaklar, Siyonist rejimin İran'ı hedef alacağı saldırıdan geri adım attığı bilgisini verdi.




YDH - İran, 6 Ekim Pazar akşamı saat 20.30'da kapattığı hava sahasını birkaç saat sonra yeniden açtığını duyurdu. Halbuki hava sahasının ertesi gün sabah saat 6'ya kadar kapalı olacağı açıklanmıştı.

Yakın Doğu Haber'e konuşan İranlı kaynaklara göre, hava sahasının kapatılması ve yeniden açılması kararları, Rusya'dan gelen istihbarat bilgileri doğrultusunda alındı.

Kaynaklar, Rusya ve Katar'ın aracılığıyla İran'a, İsrail'in olası bir saldırı planladığı yönünde bilgi iletildiğini ve bunun üzerine önlem amaçlı hava sahasının kapatıldığını belirtti.

Hava sahasının planlanandan erken açılmasının nedeni ise İsrail'in saldırı planından vazgeçtiğine dair Rusya'dan gelen yeni bir mesaj olduğu kaydedildi.

Bu gelişmelerin arka planında, ABD'nin İsrail üzerindeki etkisi olduğu iddia ediliyor. Kaynaklara göre ABD, İsrail'i İran ile bölgesel bir savaşa girmekten caydırdı.

Bunun yerine, İsrail'e Gazze ve Lübnan üzerinden hareket etme önerisinde bulunduğu belirtildi.

İsrail ise bu gelişmeler ışığında, İran'a yönelik olası bir operasyonu "kendi belirleyeceğimiz yer ve zamanda" ifadesiyle ertelemiş görünüyor.

Bu arada, İran'ın kararını takiben Ürdün ve Lübnan gibi bölge ülkeleri de hava sahalarını normale döndürdüklerini açıkladı.

Siyonist rejim tehdit etmişti

Dün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran’ın 2 İsrail hava üssünü vuran saldırısına ilişkin "İranlılar hava kuvvetlerinin kabiliyetlerine dokunmadı. Hiçbir uçak hasar görmedi, hiçbir filo devre dışı kalmadı," iddiasında bulunmuştu.

Tahran'a karşı tehdit mesajları veren Gallant, şunları söylemişti: "İran’ın İsrail’e zarar vermeye çalışırsa sonu Gazze ya da Beyrut gibi olabilir. Bize zarar verme girişiminin bizi harekete geçmekten alıkoyacağını düşünenler Gazze ve Beyrut’a bir göz atmalı. Hem savunmada hem de hücumda güçlüyüz ve bunu istediğimiz şekilde, istediğimiz zamanda ve istediğimiz yerde hayata geçireceğiz. Ve bunlar bizim için sadece bir açıklama ya da sadece bir yönlendirme değil, bir çalışma planıdır."

Sadık Vaad-2 operasyonundan hemen sonra açıklama yapan İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari ise "Bu (füze) saldırısının sonuçları olacak. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda hareket edeceğiz," demişti.



Makaleler

Güncel