CNN: İsrail 2006 savaşını yeniden yaşıyor

img
CNN: İsrail 2006 savaşını yeniden yaşıyor YDH

CNN'e konuşan İsrailli askerler, Hizbullah ve Lübnan'a karşı yürütülen savaşın beklenenden daha zorlu geçtiğini, 2006'da yaşananların işgalin peşini bırakmadığını söylüyor.




YDH- CNN, İsrail'in Lübnan'a karşı yürüttüğü savaşın bir çıkmazla sonuçlanabileceğini, sınırdaki şiddetli çatışmaların kolay olmayacağını gösterdiğini söyledi.

Kanala göre, Hizbullah'ın direniş düzeyi, özellikle de Şehit Seyyid Hasan Nasrullah da dahil olmak üzere son suikastların ve İsrail saldırılarının ardından pek çok gözlemciyi şaşırttı.

Bununla birlikte, Direniş örgütlü kalmayı sürdürdü ve İsrail’e karşı füze ve roketlerini fırlatmaya devam etti.

Hizbullah Güney'de üstünlüğü elinde tutuyor

Lübnan'da savaşan İsrail işgal askerleri CNN'e yaptıkları açıklamada, Hizbullah savaşçılarının bulunduğu Lübnan topraklarının açık ve dağlık arazisinin operasyonları daha da zorlaştırdığını belirttiler.

Gazze'de savaşmış ve şimdi Lübnan'a karşı konuşlanmış bir işgal askeri, kuzey cephesi ile Gazze'deki deneyimi arasındaki keskin farkları vurguladı.

İsrailli asker sözlerine şöyle devam etti: “Buradaki zorluk, Hizbullah'ın İran tarafından daha donanımlı olması ya da daha fazla eğitime sahip olması değil. Asıl zorluk, aylarca kentsel bir bölgede savaşmakla açık bir alanda savaşmak arasındaki kafa yapısındaki değişimdir.”

Ayrıca, İsrail ordusunun dizilimi ve nasıl hareket ettikleri de dahil olmak üzere en temel manevraların farklı olduğunu sözlerine ekledi.

Aynı asker, İsrail ordusunun daha sofistike silah cephaneliği, daha büyük taburları ve daha güçlü müttefikleri nedeniyle kağıt üzerinde Hizbullah savaşçılarından “çok daha üstün” olduğu iddialarına rağmen, Direniş'in anavatanında açık bir savaşta tüm kalelerinin değersiz hale geldiğini vurguladı.

Gerilla savaşı İsrail askerleri için ölümcül oldu

Aynı bağlamda, Kudüs İbrani Üniversitesi'nde uluslararası güvenlik uzmanı olan Daniel Sobelman, İsrail ordusunun 2006 Temmuz'unda Lübnan'a karşı yürütülen savaş sırasında da benzer bir deneyim yaşadığını söyledi.

Sobelman şöyle dedi: “Hizbullah, Ortadoğu'nun en güçlü ordusuyla karşı karşıyaydı; İsrail'in günde yüzlerce hava saldırısı, topçu ateşi ve modern, gelişmiş bir ordunun sahip olduğu tüm imkanlar vardı. Hizbullah yenilmedi, hayatta kaldılar. Ve tüm İsrail saldırısı boyunca Hizbullah İsrail'e her gün yüzlerce roket atabildi.”

Sobelman'a göre, İsrail 2006'daki aşağılayıcı yenilgisinin ardından, Hamas 7 Ekim 2023'te tamamen eşi benzeri görülmemiş ve beklenmedik bir şekilde Aksa Tufanı Operasyonu'nu gerçekleştirene kadar son yirmi yılını Hizbullah'la bir kez daha yüzleşmeye hazırlanarak geçirdi.

Ayrıca, her ne kadar İsrail, Hizbullah'a karşı savaş açmaya karar vermiş ve bu savaştan zarar görmeden çıkmayı ummuş olsa da Hizbullah'ın da savaşa hazırlandığını ve “gerilla savaşında durumun asla böyle olmadığını” belirtmek gerektiğini söyledi.

Sobelman, İsrail'in Hizbullah'ın hakim olduğu topraklarda savaştığını ve İsrail ordusuna büyük kayıplar verdirmeye azimli ve kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrailli güvenlik uzmanı, Hizbullah savaşçıları için “Yeraltı tesislerine yerleşmiş durumdalar ve savunma taktiği yürütüyorlar” dedi ve ekledi: “Kaç tanesini öldürdüğünüz önemli değil, yine de (bir gerilla savaşında) zayıf taraf sürekli bir maliyet birikimi dayatarak nihayetinde kazanır.”

İsrail'in 2006'daki yenilgisini tekrar ele alan Sobelman, bugünkü senaryonun Temmuz Savaşı sırasında yaşananların aynısı olduğunu belirterek, işgalin “maddi üstünlüğüne rağmen savaş hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığını” kaydetti.

Tarih tekerrürden ibarettir

Dolayısıyla bir sonraki hamle kuzey cephesi boyunca daha fazla işgal askerinin konuşlandırılması olabilir ki bu da mevcut savaşı hızla daha kanlı bir hale dönüştürebilir.

İsrail her biri 10 bin ila 20 bin askerden oluşan dört tümenin Lübnan'da savaşmak üzere konuşlandırıldığını duyurdu. Ancak Hizbullah yılmıyor ve işgal güçlerine pusu kurmaya ve saflarında ciddi kayıplar vermeye devam ediyor.

Hizbullah 11 Ekim'de topraklarını savunmak ve Gazze'ye destek vermek amacıyla Ras el-Nakura'da dördü daha önce yaralıları tahliye etmeye çalışan beş İsrail kuvvetini hedef aldı.

Bu bağlamda, işgal altındaki Kuzey'de bulunan Ziv Hastanesi, İsrail'in Lübnan'daki kara harekâtı sırasında yaralı ve ölü akınına uğradığını duyurdu.

Hastanenin müdürü Salman Zarka, sınırda doğrudan çatışmaların yaşandığı ilk birkaç gün boyunca yüzlerce yaralının hastaneye akın ettiğini söyledi.

Dün Lübnan'ın güney sınırı boyunca 20 İsrail askeri yaralandı. İsrail, 14 askerinin öldüğünü kabul ederken, Hizbullah 1 Ekim'den bu yana en az 35 ölü ve yüzlerce yaralı olduğunu doğruladı.