ABD’den İsrail'e “rekor düzeyde” askeri yardım

img
ABD’den İsrail'e “rekor düzeyde” askeri yardım YDH

7 Ekim'den bu yana İsrail'e “rekor düzeyde” askeri yardım yapan Biden yönetiminin yapılan yardımların tam miktarını ve türlerini gizlemek için birtakım “bürokratik manevralar” yaptığı ortaya çıktı.




YDH- Brown Üniversitesi'nin Costs of War projesinin bir raporu, ABD'nin Gazze savaşının başlangıcından bu yana İsrail'e en az 17,9 milyar dolar askeri yardım tahsis ettiğini ortaya koydu.

Söz konusu raporun, Aksa Tufanı Operasyonu'nun yıldönümünde yayınlanan ve İsrail’in Eylül sonunda Lübnan'a yönelik saldırılarını genişletmesinden önce tamamlandığı bildirildi.

Rapor, Biden yönetiminin Gazze ve Lübnan'daki saldırılarında İsrail’i desteklemesi nedeniyle ABD harcamalarına ilişkin ilk değerlendirmelerden biri olarak görülüyor.

Costs of War’ın raporuna göre, mali tahminler Harvard John F. Kennedy School of Government'ta profesör olan Linda J. Bilmes ile 11 Eylül 2001'den bu yana ABD askeri müdahalelerinin kapsamlı maliyetlerini değerlendiren araştırmacılar William D. Hartung ve Stephen Semler tarafından derlendi.

İsrail'e rekor askeri yardım

Rapora göre, 1948 yılından itibaren ABD'nin yakın müttefiki olan İsrail, 1959'dan bu yana enflasyondan arındırılmış dolar cinsinden toplam 251,2 milyar dolarla tarihteki “en büyük” ABD askeri yardımını aldı.

Rapora göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana tahsis edilen 17.9 milyar dolar, tek bir yıl içinde İsrail’e gönderilen “en yüksek” askeri yardım miktarı.

ABD, 1979'daki anlaşmanın bir parçası olarak hem İsrail hem de Mısır'a milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlamayı taahhüt etmişti. Obama yönetimi sırasında yapılan bir sonraki anlaşma, İsrail'in yıllık yardımını 2028'e kadar 3.8 milyar dolar olarak belirlemişti.

Gazze savaşının başlangıcından bu yana, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'e -sadece askeri alanda- 4,4 milyarlık yardım gönderdi.

Bu yardımların içerisinde, askeri finansman, silah satışları ve ABD stoklarından ve kullanılmış ekipmanlar bulunuyor.

Bu yardımların içerisinde, askeri finansman, silah satışları ve ABD stoklarından ve kullanılmış ekipmanlar bulunuyor.

Bu yıl teslim edilen silahların önemli bir kısmının top mermilerinden 2 bin kiloluk sığınak delicilere ve hassas güdümlü bombalara kadar değişen mühimmatlar oluşturduğu bildirildi.

Harcamalar arasında İsrail'in Demir Kubbe ve “Davud’un Sapanı” füze savunma sistemlerinin yenilenmesi için yaklaşık 4 milyar dolar ile tüfek ve jet yakıtı için fonların da yer aldığı belirtildi.

Araştırmacıların belirttiğine göre, Ukrayna'ya sağlanan daha “şeffaf” askeri yardımların aksine, 7 Ekim'den bu yana ABD'nin İsrail'e yaptığı sevkiyatların tüm ayrıntıları belirsizliğini koruyor ve bu da 17,9 milyar dolarlık rakamın yalnızca kısmi bir tahmin olduğu anlamına geliyor.

Raporda, Biden yönetiminin yardımın tam miktarını ve türlerini gizlemek için “bürokratik manevralar” yaptığına dikkat çekildi.

Bazı uzmanlar, çok ciddi sivil katliamlara neden olan bir savaş sırasında İsrail’e verilen desteğin, özellikle başkanlık kampanyası bağlamında Amerikalılar arasında bölünmeye yol açtığını söylüyorlar.

Bununla birlikte, İsrail’e verilen desteğin ABD siyasetinde tarihsel olarak güçlü olduğuna ve ABD Başkanı Biden’ın cuma günü “hiçbir yönetim İsrail'e benden daha fazla yardım etmemiştir” sözüne de dikkat çekiliyor.