Savaşın İsrail’e maliyeti 70 milyar dolara yaklaştı

img
Savaşın İsrail’e maliyeti 70 milyar dolara yaklaştı YDH

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, devam etmekte olan savaşın İsrail'in karşı karşıya kaldığı “en uzun ve en pahalı savaş” olduğunu söylüyor.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, devam etmekte olan savaşın “İsrail tarihindeki en uzun ve en pahalı savaş” olduğunu belirtti. Smotrich ayrıca, savaşın doğrudan maliyetinin şu ana kadar yaklaşık 250 milyar şekeli (66,6 milyar dolar) bulduğunu söyledi.

Smotrich, bu rakamın artmasının “muhtemel” olduğunu vurgulayarak, “Hepimiz bu savaşı finanse etme ihtiyacı hissedeceğiz ve bu, bizim için kolay olmayacak” dedi.

Bu arada Ynet News muhabiri Gad Lior, dün Ynet Studio'ya verdiği mülakatta Smotrich'in ekonomik durumla ilgili sunumunu sert bir dille eleştirdi. Lior, Smotrich'in analizinin ekonomik ilkeler konusunda “sağlam bir kavrayışa sahip olmadığını” ve İsrail ekonomisini etkileyen mevcut gerçekleri kabul etmede başarısız olduğunu savundu.

Lior, Smotrich'in Moody's raporunu “zayıf ve saçma” olarak nitelendirmesinin altını çizerek “Londra'daki ekonomistler bize ders vermeyecek” dedi. Bu tür açıklamaların kredi derecelendirme kuruluşlarını İsrail'in notunu düşürmeye devam etmeye teşvik edebileceği uyarısında bulunan Lior, Smotrich'in Moody's'in merkezi ve yönetimi hakkında verdiği bilgilerin yanlış olduğuna dikkat çekti.

Lior, “Smotrich'in görev süresi boyunca İsrail ekonomisini etkileyen tehlikeli durumda, bakanın tamamen cehaletinden dolayı derecelendirme kuruluşlarına saldıran sert sözler kullanmaya cesaret ettiğini” vurguladı.

Lior şöyle dedi: “Endişe verici olan, İsrail'deki ekonomik sistemin başındaki kişinin hassas ve karmaşık ekonomik süreçleri anlamaktan yoksun olmasıdır.”

Bu bağlamda, hem İsrail'de hem de dünya genelinde ekonomistler arasında İsrail ekonomisinin geçtiğimiz yıl boyunca sorumlu bir şekilde yönetilmediği konusunda bir fikir birliği olduğunu belirtti. 



Makaleler

Güncel