New York Times'ın analizine göre, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun ardından geçen bir yıl, İsrail'de güven krizini derinleştirdi ve toplumsal bölünmeleri artırdı. Hamas'ı yok etme hedefine ulaşılamaması ve esirlerin kurtarılamaması, yerleşimcilerin rejime olan inancını ciddi şekilde sarstı.
YDH - The New York Times, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun İsraillilerin devlete olan güvenini sarstığını ve bunu takip eden savaş yılının iç bölünmeleri derinleştirdiğini kabul etti.
Gazete, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ilan ettiği Hamas'ı yok etme hedefinin, Gazze Şeridi'nin yıkımına rağmen ulaşılamaz olduğunu vurguladı.
Analizde, "Pek çok İsrailli, devletin neden bu kadar çöktüğü sorusuna yanıt arıyor; bu çöküş, devletin kendilerini korumak için her daim var olacağına dair inançlarını yerle bir etti," değerlendirmesi yapıldı.
İsrail'in dört bir yanındaki yerleşimcilerin, hükümetleri tarafından terk edilmiş hissettiklerini ifade ettiklerine dikkat çekilen analizde, şu ifadelere yer verildi:
"Savaşın başlamasından bir yıl sonra ideolojik, etnik, dini ve seküler çizgilerde derin bir şekilde bölünmüş olsa da çoğu İsrailli bir konuda hemfikir: O da ülkenin siyasi liderlerine duydukları güvensizlik."
Gazeteye göre, "pek çok İsrailli, esirlerin geri alınamamasının, Siyonist hareketin temellerinden biri olan ve Yahudilerin birbirlerini destekleme ve gözetme konusunda ortak bir yükümlülüğü olduğunu söyleyen karşılıklı sorumluluk sözleşmesini ihlal ettiğini düşünüyor."
Gazete, "2021'e kıyasla 2023'te göçün üç katına çıkması ve geçen yıl İsrailli gezginlerin daha küçük bir yüzdesinin geri dönmesi nedeniyle sessiz beyin göçüyle ilgili endişeler olduğunu" kabul etti.
Bununka beraber İsrail Yayın Otoritesi, "İsraillilerin yaklaşık dörtte birinin savaşın yansımaları nedeniyle İsrail'den ayrılmayı düşündüğünü ve İsraillilerin yaklaşık üçte birinin geçtiğimiz yıl İsrail'den ayrılmayı düşündüğünü, bunların yüzde 8'inin İsrail'den kalıcı olarak göç etmeyi planladığını" duyurmuştu.
Walla haber sitesi de "geçen yıl 7 Ekim'den bu yana binlerce İsraillinin Kanada'ya göç ettiğine" işaret etmişti.