İsrail'in kuzey yerleşimlerinde savaşın bilançosu

img
İsrail'in kuzey yerleşimlerinde savaşın bilançosu YDH

İsrail'in kuzey sınırındaki yerleşimlerde, 7 Ekim'den bu yana 1645'ten fazla mülk Hizbullah'ın operasyoları nedeniyle hasar gördü. En çok hasar gören yerleşim Kiryat Şimona olurken, en ağır saldırılar Kibbutz Menara'ya isabet etti.




YDH - İsrail Savunma Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana kuzey sınırındaki yerleşimlerde 1645'ten fazla mülke zarar verildiğini açıkladı. Hasarların yüzde 79'u Hizbullah'ın operasyonlarından kaynaklanırken, yüzde 21'i rejim ordusunun özellikle savaşın ilk aşamalarındaki faaliyetleri nedeniyle meydana geldi.

İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin aktardığına göre çatışma bölgesinde evler, yüksek katlı konutlar, kamu binaları, işletmeler, tarım alanları ve altyapı dahil olmak üzere 1645'in üzerinde farklı hasar kaydedildi.

Hasarların yüzde 54'ü özel konutlarda, yüzde 11'i kamu binalarında, yüzde 4'ü tavuk kümesleri ya da ahırlarda, yüzde 3'ü altyapıda, yüzde 2'si tarım arazileri, mera ve bahçelerde gerçekleşti.

Ayrıca, yüzde 2'si iş yerlerinde meydana gelirken, yüzde 19'u henüz netleşmedi.

Lübnan sınırındaki yerleşimlere bakıldığında, Kiryat Şimona 218 vaka ile en fazla hasara uğrayan yer oldu. Buradaki hasarların 117'si hafif, 48'i çok hafif, 39'u orta ve 7'si ağır olarak tanımlandı.

En ağır saldırılar ise Kibbutz Menara'ya isabet etti. Yerleşimde meydana gelen 73 olaydan 9'u çok ağır, 34'ü ağır ve 30'u da orta derecede hasar olarak kaydedildi. Şatula'da 68 olay yaşandı; bunların 19'u ağır, 6'sı çok ağır ve 43'ü de orta derecede hasar olarak değerlendirildi.

Belediyeler bazında incelendiğinde, kuzey sınırındaki yerleşimlerin 533 olayla en fazla hasara uğradığı görülüyor. Bunu 366 olayla Ma'ale Yosef Bölge Konseyi, 319 olayla Meta Aşer, 269 olayla Yukarı Celile Bölge Konseyi, 82 olayla Marom HaGalil ve 63 olayla Mevoot Hermon takip ediyor.

Aralıksız ateş

Dün (çarşamba) Kiryat Şimona ve Yukarı Celile'ye dönük yaklaşık 20 roketlik saldırıda iki yerleşimci öldü.

Magen David Adom'da (MDA) görevli acil tıp doktoru Aviad Hertz şunları söyledi: "Düşme sonucu yaralanma ihbarı alır almaz büyük bir hızla olay yerlerine intikal ettik. Olay yerlerinden birinde şarapnel yaralarıyla baygın halde 40 yaşlarında bir erkek ve bir kadın gördük. Tıbbi muayenelerini yaptık ancak yaraları kritikti ve maalesef olay yerinde hayatlarını kaybettiklerini tespit ettik."

Rejim ordusu, saat 14:16'da Kiryat Şimon bölgesine roket atan fırlatma rampasını tespit ederek imha etti. Saat 16:41-16:49 arasında Yukarı Celile, Batı Celile ve Güney Golan'da aktif hale gelen uyarıların ardından Lübnan'dan yaklaşık 90 roket atıldığı tespit edildi.

Daha önce Lübnan'dan Hayfa ve Kiryat'a doğru yaklaşık kırk roket fırlatılmıştı.

Sabah saatlerinde kuzey sınır yerleşimlerine, Sezariye ve Karmel Sahili yerleşimlerine doğru yaklaşık 32 roket atıldığı tespit edildi. Daha erken saatlerde, gece boyunca Irak direnişi, dört insansız hava aracı saldırısının sorumluluğunu üstlendi: ikisi Golan Tepelerinde, biri kuzeyde ve biri de güneyde gerçekleşti.

İsail ordusu sözcüsü, 504. Birlik'ten iki askerin ve Kuzey Nahal Tugayı'ndan (228) bir askerin güney Lübnan'daki çatışmalarda ciddi şekilde yaralandığını bildirdi. Yaralıların hastanede tedavi edilmek üzere tahliye edildikleri ailelerine ifade edildi.